Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

«Έσπασε» το δυτικό ενεργειακό μέτωπο κατά της Ρωσίας: Οι Γερμανοί θα πληρώνουν το φ.α. σε ρούβλια!

Πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής
Το νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που έχει θέσει ως όρο η Ρωσία είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές που έχουν γνώση των προετοιμασιών.

Ανάμεσά τους και η γερμανική Uniper όπου εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε «Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να αλλάξουμε πληρωμές και να είναι συμβατές με τις κυρώσεις. Σκοπός είναι να κάνουμε την πληρωμή μας σε ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στη Ρωσία», κλείνοντας το «μάτι» στο νέο τρόπο πληρωμών.

Η Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα αυτή η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.

Oμοίως, η ιταλική Eni, άλλος ένας από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της.

Η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Ρώμη έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν λήγει η επόμενη πληρωμή της για τις ρωσικές προμήθειες, για να λάβει την τελική απόφαση, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...