Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Φως χωρίς ηλεκτρικό με την λάμπα GravityLight! (video)

Η έλλειψη αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες βάζει φρένο σε κάτι πολύ περισσότερο από τη χρήση της τεχνολογίας: στην ύπαρξη ανεκτών συνθηκών ζωής και στοιχειώδους φωτισμού. Ωστόσο μία απίστευτη εφεύρεση ήρθε να λύσει αυτό το βασικό και χρόνιο πρόβλημα…

Οι λάμπες κηροζίνης, ή ακόμη και εκείνες που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια, συνεπάγονται συχνά επαναλαμβανόμενα έξοδα που συρρικνώνουν κατά πολύ τα οικογενειακά εισοδήματα. Έτσι η GravityLight δημιούργησε μια λάμπα LED, που «θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος του προβλήματος» στην κυριολεξία.
Όπως υποδηλώνει και το όνομα, ένα βάρος (συνήθως η ίδια η τσάντα μεταφοράς της λάμπας) παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φυσική δύναμη: τα λίγα δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να σηκώσει το βάρος μπορεί να δημιουργήσουν 30 λεπτά φως χωρίς να χρειάζεται μπαταρίες ή καύσιμα.
Πρόκειται για μία απλή κατασκευή έχει κι άλλες χρήσιμες παροχές, όπως την φόρτιση και άλλων συσκευών, ενώ διαθέτει ένα κλιπ που μπορεί να αντικαταστήσει την τσάντα με οτιδήποτε άλλο, αρκεί να ζυγίζει περίπου 20 κιλά.
Η τιμή του ξεκινάει από 25 δολάρια, ενώ όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του προβλέπεται να πέσει στα 5 δολάρια και φυσικά να διατίθεται δωρεάν σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, λύνοντας ένα βασικό πρόβλημα των νομαδικών φυλών: τον οικονομικό και μεταφερόμενο φωτισμό.


http://on-news.gr/2012/12/23/fos-choris-ilektriko-me-tin-lampa-gravitylight-video/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...