Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία θα κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις στην Κεντρική Ασία.

της Λιουμπώφ Λιούλκο ΑΠΟΔΟΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
 
Στην Ντουσανμπέ φιλοξενήθηκε η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή απαιτεί άμεση δράση... για την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος στα σύνορα της χώρας του. Όλοι οι πρόεδροι των χωρών του ΟΣΣΑ επισήμαναν τη διεύρυνση του φάσματος των απειλών σε σχέση με το «Ισλαμικό Κράτος» και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Πριν από τη σύνοδο το Τατζικιστάν αντιμετώπισε απόπειρα αποσταθεροποίησης, είπε στην εναρκτήριο ομιλία του τη Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν. Αναφερόταν στην απόπειρα πραξικοπήματος του στρατηγού Αμπντουχαλίμ Ναζαρζόντι, τον οποίο, παρά τις φήμες για τον θάνατό του, οι δυνάμεις ασφαλείας ακόμη τον αναζητούν στην περιοχή του φαραγγιού Ράμιτ.
 
Η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και με την απουσία αποτελεσμάτων από την εκεί έντονη παρουσία του ΝΑΤΟ. «Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος της τρομοκρατικής απειλής από τις εξτρεμιστικές ομάδες, που έχουν διεισδύσει στο Αφγανιστάν από τις γειτονικές χώρες. Η Ντουσανμπέ μπορεί πάντα να υπολογίζει στη βοήθεια και την υποστήριξη της Ρωσίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Για την απειλή που προέρχεται από το Αφγανιστάν μίλησαν και οι πρόεδροι άλλων κρατών. Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν ανακτήσει τις θέσεις τους στο Αφγανιστάν, μετά την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Στα κράτη μέλη του ΟΣΣΑ είναι απαραίτητο να αυξήσουν τις διμερείς επαφές με το Αφγανιστάν στη σφαίρα πρόληψης του εξτρεμισμού και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΣΣΑ, είπε ο πρόεδρος του Καζαχστάν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ναζαρμπάγιεφ, το Καζαχστάν ήδη παρέχει στην Καμπούλ πολύπλευρη τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια, στέλνοντας κάθε έτος τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

«Η επέκταση της επιρροής του ISIS στο Αφγανιστάν δημιουργεί απειλή ασφάλειας στην Κεντρική Ασία» είπε ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ. «Εκτός αυτού ανησυχούμε από τα πολυάριθμα συμβάντα στρατολόγησης και ένταξης δικών μας υπηκόων στο ISIS με σκοπό τη συμμετοχή τους σε ένοπλες συρράξεις. Η μετέπειτα επιστροφή τους για τη συνέχιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας και η στρατολόγηση στις χώρες μας επιβάλλουν ιδιαίτερη επαγρύπνηση».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι προφανές, ότι εκτός την ενίσχυση των θέσεών της στη Συρία, η Ρωσία μαζί με τους συμμάχους της σύντομα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ακόμη ισχυρού προπυργίου –στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προετοιμαζόμενη για πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Εξάλλου, υπάρχει αίτημα από το Αφγανιστάν για βοήθεια. Αυτό προήλθε από τον πρώτο αντιπρόεδρο Αμπντούλ Ρασίντ Ντούστουμ. Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν θεωρεί ότι οι μαχητές του ΙΚ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν, στη Ρωσία και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, και ως εκ τούτου θεώρησε απαραίτητο να απευθυνθεί στη ρωσική πλευρά με το αίτημα για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Αφγανιστάν.

«Ο Πούτιν στην πραγματικότητα πρότεινε στη σύνοδο κορυφής του ΟΣΣΑ να ενισχυθεί η στρατιωτική αποστολή στην Κεντρική Ασία» είπε στην Pravda.Ru ο Αλεξέι Μπίτσκωφ, επικεφαλής του τμήματος σχεδίων της ΚΑΚ στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών.
Η απόφαση αυτή έχει δύο όψεις. Την εσωτερική που σχετίζεται με την επιδείνωση της κατάστασης στο Τατζικιστάν, την Κιργιζία και την εξωτερική που αναφέρεται στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

«Τώρα το κύριο καθήκον της Ρωσίας είναι να ωθήσει τα σύνορά της όσο το δυνατόν μακρύτερα, το ίδιο δηλαδή καθήκον που είχε η χώρα πριν από τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική είναι πολύ πιθανό να δούμε όχι απλά την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα του Καζαχστάν, του Τατζικιστάν και της Κιργιζίας αλλά και την εμφάνιση στα εδάφη αυτών των κρατών μεγάλων στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας. Ο Εμομαλί Ραχμόν και άλλοι ηγέτες της ΟΣΣΑ απόλυτα κατανοούν ότι από μόνοι τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος» κατέληξε ο Αλεξέι Μπίτσκωφ.

Είναι πιθανό, ο πρόεδρος Ραχμόν να μην απαγόρευσε τυχαία το μετριοπαθές κόμμα της «Ισλαμικής Αναγέννησης» ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΣΣΑ και να εκδίωξε στα βουνά τον στρατηγό Ναζαρζόντι. Με αυτό ήθελε να τονίσει τον έκτακτο χαρακτήρα της κατάστασης. Ο επικεφαλής του Τατζικιστάν δήλωσε ότι σε αυτή την απόπειρα κρατικού πραξικοπήματος εντοπίζονται ίχνη του ISIS. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτές οι δυνάμεις ενεργά στρατολογούν εθελοντές στο Αφγανιστάν και ετοιμάζονται να διεισδύσουν στο Τατζικιστάν.

Τα συμπεράσματα και τα σχέδια εργασίας του ΟΣΣA τα εξέφρασε με σαφήνεια ο νέος προεδρεύων Σερζ Σαργκσιάν: «Διεξάγεται δραστήρια εργασία για την αύξηση του δυναμικού ασφαλείας που συστήσει ο Οργανισμός», είπε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

«Τον περασμένο Μάιο διεξήχθη αιφνίδιος έλεγχος ετοιμότητας των δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΟΣΣΑ, στον οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες, ομάδες επιχειρήσεων και το ενιαίο επιτελείο του ΟΣΣΑ. Λήφθηκε απόφαση για τις αεροπορικές δυνάμεις ως βασικό συστατικό των δυνάμεων του Οργανισμού. Υπεγράφη Συμφωνία για τη συνεργασία στη σφαίρα μεταφοράς στρατιωτικών και άλλων σχηματισμών, των κινητών τους στοιχείων, και επίσης για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, πρωτόκολλο για την επέκταση του χρόνου ισχύος της συμφωνίας για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος τεχνικής προστασίας των σιδηροδρόμων, απόφαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας για την βελτίωση της δράσης του Συντονιστικού Συμβουλίου για τη διαχείριση κρίσεων και της Γραμματείας του ΟΣΣΑ, επικύρωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού».
 
Ο Σαργκσιάν περιέγραψε τις προτεραιότητες της Αρμενίας κατά το διάστημα της προεδρίας του ΟΣΣΑ: αύξηση των κοινών δυνάμεων του ΟΣΣΑ, ανάπτυξη των θεωρητικών αρχών του ΟΣΣΑ και του συστήματος διαχείρισης κρίσεων, θεσμοθέτηση της δραστηριότητας του ΟΣΣΑ, μεταξύ άλλων το συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής και τη συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, τη βελτίωση της διαχείρισης με δυνάμεις και μέσα του ΟΣΣΑ, την αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων, την εμβάθυνση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασία, τη βελτίωση της επιμελητείας και των μεταφορών.
«Τον ΟΣΣΑ θα τον απασχολήσουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας, που σχετίζονται με την πραγματική απειλή, από το ριζοσπαστικό Ισλάμ, και η οποία συνεχώς μεγαλώνει» είπε στη Pravda.Ru ο Αλεξάντερ Κριλώφ, εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι απίθανο ο ΟΣΣΑ και η Ρωσία να αναμειχθούν στα εσωτερικά κρατών, όπως για παράδειγμα η καταστολή του πραξικοπήματος του Ναζαρζόντι, αλλά ο ΟΣΣΑ μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια έναντι των εξωτερικών απειλών.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο σε συνασπισμό με τη Δύση στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές, «η Ουάσιγκτον ακόμη δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα λάθη τα οποία διέπραξε στις αποσταθεροποιημένες από αυτήν περιοχές» τόνισε ο Κριλώφ. «Έτσι δεν χρειάζεται καθόλου ούτε ο ΟΣΣΑ ούτε η Ρωσία να παίξει πρόωρα σε αυτά τα παιχνίδια. Εάν η Δύση μάς προτείνει συνεργασία χάριν της σταθεροποίησης της κατάστασης, και οι Αμερικανοί διορθώσουν την πολιτική τους προς αυτήν την κατεύθυνση τότε μπορεί να υπάρξει έδαφος για συζήτηση. Εάν όχι, τότε γιατί την χρειαζόμαστε;» κατέληξε ο εμπειρογνώμων.

sotiriosdemopoulos.blogspot.gr
http://www.freepen.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...