Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Συρία: Οι Ρώσοι δημιούργησαν no-fly-zone στα σύνορα με Τουρκία και "καθαρίζουν" τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
 
Για πρώτη φορά χθες, Ρώσοι πεζοναύτες πήραν μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, δείχνοντας η Μόσχα να είναι αποφασισμένη να σπάσει το απόστημα του ISIS που απειλεί όλη την περιοχή. Οι Ρώσοι μπήκαν ενεργά στη μάχη, στο πλευρό του Συριακού Στρατού και της Χεζμπολάχ και «καθάρισαν» θύλακες τζιχαντιστών κοντά στην αεροπορική βάση Kweiris που βρίσκεται ανατολικά του Χαλεπίου κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. 
 
Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από το Ισραήλ και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, η οποία παρακολουθεί στενά τις ρωσικές κινήσεις στη Συρία, έχοντας μάλιστα οι Β. Πούτιν και Β. Νετανιάχου αποφασίσει να υπάρχει κοινή στρατιωτική επιτροπή σε ανώτατο επίπεδο για την αποφυγή οποιασδήποτε κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Η επιτροπή αυτή έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί.
 
Της δράσης των Ρώσων πεζοναυτών, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προηγήθηκαν αεροπορικά πυρά και πτήσεις ρωσικών drones προκειμένου να… ανοίξει ο δρόμος κατά των τζιχαντιστών που αποτελούν τον πολιορκητικό κλοιό της αεροπορικής βάσης Kweiris. Οι τζιχαντιστές μάλιστα φέρονται στη συγκεκριμένη περιοχή να κυριαρχούνται από Τσετένους μαχητές που δρούν υπό τις διαταγές του Αμπού Ομάρ αλ Σισάνι, ο οποίος θεωρείται ένας από τους διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης κατά τα τελευταία χρόνια.
 
Ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους τζιχαντιστές και του Τσετσένους μαχητές δεν ήταν ο μόνος λόγος που η αεροπορική αυτή βάση αποτέλεσε προτεραιότητα για τους Ρώσους και πρωταρχική αποστολή. Όπως οι Ισραηλινοί αναφέρουν η πρώτη ρωσική αποστολή στη Συρία θα ήταν να σπάσει η πολιορκία των «ανταρτών» στο Χαλέπι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
 
Κι αυτό γιατί πρέπει να απελευθερωθεί ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό που ελέγχεται σε ένα βαθμό από τους τζιχαντιστές και να παραμείνει ανοιχτός για να καταφθάνουν οι ενισχύσεις του Συριακού Στρατού και οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού στην πόλη.
 
Το γεγονός δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά του ISIS λίγο μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Αμερικανού στρατηγού Τζόν Άλεν (τον προσεχή Νοέμβριο) δείχνει ότι ο Β. Πούτιν δεν πρόκειται να περιμένει μια συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών. Άλλωστε οι Ρώσοι είναι ενοχλημένοι σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν χρησιμοποίησε αποτελεσματικά την αεροπορίας της κατά των τζιχαντιστών.
 
Την ίδια στιγμή μάλιστα, το ιρανικό πρακτορείο Farsnews αναφέρει ότι ο Συριακός Στρατός σκότωσε περισσότερους από 120 τρομοκράτες στην επαρχία του Χαλεπίου την Πέμπτη. Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτει ότι ο Στρατός ανακατέλαβε και διάφορες περιοχές της επαρχίας Χαλεπίου. 
 
«Οι μονάδες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον βαριά οπλισμένων τζιχαντιστών σε ζώνες γύρω από το αεροδρόμιο Kwairis στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χαλεπίου και τους απώθησαν», αναφέρει το ιρανικό  πρακτορείο. Να σημειωθεί μάλιστα πώς τα συριακά στρατεύματα ανακατέλαβαν την Τρίτη και τα στρατηγικής σημασίας χωριά του Tal Reyman και al-Salehiya που βρίσκονται κοντά στο Αεροδρόμιο Kwairis.
 
Οι τρομοκράτες της ISIS πολιόρκησαν το αεροδρόμιο Kwairis για πάνω από 2,5 χρόνια, αλλά το αεροδρόμιο είναι πάντα υπό τον έλεγχο του Συριακού Στρατού. Είναι στρατηγικά σημαντικό διότι θεωρείται η πρώτη γραμμή του Συριακού Στρατού στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. 
 
Φαίνεται λοιπόν πώς τα «αίματα» στη Συρία έχουν ανάψει για τα καλά με την εμπλοκή πλέον και των Ρώσων και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση της Συρίας από τους τζιχαντιστές που απειλούν, βιάζουν και σκοτώνουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα.
 
Είναι η πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, από τον πόλεμο του 1974 στο Γκολάν, που συριακές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πολεμούν μαζί, έχοντας βέβαια στο πλευρό τους και τη Χεζμπολάχ. 
 
Η Μόσχα μάλιστα έχει πάρει τα μέτρα της τόσο από αέρος, έχοντας επιβάλλει μια άτυπη no-fly-zone στην περιοχή, όσο και από θαλάσσης αφού έχει ανακοινώσει μεγάλες ασκήσεις ανοιχτά της Συρίας και μέχρι την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο. 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...