Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Συρία : Eν αναμονή εξελίξεων.

Το πυρηνοκίνητο υ/β κατευθυνομένων βλημάτων USS
Florida SSGN 728 κατά την τελευταία επίσκεψη του
 στην  αμερικανική βάση της Σούδας.


Συνεχίζονται οι προετοιμασίες όλων των .. ενδιαφερομένων για την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Ήδη στην περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκονται τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αναμένεται η άφιξη και πέμπτου σκάφους.
Σίγουρη δε, θεωρείται και η παρουσία τουλάχιστον ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης Ohio, σκάφος με τεράστια ισχύ πυρός το οποίο δύναται να μεταφέρει εώς και 154(!) βλήματα πλεύσης UGM-109 Tomahawk.  Τον περασμένο Μάιο ένα εκ των τεσσάρων υ/β της κλάσης, το USS Florida SSGN 728 (βλέπε φωτογραφία) επισκέφθηκε την Σούδα στα πλαίσια της επιχειρησιακής του ανάπτυξης με τον 6o Στόλο του USN.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για μια περιορισμένης έκτασης επιχείρηση η οποία θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών ημερών, πιθανότατα για να καμφθούν οι ισχυρότατες ρωσικές αντιδράσεις οι οποίες δεν περιορίζονται στο καθαρά διπλωματικό πεδίο. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε την πρόθεση της Ρωσικής πλευράς να αναπτύξει στην περιοχή ένα καταδρομικό (πιθανότατα το Moskva) και ένα αντιτορπιλικό σε ανθυποβρυχιακό ρόλο, ενώ παράλληλα εκκενώνεται η βάση του Ρωσικού ναυτικού στην Ταρτούς. Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα έχει προμηθεύσει τους Σύρους με υπερηχητικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Yakhont, ορισμένοι εκ των οποίων επιβίωσαν του ισραηλινού χειρουργικού πλήγματος της 5ης Ιουλίου 2013.

"I don't see this as a long-term
operation"..Deja-vu?
Οι αμερικανικές εκτιμήσεις για "επιχείρηση περιορισμένης έκτασης" δεν μπορούν παρά να φέρουν στο μυαλό τις δηλώσεις της τότε Aμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ την νύχτα που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στο Κόσοβο..."I don't see this as a long-term operation" είχε δηλώσει η κ.Ολμπράιτ, αναφερόμενη στον ανελέητο βομβαρδισμό της Σερβικής επαρχίας ο οποίος διήρκησε 78 ημέρες..

Σε διπλωματικό επίπεδο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε χθες, όπως αναμενόταν, το σχέδιο ψηφίσματος της Μ. Βρετανίας, στερώντας τις  οποίες ενέργειες των δυτικών από την πολυπόθητη νομιμοποίηση... Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναμένεται να αποχωρήσουν από την Συρία το προσεχές Σάββατο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η Βρετανία στέλνει στην Κύπρο εξάδα μαχητικών Eurofighter Τyphoon σε διαμόρφωση air-air "για την προστασία της βάσης Ακρωτηρίου και των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή". Το βρετανικό ΥΠΑΜ υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη δεν θα λάβουν μέρος στην όποια στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, η οποία "είναι δικαιολογημένη για ανθρωπιστικούς λόγους" σύμφωνα με το Λονδίνο.

Από την μεριά του το Ισραήλ δήλωσε δια του προέδρου Σιμόν Πέρες, ότι δεν θα λάβει μέρος στις όποιες επιχειρήσεις των δυτικών, αλλά "θα απαντήσει με όλη την ισχύ του σε περίπτωση Συριακής επίθεσης". Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει ήδη σε μερική επιστράτευση εφέδρων που αφορά κυρίως μονάδες αεράμυνας. Σε προετοιμασίες για την επικείμενη επίθεση προχωρούν φυσικά και οι Συριακές ένοπλες δυνάμεις, μετακινώντας προσωπικό, άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού σε ενισχυμένα καταφύγια, ενώ ανάλογα μέτρα λαμβάνει και η Συριακή αεροπορία.

"Περιορισμένης έκτασης επιχείρηση" ή θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων; Οψόμεθα..

http://www.enkripto.com/2013/08/e.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...