Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συνωστισμός και Δάκρυα στο Ισραήλ για τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Όπως μεταφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το ισραηλινό δίκτυο ενημέρωσης (ynet.com ,29/08/13),τεράστιες ουρές...
είχαν ήδη σχηματισθεί με το πρώτο φως της ημέρας στους σταθμούς διανομής ώστε οι πολίτες να εξασφαλίσουν τις αντισφυξιογόνες μάσκες. Αν και συνηθισμένοι σε εμπόλεμη ατμόσφαιρα, οι τελευταίες ειδήσεις για ενδεχόμενη επίθεση στο Ισραήλ από τη Συρία και τους συμμάχους της, δείχνουν να τους έχουν αιφνιδιάσει. Πολλά επεισόδια σημειώθηκαν στις πολύωρες αναμονές για την εξασφάλιση του σωτήριου πακέτου με τις ειδικές μάσκες και σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάστηκε να
παρέμβει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σπρωξίματα, φωνές,διαπληκτισμοί, κρίσεις πανικού ανθρώπων που ξεσπούσαν σε κλάματα ακόμα και περιστατικά αδιαθεσίας. Όσοι πέτυχαν να εξασφαλίσουν τον εξοπλισμό προστασίας αισθάνονταν πραγματικά ευεργετημένοι. Οι περισσότεροι έρχονταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα καθώς την προηγούμενη είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα. Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για την ολιγωρία της κυβέρνησης καθώς κατόπιν εορτής δόθηκε εντολή στα εργοστάσια να παρασκευάσουν άμεσα κάποιες δεκάδες χιλιάδες νέες παρτίδες. Άλλος ένας παράγοντας άγχους του πληθυσμού ήταν η έλλειψη σε παιδικές μάσκες. Σημειώθηκαν περιστατικά όπου πολίτες παρακαλούσαν να ανταλλάξουν τέσσερα πακέτα για ενήλικες με έστω ένα παιδικό ! Αυτοί που δεν κατόρθωσαν να εφοδιαστούν με το συσκευασμένο σετ, θα έπρεπε να περιμένουν την Κυριακή γιατί το Σάββατο όλοι οι σταθμοί θα ήταν κλειστοί.
​Σ’ έναν σταθμό διανομής στο Τελ Αβίβ σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Ο κόσμος ήταν σε υστερία και σημειώθηκαν ως και επεισόδια έντονων διαπληκτισμών. Μια γυναίκα δήλωσε στους δημοσιογράφους : « ο σύζυγός μου ήταν πάλι εδώ χθες και αφού περίμενε για ώρες του είπαν ελάτε πάλι αύριο και θα σας δώσουμε ένα ραντεβού αφού έχετε και μωρά .Έτσι σήμερα ήρθα εγώ για να πάρω μάσκες για τα εγγόνια μου » (νούμερο 368).
Μια άλλη γυναίκα η Στέλλα , που είχε αριθμό προτεραιότητας 900 δήλωσε : « Ήρθα ν’ανατικαταστήσω 4 σετ για όλη την οικογένεια αλλά δεν ξέρω τι να κάνω δεν μπορώ να στέκομαι τόση ώρα όρθια μέσα σ’ αυτήν την αφόρητη ζέστη.Κάθομαι μόνο και μόνο για την ασφάλεια των παιδιών μου ».
Άλλος πολίτης, επίσης περίμενε για τα μωρά του. « Ήρθα γιατί φοβάμαι για τα παιδιά μου.Κάθε μέρα μας λένε σήμερα ξεκινάει, σήμερα ξεκινάει όλο αυτό είναι φοβερά αγχωτικό.Περίμενα τόσες ώρες αλλά δεν αντέχω άλλο, θα φύγω και θα ξανάρθω. »
Μια άλλη νεαρή μητέρα με το μωρό στην αγκαλιά δήλωσε ότι κατόρθωσε να εξυπηρετηθεί σε μισή ώρα αλλά δεν είχε ιδέα πως χρησιμοποιούνται αυτές οι μάσκες. « Υποθέτω ότι πρέπει να τις τοποθετήσουμε στο πρόσωπο… ».
Κάποιος πολίτης περίμενε στο σταθμό από τις 7 το πρωί και πήρε το πολυπόθητο κιβώτιο 5 ώρες αργότερα. « Ήρθα ν’ανατικαταστήσω 10 μάσκες για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου αν και δε νομίζω ότι θα βοηθήσουν και πολύ ».
Από όλες τις πόλεις, η χειρότερη κατάσταση επικρατούσε στη Χάιφα. Λόγω της υπερβολικής ζέστης οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να τοποθετήσουν κάποιες τέντες.Ο κόσμος συνωστιζόταν και φώναζε για την προτεραιότητα, πολλοί απ’αυτούς έκλαιγαν και σημειώθηκαν λιποθυμίες.Οι μητέρες φώναζαν ότι είχαν έρθει και τις προηγούμενες ημέρες χωρίς να προμηθευθούν τα σωτήρια κιβώτια διότι αρχικά δεν είχε προβλεφθεί ειδική σειρά για μητέρες με μωρά.Πολλοί κατηγορούσαν τις αρχές ότι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει βιώσιμες συνθήκες αναμονής και να μην τους αφήνουν τόσες ώρες εκτεθειμένους στον ήλιο. Επίσης καταμαρτυρούσαν στους αρμόδιους ότι περίμεναν την τελευταία στιγμή για να πάρουν κάποια μέτρα.
Στα Ιεροσόλυμα, επίσης η ατμόσφαρα ήταν τεταμένη και η διανομή γινόταν υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.Την προηγούμενη, στο συγκεκριμένο σταθμό είχε επέμβει η αστυνοιμία λόγω σοβαρών επεισοδίων. Ο κόσμος ξέσπασε αυτό είναι σκάνδαλο είναι ντροπή.

Ο πρωθυπουργός Benyamin Netanyahou μάταια δήλωνε την ίδια ημέρα ότι “Δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουμε την καθημερινότητά μας.” Σύμφωνα με την Monde (30.08.2013) , « το αίτημα για προστατευτικές μάσκες αυξήθηκε θεαματικά στο 300% της ζήτησης προς έκπληξη των αρχών οι οποίες αποδείχθηκαν ολοφάνερα απροετοίμαστες .Μετά την ανακοίνωση μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, διάχυτος είναι ο φόβος από τις επαναλαμβανόμενες απειλές του ΄Ασσαντ και των συμμάχων του ». Kαι πάλι ο Benyamin Netanyahou καθησύχασε το λαό του ότι « θα πατήσουμε τη σκανδάλη σε περίπτωση που το καθεστώς Άσσαντ ή οι σύμμαχοί του … στοχεύσουν το Ισραήλ »
Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου για την κακοδιαχείριση της κρίσης, ο προβλεπόμενος αντιασφυξιογόνος εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα τα μοντέλα κατά ηλικία, κατηγοριοποίηση ευπαθών ομάδων κτλ.Επίσης αναλυτικές οδηγίες χρήσης με επεξηματικές φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο προς ενημέρωση του πληθυσμού αλλά και ενδεικτικά ερωτηματολόγια με τις αντίστοιχες απαντήσεις (π.χ. αν κρίνεται ως λειτουργική η μάσκα που κάποιος έχει διατηρήσει από τον 1ο ή 2ο πόλεμο του Κόλπου) .

Μια επέμβαση των δυτικών θα οδηγήσει το Ισραήλ “δίπλα στην ανάφλεξη”,προέβλεψε ο αρχηγός των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Hassan Firouzabadi.Ο επανέλαβε.Εν αναμονή η χώρα προετοιμάζεται για παν εδεχόμενο έχοντας αναπτύξει 3 νέες συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων Iron Dome στα βόρεια και στο κέντρο της χώρας αλλά και σύστημα Patriot πυραύλων εδάφους αέρος.Στρατιωτικές ασκήσεις στο Golan.Κινητοποίηση ενός μέρους εφέδρων.Μια προετοιμασία αμυντικής διάταξης.Ενώ δια στόματος του Υπ.Άμυνας Moshe Yaalon επιχειρούν έστω και την ύστατη στιγμή να παραμείνουν αμέτοχοι σε περίπτωση εμπλοκής: “Οι σκηνές είναι τρομακτικές.Αλλά αυτό είναι θέμα των δυτικών και των ΗΠΑ.Όχι δικό μας. “


http://olympia.gr/2013/08/31

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...