Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Στελέχη του ΟΗΕ εγκαταλείπουν τη Συρία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ...
πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν για μια επίθεση με χημικά όπλα σε ένα προάστιο της Δαμασκού που πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 1.429 ανθρώπους.

Η Δαμασκός απορρίπτει την κατηγορία αυτή και λέει ότι οι αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ μείωσαν το προσωπικό τους στη Συρία προληπτικά, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μία πηγή του Οργανισμού στην Δαμασκό σήμερα.

«Τα περισσότερα μεσαίου επιπέδου και μη απαραίτητα ξένα μέλη του προσωπικού αναχώρησαν. Οι επικεφαλής των γραφείων των διαφόρων υπηρεσιών έμειναν εκεί, μαζί με έναν στοιχειώδη αριθμό προσωπικού αποτελούμενου από Σύρους», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Περίπου 1.000 Σύροι και ξένοι εργάζονται σε υπηρεσίες του ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς σκοπούς και την προσφορά αρωγής στη Συρία, είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Οργανισμού Αλεσάντρα Βελούτσι χθες Παρασκευή. Η ίδια δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αποχώρησης των στελεχών του οργανισμού από το συριακό έδαφος.

Στις υπηρεσίες οι οποίες επιχειρούν στη Συρία περιλαμβάνονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού.

Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Η Αυστρία εξάλλου κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, ενώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/08/2013_516500




Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...