Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο Παιχνίδι της Τουρκίας ως Υπερασπιστής των Τατάρων της Κριμαίας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Σε υπερασπιστή των Τατάρων της Κριμαίας έχει αναδειχθεί η Τουρκία, η οποία, σύμφωνα  με την ε/φ Hurriyet, με την άδεια της Ρωσίας, αναλαμβάνει να κατασκευάσει μεγαλοπρεπές τζαμί στην περιοχή.
Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να χρηματοδοτήσει, πλήρως, την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού στην Κριμαία, δήλωσε ο μεγάλος μουφτής της ρωσικής, πλέον, περιοχής.
Ο μεγάλος μουφτής Αλί Αμπλάγιεφ δήλωσε πως οι ρωσικές αρχές έχουν αποδεχτεί το σχέδιο κατασκευής του τζαμιού, το οποίο θα κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη. Ο λατρευτικός χώρος θα έχει έκταση 2,500 τετραγωνικά μέτρα και θα μπορεί να φιλοξενεί 5.000 πιστούς. Την κατασκευή θα αναλάβει τουρκική κατασκευαστική εταιρεία, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πως το τζαμί θα είναι έτοιμο σε 24 μήνες. «Η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα ενισχύσει με κάθε τρόπο το σχέδιο και θα το χρηματοδοτήσει», είπε ο μεγάλος μουφτής της Κριμαίας.
Στην Κριμαία ζουν αρκετές χιλιάδες μουσουλμάνων Τατάρων την «προστασία» των οποίων έχει αναλάβει η Τουρκία, είναι απόγονοι των κατοίκων που κατά την 300χρονη παρουσία των Οθωμανών στην περιοχή ασπάστηκαν το σουνιτικό Ισλάμ και υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα. Ανήκουν, συνεπώς, στα τουρκικά φύλα και αποτελούν σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας. Η Άγκυρα αποκαλεί μάλιστα τους Τατάρους της περιοχής Τούρκους της Κριμαίας
Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό Καχραμάν Σαγκούλ σε συνέντευξη του στην  DW,  η Κριμαία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1475 μέχρι το 1774. Μετά τον ρωσικοτουρκικό πόλεμο η χερσόνησος ανεξαρτητοποιήθηκε και το 1783 περιήλθε στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Το 1944 ο Στάλιν χαρακτήρισε διά νόμου τους Τατάρους προδότες της Σοβιετικής Ένωσης, επειδή αρκετοί από αυτούς συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου η δημοκρατία της Κριμαίας διαλύθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του ταταρικού πληθυσμού εκτοπίστηκε. Η επιστροφή των Τατάρων στην Κριμαία ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί στηρίζουν τον εποικισμό της Κριμαίας με Τατάρους ως αντίβαρο στους Ρώσους που ζουν εκεί. Οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι φυσικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή.
Θα λέγαμε ότι πρόκειται για περίεργα πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας καθόσον λίγο καιρό πριν οι ρωσικές αρχές είχαν προχωρήσει σε διώξεις κατά τηλεοπτικού σταθμού και ιδρυμάτων των Τατάρων, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να προχωρήσει σε επίσημη διαμαρτυρία προς τη Μόσχα. Εν τω μεταξύ λίγες ημέρες πριν Πούτιν και Ερντογάν παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του ανακαινισμένου μεγάλου τζαμιού της Μόσχας, χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Έχουμε την αίσθηση ότι ο Πούτιν κάτι έχει συμφωνήσει με τον σουλτάνο, ο οποίος προσπαθεί να παίξει διπλό παιχνίδι. Όμως ρισκάρει πολύ γιατί η Ρωσία δεν φαίνεται να ανεχθεί τις μπαμπεσιές του.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...