Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντός ωρών το πρώτο πλήγμα στη Συρία;


Πληροφορίες που διακινούνται από πολλαπλές πηγές στο Twitter υποστηρίζουν ότι στις 2.30 το πρωί, πριν 45 περίπου λεπτά, φάλαγγα αρμάτων μάχης και συναφών τεθωρακισμένων οχημάτων φερόταν να κινείται στο έδαφος της Ιορδανίας κοντά στην πόλη Ράμθα, στα σύνορα με τη Συρία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα το πρώτο πλήγμα θα έρθει εντός των επομένων 48 ωρών.
Άλλες πηγές επισημαίνουν, ότι μαχητικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF: Royal Air Force) έχουν λάβει διαταγή να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα (αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού), ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρονται να περιπολούν στον συριακό εναέριο χώρο σε αποστολές αναγνώρισης. Τα πλοία του αμερικανικού στόλου (κυρίως αντιτορπιλικά),εξοπλισμένα με πυραύλους «Tomahawk» (τύπου cruise), επίσης βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ενώ το πυρηνικό υποβρύχιο του αμερικανικού Ναυτικού «Toledo» φέρεται να πέρασε το Σουέζ με κατεύθυνση τη Συρία.
Οι πηγές δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «ουδέτερες» και δύσκολα θα τις χαρακτήριζε κανείς αξιόπιστες. Εάν όμως αποδειχθεί ότι οι κινήσεις αληθεύουν, κυρίως όμως εάν υπάρξουν πλήγματα,πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι με μια κίνηση – αστραπή οι δυνάμεις που επιθυμούν την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ, επιθυμούν να αιφνιδιάσουν, ενδεχομένως για να αποφύγουν τις όποιες ρωσικές κινήσεις, ενώ θα σταλεί ένα πρώτο μήνυμα αποφασιστικότητας στον Άσαντ. Εκτιμάται καταρχήν, ότι θα είναι περιορισμένης διάρκειας. Εκτός κι αν η επίδειξη αποφασιστικότητας, οδηγήσει σε αλλαγή των δεδομένων στο διπλωματικό πεδίο και αποτραπεί η εξέλιξη την τελευταία στιγμή.
Τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποτελεί τακτική κίνηση με σκοπό το «ξεμπλοκάρισμα» των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για τη διευθέτηση της κρίσης, αφού κοινή είναι η αίσθηση ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένα παιχνίδι θελήσεων, με τις δυο πλευρές να εμφανίζονται άκαμπτες στις θέσεις τους. Το βασικότερο θέμα που διχάζει τις δυο πλευρές, είναι η απομάκρυνση ή μη του ιδίου του Άσαντ από την εξουσία, ασχέτως εάν η χώρα μείνει ενιαία ή τελικά τριχοτομηθεί.
Τονίζουμε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι οι πηγές δεν είναι ακόμα αξιόπιστες, ωστόσο δεν μπορούν να αγνοηθούν. 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...