Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Samum: Ο «ρώσος δολοφόνος αεροπλανοφόρων» εντάσσεται στο ρωσικό Στόλο της Μεσογείου.

Το τρομερό Samum, ρωσικό πυραυλοφόρο hovercraft κλάσης 1239 Sivuch, θα αποπλεύσει από την Μαύρη Θάλασσα και στο άμεσο μέλλον θα ενταχθεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της διοίκησης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο.

Η κατασκευή του Samum αποτέλεσε αληθινή επανάσταση στην παγκόσμια στρατιωτική ναυπηγική. Σχεδιάστηκε ως πυραυλοφόρο, ικανό να διασπάσει τον κλοιό προστασίας ενός αεροπλανοφόρου και να το βυθίσει. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που κατέστη εφικτό να τοποθετηθούν οκτώ μεγάλοι αντιπλοϊκοί υπερηχητικοί πύραυλοι Moskit (3М80),σε αερόστρωμνο καράβι.  
Πρόκειται για ένα νέο υβρίδιο με στοιχεία καταμαράν και σκάφους που πλέει πάνω σε φουσκωτή «ποδιά». Συνήθως τα πλοία τέτοιου τύπου είναι μικρά και επομένως ασταθή, καθώς η εκτόξευση ενός ισχυρού πυραύλου θα μπορούσε να τα αναποδογυρίσει. Το πυραυλοφόρο Samum στηρίζεται σε δύο λεπτές καρίνες οι οποίες καλύπτονται από μια πλατφόρμα μήκους περίπου 64 μέτρων και πλάτους 17,2 μ. Το κυρίως σκάφος είναι κατασκευασμένο από ειδικό ελαφρύ και ανθεκτικό κράμα αλουμινίου. Η φουσκωτή ποδιά δημιουργείται από έναν ελαστικό αεροθάλαμο που καταλαμβάνει το χώρο ανάμεσα στις δυο καρίνες και γεμίζει με αέρα. Μπροστά βρίσκεται μια ευέλικτη οθόνη. Δυο αεριοστρόβιλοι κινητήρες βοηθούν στην ανάπτυξη ταχύτητας έως 55 κόμβους, ακόμα και με ύψος κυμάτων δύο μέτρων. Έχει εκτόπισμα μόλις 1050 τόνους, ενώ η συνολική ισχύς των κινητήρων του είναι 56.000 ίπποι. Η ευελιξία του, τού επιτρέπει να αποφεύγει εύκολα τις τορπίλες.
Στο Στόλο του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ανήκει και το έτερο πυραυλοφόρο hovercraft 1239 Bora, το οποίο είναι εξοπλισμένο με οχτώ αντιπλοϊκούς υπερηχητικούς πυραύλους Moskit (3М80), με βεληνεκές μέχρι 90 χλμ, Οι Moskit βρίσκονται σε δύο εγκαταστάσεις τεσσάρων εκτοξευτών, δεξιά και αριστερά του σκάφους. Η αντιαεροπορική προστασία του πλοίου περιλαμβάνει το σύστημα OSA-MA και δύο εξάκαννα βαρέα πολυβόλα ΑΚ-6-30Μ διαμετρήματος 30 χιλιοστών, ενώ στην πλώρη του διαθέτει το πυροβόλο ΑΚ-176 διαμετρήματος 76,2 χιλιοστών.

http://gr.rbth.com/news/2014/09/24/samum_o_roso_dolofono_aeroplanoforon_entassetai_sto_rosiko_stolo_ti_meso_32849.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...