Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Volkswagen: Μία ακόμη μάχη στον αδυσώπητο πόλεμο ΗΠΑ - Γερμανίας ο οποίος μας αφορά

Ο πόλεμος μοιάζει αδυσώπητος. Και είναι μεταξύ της υπερδύναμης και του “καλού παιδιού” της το οποίο δεκαετίες τώρα είναι το πιο “έμπιστο” .
Η υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου της Volkswagen, δεν ειναι το πρώτο πλήγμα των ΗΠΑ κατά της “γερμανικής οικονομικής αυτοκρατορίας”. Τους τελευταίους μήνες έχουν προηγηθεί κι άλλες “επιθέσεις” της αμερικανικής υπερδύναμης στο Βερολίνο που σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει ότι θέλει να ξεφύγει από τον “έλεγχο” της Ουάσινγκτον.

Την περασμένη άνοιξη οι αμερικανικές αρχές άρχισαν νέα έρευνα σε βάρος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τη Ρωσία, μετά την απόπειρα χρηματισμού ενός χρηματομεσίτη στη Μόσχα.

Τον Μάρτιο έγινε γνωστό ότι η “αμερικανική” Deutsche Bank απέτυχε παταγωδώς να περάσει τα “τέστ αντοχής” της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ,τα οποία έδειξαν ότι κινείται στο “κόκκινο” και θα είναι αδύνατον να αντέξει ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Η γερμανική τράπεζα δεν διαθέτει κανέναν μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτης κρίσης είπαν οι αμερικανοί.

Οι αμερικανικές αρχές την ελέγχουν ακόμη για χειραγώγηση επιτοκίων, φορολογικές παραβάσεις και προβλήματα με υποθήκες!

Η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank ,θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 δις δολάρια για την “εξυγίανσή” της,είχαν καταλήξει οι αμερικανικές αρχές.

Τον Απρίλιο, η Deutsche Bank
συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων για το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Η σειρά σκανδάλων στην οποία έχει εμπλακεί η τράπεζα, όπως και τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της, οδήγησαν στην παραίτηση, τον Ιούνιο, των δύο συνδιευθυνόντων συμβούλων της Deutsche Bank.

Σ΄ αυτά βέβαια προστίθεται η υπόθεση της Siemens που επίσης από τις ΗΠΑ ξεκίνησε . Και τώρα έρχεται και η απίστευτη αποκάλυψη για την Volkswagen .

Οι Γερμανοί είναι γεγονός ότι δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά με την νομιμότητα. Εδώ στην Ελλάδα το ξέρουμε καλά. Ωστόσο το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες αποκαλύψεις για τα γερμανικά σκάνδαλα ξεκινούν από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

Γιατί οι αμερικανοί τράβανε τα “γερμανικά αυτιά”;
Η Γερμανία ήταν και είναι η χώρα βραχίονας των ΗΠΑ. Η χώρα που η Ουάσινγκτον …άφηνε στο πόδι της κάθε φορά που τα ενδιαφέροντά της την κρατούσαν απασχολημένη σ΄ άλλες γωνιές του πλανήτη. Οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα στη διάλυση χωρων , όπως η Γιουγκοσλαβία.

Μόνο που η Γερμανία όλο και συχνότερα έδινε την εντύπωση ότι επιχειρεί την “αυτονόμησή” της. Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης δεν μπόρεσε πολλές φορές να κρύψει αυτή τη προσπάθεια . Όπως και η Ουάσινγκτον δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά της. Η περιοδεία της Α.Μέρκελ στα Βαλκάνια ,οι υποσχέσεις ότι θα μεριμνήσει για να μπουν όλοι στην ΕΕ, τα “χάδια” και τα χαμόγελα έρχονται σε αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δημόσιες παρεμβάσεις και νουθεσίες προς το Βερολίνο, να αλλάξει πολιτική στην Ευρώπη.

Ίσως αποκορύφωμα της γερμανικής αλαζονείας να ήταν η προσπάθεια να υποθηκεύσει τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο,μέσω του περίφημου ταμείου υποθηκών. Ακόμη και ο βρετανικός Guardian έγραψε ότι οι υποθήκες 50 δις που απαιτούν Μέρκελ και Σόϊμπλε δεν μπορεί παρά να αφορούν στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας θα μας απασχολήσει σύντομα.
Το “πεδίο μάχης” δεν αποκλείεται να μεταφερθεί εντός ελληνικών συνόρων. Και ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης θα είναι οι ελληνικοί εξοπλισμοί. Από την εποχή του Σημίτη η Ελλάδα στράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά προς το Βερολίνο. Το οποιο κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην χάσει την προνομιακή μετεχείριση που έχει στην Ελλάδα. Με οποιοδήποτε κόστος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την καταστροφή της οποίας πολλές φορές δειχνει ότι επιθυμεί.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν περισσότερη “γερμανική αλαζονεία”.

Ελπίζουμε να κατορθώσουμε να επωφεληθούμε από την κόντρα και να μην γίνουμε πάλι τα …μυρμήγκια που πάντα την πληρώνουν όταν οι ελέφαντες τσακώνονται.


http://www.onalert.gr/stories/volskwagen-mia-akomi-maxi-ston-polemo-usa-germanias/44999

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...