Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

Αλέξανδρος Τζάλλας

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

- Τον Απρίλιο του 2014 ήταν η πρώτη (και μοναδική μέχρι τώρα) φορά που επισκέφτηκα τους Αγίους Τόπους. Εντασσόμενος σε ένα γκρουπ προσκυνητών, ξεκίνησα για μια εξαήμερη εκδρομή στα Πανάγια Προσκυνήματα της Αγίας Γης, με τις μισές μέρες να καταλύουμε στη Βηθλεέμ και τις άλλες μισές στα Ιεροσόλυμα. Σημειωτέον ότι την εκδρομή διοργάνωνε το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Μυστακίδης».Αφού την πρώτη μέρα προσκυνήσαμε το μέγιστο προσκύνημα του ναού της Γεννήσεως,(συμπεριλαμβανομένου του σπηλαίου),κατόπιν κατευθυνθήκαμε προς τη Λαύρα του Αγίου Σάββα, όπου, όπως όλοι οι προσκυνητές γνωρίζουν, είναι το πιο σημαντικό μοναστήρι στον κόσμο, μαζί, βέβαια, με το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στο Σινά.

Εκεί ,οι μοναχοί κι ο ηγούμενος γέροντας Ευδόκιμος, αφού μας υποδέχτηκαν με αβραμιαία φιλοξενία, άρχισαν εμάς τους άνδρες (το μοναστήρι είναι άβατο για τις γυναίκες με εντολή του ίδιου του αγίου Σάββα) να μας ξεναγούν στους εσωτερικούς χώρους και κυρίως στο καθολικό της μονής!

Μπαίνοντας στον κυρίως ναό προσκυνήσαμε φυσικά, το σκήνωμα του αγίου Σάββα, και κατευθυνθήκαμε σε έναν άλλον χώρο,όπου είναι το κελί του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και μία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τέλος καταλήξαμε στο μπαλκόνι της μονής, όπου έχει θέα προς το κελί του αγίου Σάββα, στους βράχους απέναντι, καθώς καί προς το χείμαρρο των κέδρων, ο οποίος διέρχεται και από την κοιλάδα του Ιωασαφάτ ,στα Ιεροσόλυμα. Επιστρέφοντας στον κυρίως ναό, ένιωσα την ανάγκη να πάω ξανά να προσκυνήσω το σκήνωμα του αγίου Σάββα, περισσότερο, βέβαια, από περιέργεια και συγκεκριμένα ήθελα να συγκρίνω πόση ομοιότητα έχει η κάρα του Αγίου με το πρόσωπό του ,όπως φαίνεται ζωγραφισμένο στις εικόνες. Ξάφνου, καθώς έφτασα μπροστά στη λάρνακα του αγίου κι άρχισα να περιεργάζομαι το σκήνωμα, σκύβοντας να φιλήσωτο γυαλί της Λάρνακας, είδα ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ να έχει ανοίξει και να κινείται η κόρη του ματιού προς το μέρος μου, είδα, δηλαδή, το ασπράδι του ματιού και την κόρη χρώματος μαύρου! Να σημειώσω,ότι τηv πρώτη φορά που προσκύνησα το σκήνωμα, δηλαδή ένα 20λέπτο νωρίτερα, δεν είχα δει τίποτα, παρά μόνο την άδεια κόγχη του ματιού του αγίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ . ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΣΟΦΙΑ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...