Τρίτη 26 Απριλίου 2022

«Η Ρωσία “κατέβασε τον διακόπτη” του φυσικού αερίου στην Πολωνία – “Καρφώθηκε” +17%»

Ακολουθούν Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία αν δεν αγοράσουν ρούβλια για να πληρώσουν τις παραδόσεις


Η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία μετά την οριστική άρνηση της Βαρσοβίας να μην πληρώνει με ρούβλια και ήδη οι τιμές του «γαλάζιου χρυσού» έχουν ανέβει κατά 17% μόνο στο άκουσμα της είδησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Με την ανακοίνωση της διακοπής παροχής φυσικού η τιμή ανά μεγαβατώρα ξεπέρασε τα 107 ευρώ ενώ στη συνέχεια η τιμή «προσγειώθηκε» στα 98 ευρώ με άνοδο 5,5%.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.

Η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, σύμφωνα με τον πολωνικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Onet.pl, μετά την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών σχετικά με τον κρίσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 17% μετά την έκθεση, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονόμασε.

Αν ισχύει η αναφορά περί διακοπής των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία τότε ακολουθούν Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία αν δεν αγοράσουν ρούβλια για να πληρώσουν τις αντίστοιχες δικές τους παραδόσεις.

Η Ελλάδα είναι ήδη εκτεθειμένη σε πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Γερμανία πάλι θα «αποχαιρετίσει» το οικονομικό της θαύμα το οποίο το οφείλει στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο πολωνικός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου δήλωσε ότι ήταν έτοιμος για πιθανές περικοπές.

Η πολωνική κυβέρνηση και η Gazprom PJSC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν.

Η Μόσχα και η Ευρώπη έχουν εγκλωβιστεί σε μια αντιπαράθεση σχετικά με το πώς θα πρέπει να πληρωθεί το φυσικό αέριο — και ο κίνδυνος διακοπής αυξάνεται εδώ και εβδομάδες.

Το Κρεμλίνο είπε ότι το αέριο πρέπει να πληρωθεί σε ρούβλια, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι αυτό θα παραβίαζε τις κυρώσεις καθώς και θα ενισχύσει απαράδεκτα το ρωσικό νόμισμα (το οποίο να σημειώσουμε ότι παρά τις κυρώσεις έχει ανέβει).

Η Πολωνία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια. Πλησιάζει η προθεσμία για την πραγματοποίηση των πρώτων πληρωμών για τις προμήθειες του Απριλίου και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη προσπαθούν να βρουν πώς να ανταποκριθούν καλύτερα.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και μέχρι στιγμής έχει αφαιρέσει κυρίως την ενέργεια από τις κυρώσεις της.

Το πολωνικό portal ανέφερε ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από πηγές της πολωνικής κυβέρνησης καθώς και από εκπροσώπους της κυρίαρχης εταιρείας φυσικού αερίου της χώρας PGNiG SA.

Το Interfax ανέφερε ότι η Πολωνία δεν έχει λάβει φυσικό αέριο από τα ανατολικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe από νωρίς το πρωί της 26ης Απριλίου, επικαλούμενη στοιχεία από φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Η Πολωνία είναι έτοιμη για πιθανές περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου και οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις την Τρίτη, δήλωσε στο Bloomberg η Iwona Dominiak, εκπρόσωπος του διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου της χώρας Gaz System

Είπε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της PGNiG με τη ρωσική Gazprom και δεν μπορεί να σχολιάσει την αναφορά της Onet.pl.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...