Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Zero Hedge : Πού θα ξεκινήσουν οι διατροφικές εξεγέρσεις;

TYLER DURDEN

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων δεν έχουν αυξηθεί ποτέ τόσο γρήγορα και ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλές , και όπως αναφέρθηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες (καθώς δεν είναι απλά ένας μήνας, «κατηγορήστε το στον Πούτιν»), πιο πρόσφατα εδώ , τα κομμάτια είναι έτοιμα για να δημιουργηθούν σοβαρά ρήγματα στον κοινωνικό ιστό πολλών εθνών.

Ενώ οι τιμές των τροφίμων μπορεί να θεωρούνται γενικά ως πρόβλημα αναδυόμενης αγοράς, θα έχουν αντίκτυπο και στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που θα δούμε στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.

Και όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας από το Bloomberg Economics, ενώ το Πακιστάν βρίσκεται ήδη στη μέση μιας πολιτικής κρίσης και η Αίγυπτος ήδη δέχεται οικονομική πίεση (μαζί με το Περού και τη Σρι Λάνκα), η αύξηση των τιμών των τροφίμων προσθέτει επίσης προβλήματα στην ανεπτυγμένος κόσμος.

Η Νιγηρία, η Ινδία, η Κολομβία, οι Φιλιππίνες και η Τουρκία ανυπομονούν να παρακολουθούν, μαζί με τη Ρωσία…



Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο Chris Martenson του PeakProsperity παρακάτω, οι ταραχές του πληθωρισμού έχουν αρχίσει. Το Περού και η Σρι Λάνκα βιώνουν βία, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει τις τιμές των βασικών αναγκών όλο και πιο ψηλά.



Ήμασταν εδώ πριν, και πρόσφατα.

Η Αραβική Άνοιξη ήταν μια περίοδος κοινωνικής αναταραχής και ταραχών το 2010 και το 2011 που προκλήθηκε, εν μέρει, από την αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Όπως είπε ο Alfred Henry Lewis το 1906, «Υπάρχουν μόνο εννέα γεύματα μεταξύ της ανθρωπότητας και της αναρχίας».

Αλλά πριν έρθει η καθαρή αναρχία, η κοινωνία βιώνει αυξανόμενη αναταραχή και τη διάβρωση των κοινωνικών δεσμών και ωραιοτήτων. Εκεί είμαστε τώρα.

Οι τιμές των τροφίμων σήμερα είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2010, επομένως οι διαμαρτυρίες δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη. Μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από αυτά.

Χειρότερο από αυτό, ωστόσο, είναι η προοπτική πραγματικής πείνας και ελλείψεων τροφίμων.

Αναμένω ότι θα εμφανιστεί πραγματικός λιμός μέχρι το τέλος αυτού του έτους, αφού η βόρεια συγκομιδή δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες 8+ δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να φυτέψετε έναν κήπο. Σαν να χρειαζόσουν ένα ακόμα, σωστά;

Ο λόγος για τις αρνητικές προοπτικές δεν είναι μόνο η απώλεια των εξαγωγών της Ουκρανίας και η πιθανή απώλεια της περιόδου φύτευσης για ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, αλλά λόγω των απελπιστικών παγκόσμιων ελλείψεων λιπασμάτων που έχουν καταστεί απολύτως απαραίτητες για τις σημερινές αποδόσεις των καλλιεργειών.

Σε αυτό το μάθημα, μαθαίνουμε ότι η μετατροπή βιολογικά ενεργού και υποστηρικτικού εδάφους σε άγονη βρωμιά ήταν μια τρομερή ιδέα.

Μέχρι το 2030, προβλέπεται ότι το φωσφορικό άλας θα φτάσει στο μέγιστο της απόδοσης και στη συνέχεια θα αρχίσει η μακρά αργή πτώση του. Ποιο είναι το παγκόσμιο σχέδιο για αυτό; Δεν υπάρχει ένα. Και πάλι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τοπική, αναγεννητική γεωργία είναι τόσο κρίσιμο να αναληφθεί αυτή τη στιγμή.

zerohedge.com

https://www.triklopodia.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...