Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Επτά τρόποι για να γίνετε εξυπνότεροι.

H Annie Murphy Paul είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και motivational speaker. Πρόσφατα έδωσε μια ομιλία στην οποία ξεχώρισε επτά παράγοντες που -αν τους αξιοποιήσουμε σωστά- θα βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας...
να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του κάνοντάς μας, μεταξύ άλλων, και εξυπνότερους.

1. Οι περιστάσεις
Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας και απαιτεί την προσοχή μας, μας δίνει εμπειρίες που «μεταφράζονται» σε εξειδίκευση. Επί πολλές δεκαετίες θεωρούνταν πως η ευφυία ήταν έμφυτο χαρακτηριστικό και ότι δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Όμως η νέα θεώρηση ορίζει πως αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που προκαλούν ή και ξεπερνούν τις δυνατότητες της νοημοσύνης μας, τελικά την βοηθούν να βελτιωθεί.

2. H εξειδίκευση
Οι ειδικοί δεν ξέρουν απλώς περισσότερα, γνωρίζουν το θέμα τους με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος τους επιτρέπει να σκέφτονται και να δρουν χωρίς σκέψη, σαν δεύτερη φύση. Η γνώση του ειδικού για το θέμα του είναι βαθιά και οργανωμένη. Είναι ευέλικτη και προσαρμοστική σε νέες καταστάσεις στις οποίες μεταφέρει τον τρόπο σκέψης του για να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά. Ουσιαστικά, έχει πάντα ένα πνευματικό «εργαλείο» στη διάθεσή του για κάθε δύσκολη αποστολή.

3. Η προσοχή
Όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε σε μια εργασία ή αποστολή, τόσο πιο αποτελεσματικά την εκτελούμε και τόσο περισσότερες εμπειρίες και εξειδίκευση αντλούμε από αυτή. Θέλει προσπάθεια να αντισταθούμε στο να τσεκάρουμε το email μας ή το Facebook, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε δύο πράγματα ταυτόχρονα.

4. Τα συναισθήματα
Όταν έχουμε καλή διάθεση, χαρά, ελπίδα κ.λπ., σκεφτόμαστε δημιουργικά. Όταν μας έχει κυριεύσει το άγχος, η ανησυχία «καταλαμβάνει» χώρο στον εγκέφαλό μας και μας αφήνει -κυριολεκτικά- με λιγότερη διαθέσιμη εξυπνάδα. Οι έρευνες έχουν συμπεράνει πως ειδικά η ελπίδα είναι εκείνη που μας κάνει να προσπαθούμε περισσότερο και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες. Φυσικά, η ελπίδα θα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο, το οποίο με τη σειρά του μειώνει το άγχος της αβεβαιότητας.

5. Η τεχνολογία
Όχι, δεν εννοούμε το να μην ξέρουμε τίποτα και να βρίσκουμε στο Google κάθε απάντηση μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι απαιτήσεις για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν κριτική σκέψη, λύση προβλημάτων, συνεργασία και δημιουργικότητα. Αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν το μυαλό είναι κενό από γνώση. Συνδυάζονται αποτελεσματικά μόνο όταν αυτή είναι ήδη κτήμα μας. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, την τεχνολογία για να αποκτήσετε γνώσεις και για να τις συνδυάσετε με έξυπνο τρόπο.

6. Το σώμα μας
Οτιδήποτε κάνει καλό στο σώμα μας κάνει καλό και στην ευφυία μας. Σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκής ύπνος, ελεγχόμενο στρες, όλα αυτά κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Ειδικά ο ύπνος είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Στη διάρκειά του, όλα όσα μάθαμε και ζήσαμε στη διάρκεια της μέρας ταξινομούνται και συνδυάζονται με ήδη υπάρχουσες εγγραφές. Έλλειψη ύπνου ή κακή ποιότητά του επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία.

7. Οι σχέσεις
Οι άλλοι άνθρωποι στη ζωή μας αναλαμβάνουν μέρος της δικής μας πνευματικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, στα ζευγάρια ο ένας θυμάται πράγματα όπως πότε πρέπει να πάει το αυτοκίνητο για σέρβις και ο άλλος π.χ. τα γενέθλια των φίλων. Στη δουλειά, οι συνάδελφοι μοιράζονται το βάρος ενός πρότζεκτ και συνδυάζουν το μυαλό τους σε μια πνευματική πρόκληση. Κάθε τέτοια σχέση μας κάνει -ως σύνολο- εξυπνότερους απ’ όσο θα ήμασταν μόνοι μας. Επιπλέον, το συναίσθημα ότι ανήκει κανείς σε μια ομάδα και έχει συγκεκριμένο μερίδιο ευθύνης, τον κάνει να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

fortunegreece
tro-ma-ktiko

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...