Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Πως ο Άγιος Εφραίμ έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς Αγίους στην Ρουμανία

 ‘Όταν φτάσαμε στον Όσιο Εφραίμ ήταν απόγευμα γύρω στις τέσσερεις και το μοναστήρι μόλις είχε ανοίξει την πύλη του. Με το που διασχίσαμε την πύλη ήρθε γλυκιά ευωδία από τον Άγιο να μας προϋπαντήσει. Μόλις αντικρίσαμε τον προαύλιο χώρο την προσοχή μας τράβηξε η μεγάλη ομάδα των Ρουμάνων προσκυνητών από το Κλούζ που ήταν συγκεντρωμένοι κυκλικά κάτω από ένα πεύκο. Όταν πλησιάσαμε είδαμε ότι στο κέντρο του κύκλου υπήρχαν τρεις ιερείς που διάβαζαν δέηση παρακαλώντας και ευχαριστώντας τον ¨Οσιο Εφραίμ. Παράλληλα ακούγονταν ο εσπερινός με τις καλόγριες που έψελναν υπέροχα και τα τιτιβίσματα των πουλιών μέσα σε μία φύση μοναδικής ομορφιάς. Όλοι οι προσκυνητές είχαν μεγάλη κατάνυξη, είχαν δοθεί πλήρως στην προσευχή, καμία ομιλία ή ψίθυρος. Όταν τελείωσαν οι προσευχές πήγαμε πρώτα να χαιρετίσουμε τους ιερείς και να ασπαστούμε το χέρι τους, εκείνοι μας ευλόγησαν και στην συνέχεια πήγαμε στον τόπο μαρτυρίου του Οσίου Εφραίμ και στο παρεκκλήσι να ανάψουμε κερί και να αφήσουμε ονόματα. Εκεί στο παρεκκλήσι, στο κέντρο του, συναντηθήκαμε με δύο κοπέλες από την Κλούζ υπεύθυνες του γκρούπ χαιρετηθήκαμε και βγήκε αυθόρμητα από τα χείλια και από τις καρδίες μας η ερώτηση:
-« Πως αισθάνεστε που είστε στον Όσιο Εφραίμ;»
- «Σαν να ήρθαμε να συναντήσουμε τον φίλο μας! Μεγάλη χαρά αισθανόμαστε!» απάντησαν κατευθείαν
-«Από πού γνωρίζετε για τον Άγιο Εφραίμ;»
- «Στις αρχές της δεκαετίας των 2000 ο Πνευματικός μας πατέρας Κυπριανός διάβασε σε ένα βιβλίο για τον Όσιο Εφραίμ. Εκείνη την εποχή η ενορία μας επισκέφτηκε για πρώτη φορά το μοναστήρι εδώ στην Νέα Μάκρη. Μερικά χρόνια αργότερα το 2011 κάναμε επίσκεψη στην Ελλάδα όπου και φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι του Πατρός Μάρκου. Σε εκείνη την επίσκεψη ήρθαμε στο μοναστήρι και οι καλόγριες μας χάρισαν το παπούτσι του Οσίου το οποίο φυλάσσουμε στην ενορία μας. Από τότε έως σήμερα ο Όσιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα όχι μόνο στο Κλούζ αλλά και σε ολόκληρη την Ρουμανία τα οποία έχουμε καταγράψει σε πολλά βιβλία. Έτσι πολλοί άνθρωποι στην Ρουμανία γνώρισαν τον Άγιο Εφραίμ ούτως ώστε σήμερα να είναι από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην χώρα μας!!!»
- «Για τον πατέρα Μάρκο τι γνωρίζετε;»
- «Είχε επισκεφτεί την πόλη μας ένα χρόνο πριν από την κοίμησή του.

Ήταν μία μορφή που ξεχείλιζε από αγάπη! Τότε τον γνώρισε και ο πνευματικός μας Πατέρας Κυπριανός , συνδέθηκε πνευματικά μαζί του και του έκανε πολύ εντύπωση η οικειότητα που είχε ο Πατέρας Μάρκος με τους Αγίους!!! Ο Πατήρ Μάρκος βοήθησε ανθρώπους στο Κλούζ να γνωρίσουν τον Χριστό όπως έναν νέο που ήταν εκτός εκκλησίας ο οποίος όταν τον γνώρισε άλλαξε πορεία στη ζωή του και στην συνέχεια βοήθησε ενεργά την εκκλησία!
Εκείνη την στιγμή η δύο φίλες μας κλήθηκαν στην εκκλησία για να ψάλουν και για αυτό βιαστήκανε να φύγουν, αφήνοντάς μας με την γλυκιά αίσθηση πόσο πλατειά μπορεί να είναι η εν Χριστώ αγάπη ώστε να κάνει θαύματα ό Όσιος Εφραίμ στην Ρουμανία και ο Πατήρ Μάρκος χωρίς καν να μιλάει την γλώσσα τους , να «μιλάει» όμως τόσο έντονα στις καρδιές των ανθρώπων και να τους βοηθάει στην πίστη!!!
Ακολουθήσαμε και εμείς λοιπόν το γκρουπ στην εκκλησία. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησίας με το σκήνωμα του Όσιου Εφραίμ «γέμισε» με τις υπέροχες ψαλμωδίες των Ρουμάνων προσκυνητών. Μεγάλη η αγάπη στον Άγιο και η συγκίνηση που βρεθήκαμε όλοι εκεί. Προσκυνήσαμε το σκήνωμα και στην συνέχεια σταθήκαμε στα στασίδια απέναντι από την χορωδία και αφήσαμε την καρδιά μας να παρασυρθεί από τις ψαλμωδίες. Μαζί με τις ψαλμωδίες στην Ρουμάνική γλώσσα ακούσαμε και το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλό» στα ελληνικά σε μορφή ψαλμωδίας!

Στην συνέχεια αφήσαμε τον όσιο Εφραίμ και την Νέα Μάκρη και φτάσαμε στον Άγιο Γεώργιο Διονύσου. Όλη η ομάδα προσκύνησε στην εκκλησία και στην συνέχεια έψαλαν την παράκληση στον προαύλιο χώρο δίπλα στον τάφο του πατερούλη μας. Η αγάπη και η ευλάβεια ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των προσκυνητών όταν ένας, ένας έσκυψε και προσκύνησε τον τάφο! 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...