Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλοίωναν αναλύσεις της CIA Υποβάθμιζαν την Απειλή του ISIS

Έκθετο το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ 

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Συμπληρώνουμε 14 χρόνια σήμερα από την ιστορική τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους των ΗΠΑ, που ουσιαστικά άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια σταθερότητα.
Θα λέγαμε ότι μετά τόσα χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες θα ελέγχανε απόλυτα το παιχνίδι της τρομοκρατίας. Όμως τελικά διαπιστώνεται ότι  το παιχνίδι παίζεται πέρα από τις μυστικές υπηρεσίες, σε χώρους που κάποιοι αποφασίζουν, πέρα από όποια στοιχεία ή πληροφορίες για τις απειλές.
Έτσι μένουμε αμήχανοι διαβάζοντας ότι αναλύσεις για την απειλή του ISIS είχαν πεταχτεί κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Σύμφωνα λοιπόν με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στον ιστότοπο  «The Daily Beast» ανώτεροι αξιωματικοί της CIA αγνοούσαν επί μήνες τις εκθέσεις αναλυτών για τους τζιχαντιστές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του άλλοτε πράκτορα της CIA, Ρόμπερτ Μπάερ, που έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει βιβλίο για τα κενά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Περνώντας στο σήμερα, περισσότεροι από 50 αναλυτές της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CENTCOM) φέρονται να έχουν εκφράσει παράπονα καταγγέλλοντας ότι ανώτεροι στρατιωτικοί υποβάθμιζαν σκοπίμως και για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα του ISIS και των τζιχαντιστών της Συρίας, αλλοιώνοντας αυθαίρετα τις ίδιες τις αμερικανικές εκθέσεις-αναφορές που υπογράμμιζαν την εν λόγω επικινδυνότητα.
Κάποιοι μάλιστα από τους καταγγέλλοντες φτάνουν στο σημείο να μιλούν για «καρκίνο μέσα στα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης», όπως υποστηρίζει σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα ο ιστότοπος που έφερε το θέμα στην επιφάνεια. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι αλλοίωναν επί σειρά μηνών τις εκθέσεις προκειμένου να ταιριάζουν σε άλλες σκοπιμότητες.
Επ’ αυτού του εξαιρετικά σοβαρού για την παγκόσμια ασφάλεια θέματος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Έρνεστ, διαβεβαίωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι βέβαιος ότι παρέλαβε τις «πιο ξεκάθαρες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για το Ισλαμικό Κράτος και ότι η κυβέρνηση του διαβεβαιώνει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η συμμαχία 62 κρατών στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και το Ιράκ είναι επιτυχής, παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση καταλαμβάνει μεγάλες ζώνες εδαφών και τεράστιες πόλεις.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...