Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Κωνσταντινούπολη: Αρχαιολογικές ανασκαφές στο βυζαντινό κάστρο.

Αρχαιολόγοι και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει... τις ανασκαφές στο βυζαντινό κάστρο Ιωρός (Yoros) της Κωνσταντινούπολης για φέτος, φέρνοντας στο φως 80 περίπου ευρήματα της βυζαντινής περιόδου.

Το κάστρο Ιωρός (Yoros), βρίσκεται στη συνοικία Anadolukavağı της πόλης, του οποίου η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του δεν είναι γνωστή.
Οι ομάδες του Πανεπιστημίου έχουν αρχίσει εκεί ανασκαφές από το 2010. Στις ομάδες εμπεριέχονται αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, φοιτητές και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλύψει πολλά αντικείμενα.
Φέτος βρέθηκε ένα χάλκινο γουδοχέρι, πλακάκια, μυροδοχεία, βενετσιάνικα γυαλιά, ελληνικά νομίσματα, σωληνωτά σκεύη και πολλά άλλα.


Η επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, η Asnu Bilban Yalçın, δήλωσε ότι φέτος εργάζονται στο Επάνω Κάστρο και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι κεραμικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή (Φωτό)
Επίσης, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Επαρχιακού Πολιτισμού και Τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη, καθηγητής Ahmet Emre Bilgili, δήλωσε ότι οι ανασκαφές στο κάστρο βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια και θα πάρουν πολύ χρόνο ακόμη για να τελειώσει το έργο.
«Οι ανασκαφές έχουν δύο προβλήματα», είπε, «Ένα από αυτά είναι ότι γίνονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και το άλλο είναι ότι οι αρχαιολογική έρευνα γίνεται με σκάψιμο με τα χέρια. Η συμπλήρωση του έργου θα γίνει με την αρχαιολογική έρευνα στο εξωτερικό μέρος του κάστρου. Το εσωτερικό στο μεγαλύτερο μέρος του έχει αποκαλυφθεί. Έχουμε την εικόνα του».

Anadolu Agency

© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...