Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ήρθε το τέλος της Κουρδικής Παρουσίας στην Τουρκική Κυβέρνηση – Πλήρης Ρήξη

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Οι δύο υπουργοί του φιλοκουρδικού τουρκικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP)
είχαν παραιτηθεί πρόσφατα από τις θέσεις τους στην προσωρινή τουρκική κυβέρνηση και συγκεκριμένα έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, κάτι που συνιστά πιθανόν ένδειξη ότι αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη φιλοκουρδική αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα AKP.
Ο Μουσλούμ Ντογάν και ο Αλί Χαϊντάρ Κόντσα, οι οποίοι ήταν τα πρώτα μέλη φιλοκουρδικού κόμματος που συμμετείχαν σε κυβέρνηση της Τουρκίας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τις αποδέχθηκε και ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα και τους αντικαταστάτες τους (REUTERS).
Οι παραιτηθέντες βουλευτές, αποχώρησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση δηλώνοντας ότι, «Είμαστε αντίθετοι στη λογική του πολέμου που προωθεί το AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)»,  «Το AKP έχει μια λογική πολέμου και πραξικοπήματος». Επιπλέον ο Κόντζα επισήμανε ότι ο ίδιος καθώς και ο συνάδελφός του, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Μουσλούμ Ντογάν, αντιμετώπιζαν δυσκολίες που τους εμπόδιζαν να ασκήσουν τα υπουργικά τους καθήκοντα, ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν ήταν δεκτικό στις ανησυχίες που οι δύο τους διατύπωναν σχετικά με την κρίση στην πόλη Τσιζρέ, στη νοτιανατολική Τουρκία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών. Τέλος κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει «μεταμορφώσει σε κόλαση ολόκληρη την Τουρκία και ιδιαίτερα τα κουρδικά χωριά».
Αναφερόμενος στην παραίτηση των δύο υπουργών, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τηλεοπτικά τη βούληση τους να «σπιλώσουν την προεδρία».
Θεωρούμε πως η Τουρκία, έχει βυθιστεί σε μια δίνη αίματος μέσα στην οποία αστυνομικοί, στρατιώτες, αντάρτες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, εξαιτίας της άφρονας και αλαζονικής πολιτικής του Ερντογάν. Η απομάκρυνση δε  των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος οδηγεί πλέον στην τελική ρήξη και η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ενώ ο κίνδυνος γενίκευσης ενός αδυσώπητου εμφυλίου πολέμου είναι προ των πυλών.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...