Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

«Χάος αν σταματήσουν να τυπώνονται τώρα λεφτά»

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές, προσπαθώντας να μαντέψουν αν ο Μπεν Μπερνάνκι της Fed θα διατηρήσει ή θα γκρεμίσει το τείχος ασφαλείας που προσφέρει το τύπωμα χρήματος.
Αυτό που, κατά τους οικονομικούς αναλυτές, έσωσε την Αμερική από βέβαιο όλεθρο μετά το 2008 και αποτέλεσε θέμα σύγκρουσης στην Ευρώπη για τον ρόλο της ΕΚΤ. Το λεγόμενο tapering, η μείωση του τυπώματος χρήματος, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Μέχρι στιγμής, η μεγάλη βουτιά που σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, τα άσχημα στοιχεία για το real estate αλλά και οι μετριοπαθείς ενδείξεις για ανάκαμψη στην αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η απόφαση του επικεφαλής της Fed δεν θα είναι εύκολη.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζιμ Ρότζερς, μιλώντας στο Reuters, εκτιμά ότι τέλος του τυπώματος χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσει «τεράστιο χάος». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα δούμε πανικό στις αγορές όταν η «θάλασσα» του δωρεάν χρήματος που μοιράζουν οι κεντρικές τράπεζες τελειώσει. «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που όλες οι κεντρικές τράπεζες πλημμυρίζουν τις αγορές με τυπωμένο χρήμα. Οταν αυτό τελειώσει, θα επέλθει ένα τεράστιο χάος».

Την ίδια ώρα, ο Στίβεν Ροτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και καθηγητής στο Yale, προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρώτα στάδια ακόμα μίας κρίσης. Και, πάλι, υπεύθυνη δεν είναι άλλη από τη Fed, λέει ο Ροτς και εξηγεί: Καθώς η Fed επιχειρεί την έξοδό της από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή από το πρωτοφανές πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, πολλές αναδυόμενες οικονομίες που έως τώρα «έτρεχαν» βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Νομίσματα και μετοχές σε Ινδία και Ινδονησία σημειώνουν βουτιά, με τη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και την Τουρκία να αποτελούν παράπλευρες απώλειες. «Η Fed επιμένει ότι δεν φταίει. Τηρεί την ίδια παράλογη θέση που έλαβε και στον απόηχο της μεγάλης κρίσης του 2008-2009, όταν επέμενε ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική δεν είχε καμία σχέση με τις “φούσκες” στα ακίνητα και τις πιστώσεις που παραλίγο να σπρώξουν τον πλανήτη στην άβυσσο» παρατηρεί ο οικονομολόγος και τονίζει ότι η Fed αυταπατάται.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...