Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες ξαναζωντανεύουν στην Τουρκία

 
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, η εκκλησία του Aydınpınar κοντά στα Μουδανιά που κάποτε ο πληθυσμός τους ήταν στην πλειοψηφία του ελληνορθόδοξος πρόκειται να ανακαινιστεί μετά από έντονο αίτημα των κατοίκων της περιοχής προς την Νομαρχία Προύσας όπου υπάγεται η κωμόπολη. Και να σκεφτεί κανείς ότι το ισλαμικό καθεστώς δεν βλέπει με «καθόλου καλό» μάτι τέτοιες ενέργειες.

Πρόκειται για την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων και αναφέρεται ότι κτίστηκε από τον Μητροπολίτη Προύσας την περίοδο 1846-1870. Ανακαινίστηκε το 1901 για τις ανάγκες του τοπικού ελληνορθόδοξου ποιμνίου. Μετά την αποχώρηση των Ελλήνων με τις γνωστές βίαιες συνθήκες η εκκλησία για ένα διάστημα μετατράπηκε σε τζαμί που λειτούργησε έτσι μέχρι το 1980.

Στη συνέχεια μετά το κτίσιμο ενός καινούργιου τζαμιού εγκαταλείφτηκε στην τύχη της και σήμερα οι εντόπιοι κάτοικοι ζητούν την ανακαίνιση της.

Η εκκλησία ήταν μεγάλη, 400 τετραγωνικά μέτρα και είναι εντυπωσιακό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι το ιερό βήμα από όπου αναγιγνώσκονταν το ευαγγέλιο διατηρείται σε άριστη κατάσταση, σχεδόν άθικτο. 
 
[nikosxeiladakis]
https://karfotiko.blogspot.com/2019/03/blog-post_137.html 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...