Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ: ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΕ "ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Ή ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ"

Ο χρόνος που το Ιράν μπορεί να φτάσει σε ένα πυρηνικό όπλο είναι πλέον "λίγες εβδομάδες ή και λιγότερο", δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jan Psaki στους δημοσιογράφους.

Η Τεχεράνη είχε επιταχύνει σημαντικά το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015 το 2018 υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η Ψάκι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η ταχεία πρόοδος που είχε σημειώσει το Ιράν από τότε "σίγουρα μας ανησυχεί", είπε η ίδια.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε μια εκτίμηση που μοιράστηκε νωρίτερα την Τρίτη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόοδος του Ιράν "είναι μια άμεση επίπτωση της αποχώρησης από την πυρηνική συμφωνία, που μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, μας δίνει λιγότερη ορατότητα. Και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ακολουθήσαμε μια διπλωματική οδό, και πάλι, όταν ο πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του".

Η Ψάκι πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος ενημερώνει "τακτικά" το Ισραήλ για τις διαπραγματεύσεις γύρω από μια πιθανή επιστροφή στη συμφωνία.

Τη Δευτέρα, ο Σάλιβαν συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον ισραηλινό ομόλογό του, Εγιάλ Χουλάτα. Οι δύο τους συζήτησαν "μια σειρά από περιφερειακά και παγκόσμια θέματα ασφάλειας", σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Ο κ. Σάλιβαν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συντονισμένες με τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με τις απειλές για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένων πρώτα και κύρια του Ιράν και των υποστηριζόμενων από το Ιράν πληρεξουσίων. Συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τον τρέχοντα συντονισμό μέσω της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας ΗΠΑ-Ισραήλ και να ενισχύσουν την ασφάλεια και τη διπλωματική συνεργασία, όπου είναι δυνατόν, με άλλους περιφερειακούς εταίρους", ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι δύο τους συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη των Ουκρανών εταίρων της Αμερικής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

"Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό τους για το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας που είναι σημαντικά τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για το Ισραήλ και προσβλέπουν στην επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ τους επόμενους μήνες", συνεχίζει η ανακοίνωση.

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...