Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

THE FINAL COUNTDOWN - Η Τελική Αναμέτρηση πλησιάζει στη Συρία

Του Στρατή Μαζίδη

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας με την ενεργή πλέον εμπλοκή της Ρωσίας αλλά και τη διαφαινόμενη της Κίνας.


Ήδη μάλιστα τις τελευταίες ημέρες χάρη στη χρήση της υψηλής τεχνολογίας αλλά και των νέων προηγμένων όπλων, παρατηρείται μια αλλαγή στα διάφορα μέτωπα με τις συριακές δυνάμεις να επιτυγχάνουν μεγάλα πλήγματα.


το Tapir-class μεταγωγικό Saratov
Όπως αναφέρει η ισραηλινή debka αυτή τη στιγμή δύο ακόμη ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν προς τις συριακές ακτές. Το Tapir-class μεταγωγικό Saratov με επιπλέον 300 πεζοναύτες και τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και το μεγαλύτερο καταδρομικό του ρωσικού στόλου, το Moskva.



το Moskva

Οι πρώτοι ρώσοι πιλότοι εθεάθησαν να πετούν πάνω από τη βορειοδυτική Συρία

sukhoi 25 frogfoot

Οι ρώσοι πιλότοι πέταξαν για πρώτη φορά την Παρασκευή με μαχητικά και βομβαρδιστικά πάνω από τη βορειοδυτική Συρία σύμφωνα με στρατιωτικές αλλά πηγές των μυστικών υπηρεσιών τις οποίες επικαλείται η ισραηλινή ιστοσελίδα.

Σκοπός των πτήσεων αυτών ήταν να μελετήσουν τη μορφολογία της περιοχής για μελλοντικές πολεμικές αποστολές. Επίσης την Παρασκευή ρώσοι πεζοναύτες συγκρότησαν σημεία ελέγχου (checkpoints) περιμετρικά της Λατάκεια με τη συνεργασία σύριων αξιωματικών που υπηρετούν ως διερμηνείς.

Η ενέργεια αυτή έγινε με σκοπό να παρεμποδιστούν βομβιστικές αποστολές αυτοκτονίας στις ρωσικές εγκαταστάσεις.

Η Χεζμπολάχ ενισχύεται με τεθωρακισμένα


ιρανικό Τ-72

Παρά την αρχική διαρροή ότι η Συρία διέθεσε στη Χεζμπολάχ ρωσικά τεθωρακισμένα τύπου Τ-55 και Τ-72, τελικά φαίνεται ότι αυτά δόθηκαν από το Ιράν ώστε η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα να δημιουργήσει την πρώτη τεθωρακισμένη της ταξιαρχία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στοιχεία από πληροφορίες που αποδεικνύουν πως το Ιράν εξόπλισε τη Χεζμπολάχ ενώ η debka υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη λιβανέζικη οργάνωση και με αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Raad-1 και Raad-2.



Raad-1


Αναδιάταξη στα μέτωπα

Επίσης φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ θα αποσυρθεί ή έχει το πράξει ήδη από διάφορα μέτωπα του βορρά όπου θα αντικατασταθεί από τις ρωσικές μονάδες ώστε να επικεντρωθεί στο νότο.

Η εμπλοκή της Κίνας - Κινέζικα πολεμικά στην Ταρσό


το Liaoning-CV-16
Ανάμεσα σε όλα αυτά, την Παρασκευή ελλιμενίστηκαν στην Ταρσό το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16 μαζί με καταδρομικό το οποίο το συνοδεύει.

Σύμφωνα με αναλύσεις το Πεκίνο επιθυμεί να στηρίξει τους συμμάχους της στη Μεσόγειο στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της δυναμικής της παρουσίας και εκτός της Νότιας Θάλασσας της Κίνας και τα ανοικτά εκεί ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι κινέζοι φαίνεται πως πήγαν για να παραμείνουν στη Συρία επί μακρόν. Μολονότι το Liaoning φέρει αυτή τη στιγμή ελάχιστη της μεταφορικής του ικανότητας, λέγεται ότι πολύ σύντομα αναμένεται να σταθμεύσει επ' αυτού μια μοίρα από κινεζικά μαχητική J-15 αλλά και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Z-18F καθώς και ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης Z-18J. Επίσης δεν αποκλείεται μέρος τους να εγκατασταθεί και στη ρωσική βάση της Λατάκεια ενώ η μεταφορά τους θα γίνει είτε απευθείας μέσω Ιράν είτε με ρωσικά μεταφορικά μέσα πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ιράκ.

Μάλιστα σε αυτό το σκοπό και τη δημιουργία ενός άξονα συνεννόησης και συνεργασίας φαίνεται ότι εγκαθιδρύθηκε στη Βαγδάτη ένας στρατιωτικός σύνδεσμος μεταξύ Συρίας - Ρωσίας και Ιράν.

Επιπλέον αναμένεται και η άφιξη 1000 κινέζων πεζοναυτών που θα ενταχθούν μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ενώ θα υπάρξει και ένας παράλληλος στόχος. Όπως η Μόσχα στοχεύει στην εξολόθρευση των Τσετσένων τζιχαντιστών (που έχουν αποδειχθεί και οι πλέον σκληροί - βάναυσοι στη Συρία) ομοίως η Κίνα επιθυμεί να εξουδετερώσει τους Ουιγούρους ισλαμιστές από τη βόρεια και κυρίως μουσουλμανική κινεζική επαρχία της Xinjiang.

Σύνθετο παζλ - Μουδιασμένος Συνασπισμός

Όλη αυτή η ξαφνική κινητοποίηση δύο πραγματικών πολεμικών μεγάλων δυνάμεων έχει δημιουργήσει ένα προφανές μούδιασμα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αυτή τη στιγμή. Ο Πούτιν φαίνεται ότι μετά τον Αύγουστο του 2013 όταν απέτρεψε τη στρατιωτική δράση κατόπιν της προβοκάτσιας με τα χημικά στη Ghouta, ξανα-αιφνιδιάζει τους πάντες.

Οι ΗΠΑ σε πρώτη φάση παρακολουθούν αμήχανα κι ενδεχομένως εξυπηρετούνται από την εξέλιξη αυτή σε μια κατάσταση για την οποία οι ίδιοι φέρουν μεγάλη ευθύνη την ώρα που σύμφωνα με παραδοχές των πιλότων τους, ενώ γνωρίζουν θέσεις και στόχους, σημαδεύουν αμμόλοφους και πέτρες.

Η Τουρκία δείχνει να υφίσταται μια συνολική ήττα. Όχι μόνο δεν έδιωξε τον Ασαντ, για τον οποίο πλέον πολλοί σιγά σιγά αρχίζουν να νερώνουν το κρασί τους, αλλά βλέπει τη Ρωσία με την Κίνα να βάζουν στοπ στα σχέδιά της για τη βόρεια Συρία. Επιπλέον η επιλογή να χτυπήσει τους κούρδους με την πολεμική της αεροπορία αποδεικνύεται καταστροφική. Το PPK σαν έτοιμο από καιρό αποδεικνύει στην πράξη μέσω των χτυπημάτων και των θυμάτων ότι η εθνική κυριαρχία της Αγκυρας στο νοτιο-ανατολικό της τμήμα δεν υφίσταται ενώ πλέον άρχισαν επιθέσεις και στον Πόντο.

Και εδώ φυσικά διαφαίνεται για άλλη μια φορά το ελληνικό έλλειμμα διότι αυτή τη στιγμή με τους πιο μέτριους υπολογισμούς από όσους έμειναν πίσω, υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 Πόντιοι (θυμηθείτε την περίπτωση του Βάιου Τουρσούν αλλά και των γιαγιάδων στο World Party) και η χώρα μας απλά απουσιάζει από μια ιστορική συγκυρία που κανείς δε γνωρίζει τι θα μπορούσε να αποφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΜΙΤ επί χρόνια είχε το Ποντιακό ως δεύτερο ζήτημα και οι δάσκαλοι της περιοχής είναι ως επί το πλείστον πράκτορές της.

Η μόνη χώρα που φαίνεται ότι έχει δική της ατζέντα στην περιοχή είναι η Γαλλία, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε να βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές. Η Γαλλία επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της στην περιοχή και είναι γνωστό πως φέρει τεράστια ευθύνη για το αιματοκύλισμα της Συρίας. Το υποδαύλισε μαζί με τον Ερντογάν ενώ τον πρώτο καιρό οι συριακές αρχές είχαν εντοπίσει και συλλάβει ανάμεσα στους αντάρτες γάλλους πράκτορες.

Τα δεδομένα διαμορφώνονται καθημερινά και οι εξελίξεις είναι πράγματι ραγδαίες. Τέλος είναι προφανές ότι όλοι περιμένουν να δουν το πρώτο αποτέλεσμα της ρωσο-κινεζικής παρουσίας στην περιοχή. Θα δείξει πολλά για τη συνέχεια...

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...