Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Θάνατος στη Μέκκα: Πάνω από 717 νεκροί σε ποδοπάτημα, στη διάρκεια του Χατζ.

Τουλάχιστον 717 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σκοτώθηκαν και πάνω από 750 τραυματίστηκαν την Πέμπτη έξω από τη Μέκκα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα των Μουσουλμάνων, το Χατζ... 
Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη περιοχή Μίνα, 5 χιλιόμετρα ανατολικά της ιερής πόλη της Μέκκας, όπου πάνω από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι συμμετέχουν στα τελετουργικά του Χατζ. 
 
Οι πιστοί ποδοπατήθηκαν στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα - μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά.
 
Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας - Από τους 453 νεκρούς προσκυνητές που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής στη Μίνα, οι 43 είναι ιρανοί πολίτες.
 
"Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος (χατζ). "Αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν", πρόσθεσε ο Σαΐντ Οχάντι στην ιρανική τηλεόραση.

 
Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής 'Αιντ αλ Αντχα, γιορτή της Θυσίας οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.
 
 
Η πρώτη ημέρα του 'Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Χατζ βάφεται με αίμα. Υπήρξαν τουλάχιστον 6 αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοπατήματος τα προηγούμενα χρόνια, σκοτώνοντας εκατοντάδες προσκυνητές. Το 1990, περισσότεροι από 1.400 έχασαν τη ζωή τους σε μια άτακτη φυγή μέσα σε ένα τούνελ.

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...