Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών...

Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών
Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τα δύο σενάρια που έχει στο συρτάρι του ο  πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πρόωρες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη ...
εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση που αποδειχθεί αδύνατη η συγκέντρωση των 180 ψήφων. Το «κάψιμο» πολιτικών προσώπων με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, αλλά και το γενικότερο πολιτικό κλίμα φαίνεται πως περιορίζει την πιθανότητα συγκλίσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να μεσολαβήσουν πρόωρες κάλπες

Το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου

Αν και ο στενός κύκλος των συνεργατών του πρωθυπουργού (Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μεϊμαράκης, Παπαμιμίκος) εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, η προσοχή τους έχει επικεντρωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στόχος να περιλαμβάνει σειρά από μέτρα που θα δώσουν ανάσα σε κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα αναζητείται με μυστικότητα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει αποδοχή της τάξης του 70-80% από την κοινή γνώμη. Οι δύο αυτοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν στη συναίνεση για την εκλογή Προέδρου χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο η αξιολόγηση της τρόικας και να έχουν τελειώσει με επιτυχία τα stress tests. Αν επιτευχθούν όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ώστε ακόμα και αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια οι εκλογές να γίνουν το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Κάλπες στα μέσα Φεβρουαρίου

Η δεύτερη επιλογή του Μαξίμου περιλαμβάνει την εξάντληση του μεγαλύτερου δυνατού χρόνου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα αρχίσει μετά τις γιορτές και αν δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Αν συμβεί αυτό η χώρα θα οδηγηθεί σε διαδικασία διερευνητικών εντολών, ενώ θα έχει λήξει η θητεία του Προέδρου. Άρα θα προκύψει ζήτημα για το ποιος θα αναθέτει αυτές τις εντολές, ειδικά αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Στις συσκέψεις που γίνονται με τον πρωθυπουργό υποστηρικτής των πρόωρων εκλογών είναι ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Σταμάτης, ενώ «όχι» λένε ο Κώστας Μπούρας και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.


πηγη ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...