Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Να περιμένετε επιτάχυνση εξελίξεων στην χώρα μας από τα τέλη Μαΐου

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Όπως θα έχετε ήδη ακούσει, οριστικοποιήθηκε για τις 16 Μαΐου η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.

Υπό τις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες, η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας.

Στις 21 Απριλίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου η Δήλωση της Γραμματέως Τύπου, Jen Psaki, «για την διμερή συνάντηση του Προέδρου Joe Biden με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη»:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για την υποστήριξη του ουκρανικού λαού και την επιβολή οικονομικού κόστους στην Ρωσία, για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν, επίσης, την στενή μας συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας, και θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν, τέλος, την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες, και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει, για γενιές, τους λαούς και τις χώρες μας.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι του με ένα «πακέτο οδηγιών» προς άμεση εφαρμογή.

Κάτι που σημαίνει ότι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα γίνει μόνον αν διασφαλιστεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα παραμείνει (όπως και η τωρινή) απολύτως συντονισμένη με τις κατευθύνσεις της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών, και του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ενδεχόμενη αποχώρηση του Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου, θα προκύψει ως αποτέλεσμα όχι μιας ντροπιαστικής εκλογικής ήττας, αλλά μιας πολιτικής αναβάθμισής του -π.χ. με την ανάθεση ρόλου στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.

Τα «καλά χαρτιά» δεν τα καις δι’ ασήμαντον αφορμήν. Και ο Μητσοτάκης θεωρείται «καλό χαρτί» στα χέρια των αρχόντων του Νταβός.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας:

  • Πρόσθετες αποστολές ελληνικών όπλων στην Ουκρανία ή/και συμμετοχή στην οικονομική ενίσχυση του Κιέβου.
  • Περαιτέρω ρήξη στις σχέσεις μας με την Ρωσία.
  • Επιτάχυνση της πορείας προς την «πράσινη ανάπτυξη» και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης».
  • Ουσιαστικότερη εμπλοκή μας στην υπόθεση του αμερικανικού LNG.
  • Σύγκλιση και συνεργασία με την Τουρκία, τόσο στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας όσο και σε αυτό της διατήρησης του αραγούς νατοϊκού μετώπου. ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Και, φυσικά, ο Μητσοτάκης θα συναινέσει σε όλα.

Να είστε έτοιμοι, λοιπόν, για ένα θερμό καλοκαίρι κι ένα καυτό φθινόπωρο…

https://hellasmag.com/2022/04/25/mitsotakis-biden/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...