Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά την VW και oι BMW, Οpel, Porsche, Audi στην απάτη με τους χαμηλούς ρύπους

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΦΟΡΑ - ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

του Βασίλη Καπούλα

Ισχυρό πλήγμα στην VW και κατ επέκταση στην γερμανική οικονομία έχει επιφέρει το σκάνδαλο εξαπάτησης σχετικά με τις εκπομπές ρύπων οι οποίες αγγίζουν τις Porsche, Audi, Opel, Mercedes-Benz και την BMW!
Ήδη οι παραιτήσεις όπως του CEO της VW, Μartin Winterkorn, προμηνύουν ότι οτο σκάνδαλο θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις ενώ ο Οργανισμός Μεταφοράς και Περιβάλλοντος, ένα Ευρωπαϊκός Οργανισμός, δείχνει ήδη τις Audi, BMW και Mercedez-Benz.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Audi Ulrich Hackenberg και ο αρχιμηχανικός της Porsche’s Wolfgang Hatz δύο κορυφαίες προσωπικότητες του ομίλου VW απολύθηκαν!
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Auto Bild, οι μηχανές diesel της ΒΜW επίσης υπερέβαιναν σημαντικά τα ρυθμιστικά όρια λειτουργίας ενώ το CNBC αναφέρει ότι η BMW X3 2LT diesel  εκπέμπει 11 φορές περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου από το τωρινό ρυθμιστικό όριο που έχει βάλει η Ε.Ε.
Την προηγούμενη βδομάδα το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την απάτη στα τεστ εκπομπών ρύπων με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου που τοποθετήθηκε σε σχεδόν 500.000 αφορά τους δίλιτρους "clean diesel" ΤDI των μοντέλων Jetta, Jetta SportWagen, Golf, νέο Golf SportWagen, Passat, Beetle, Audi A3, από το μοντέλο του 2009.
Το σκάνδαλο περιλαμβάνει τα μοντέλα των 140 ίππων, και τα νεότερα των 150 ίππων του 2015!
Ο Independent αποκαλύπτει ότι οι μηχανές EA189  τις οποίες αφορά το σκάνδαλο έχουν τοποθετηθεί σε μοντέλα της Skoda, Seat που πουλιούνται στη Βρετανία όπως και στα μοντέλα VW Jetta, Beetle, Golf, Passat, Audi A3.
Στο στόχαστρο της αμερικανικής EPA, η οποία έχει ανακαλέσει 500.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της έρευνας σε μια γκάμα πολυτελών μοντέλων της VW όπως η Porsche Cayenne SUV, Audi Q5, A6, A7, A8.
Ο Οργανισμός Μεταφοράς και Περιβάλλοντος παρατήρησε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις πραγματικές εκπομπές ρύπων και στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εργαστηριακών ελέγχων:
Ένα Audi A8 που είχε περάσει τα τεστ στην Ευρώπη παρήγαγε μονοξείδιο του αζώτου 21,9 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ένα BMW X3 diesel αντίστοιχα βρέθηκε να εκπέμπει 9,9 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και ένα Opel Zafira Tourer 9,5 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο!
Όπως γίνεται αντιληπτό, το σκάνδαλο της VW έχει ταράξει τα oικονομικά «θεμέλια» της Γερμανίας ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η κρίση στην μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απειλή για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.  
«Ξαφνικά, η Volkswagen έχει γίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία ακόμη και από την ελληνική κρίση», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι.
Αν οι πωλήσεις της βυθιστούν στη Βόρεια Αμερική τους επόμενους μήνες, αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην εταιρεία, αλλά και στη γερμανική οικονομία στο σύνολό της», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αν πέσουν οι πωλήσεις, αυτό θα επηρεάσει και τους προμηθευτές και μαζί με αυτούς ολόκληρη την οικονομία», ανέφερε ο Μάρτιν Γκόρνινγκ, του thnk tank DIW, με έδρα το Βερολίνο.
web-VW-2-getty.jpg
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...