Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επικεφαλής της ΜΙ6 κατηγορεί τη Δύση για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών- MI6, Sir John Sawers, δήλωσε ότι η Δύση φταίει για την κρίση με το Ισλαμικό Κράτος- ΙΚ, στο Ιράκ και τη Συρία.
Ενώ, η ίδια η Δύση, όπως ο Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι,  ισχυρίζεται ότι για το ΙΚ, φταίει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Sawers κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να βρουν έναν τρόπο για να συνεργασθούν με το Ιράν, στην αντιμετώπιση της διαμάχης στο Ιράκ και τη Συρία, ισχυριζόμενος ότι η κρίση στις δύο αυτές χώρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ένα η Δύση είχε παρέμβει στους εμφυλίους πολέμους τους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times», είπε ότι ο τρόπος που η Δύση απαντά στον εμφύλιο πόλεμο  σε άλλες χώρες, έχουν δημιουργήσει «πραγματικά διλήμματα».
«Εάν αποφασίσει κανείς να μην κάνει τίποτε ( μια ανοικοδόμηση), όπως κάναμε στη Λιβύη, και εν μέρει στις πληγές που ανοίξαμε στο Ιράκ, τότε επόμενο είναι να ανατραπεί  η κυβέρνηση και δεν θα υπάρξει τίποτε για τη διαδοχή της».
Για την αποκατάσταση της τάξης στη Συρία και το Ιράκ, ο Σόουερς είπε ότι υπάρχει επίσης, η δυνατότητα επίτευξης «κάποιας μορφής συμφωνίας» με το Ιράν.
Το χάος που δημιουργήθηκε από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχει μέχρι στιγμής ωθήσει σε εκτόπιση τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Ιρακινούς από τα σπίτια τους.
Ο ιρακινός στρατός οδηγήθηκε σε αποτυχία στην ανταπόκριση της ξαφνικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος, τον Ιούνιο, γεγονός που οδήγησε την τρομοκρατική ομάδα να αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Μοσούλης στο βόρειο τμήμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί στις επόμενες δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη και να του ζητήσει βοήθεια για την καταπολέμηση του ΙΚ. 
Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών από την  Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στην Τεχεράνη.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον Ρουχανί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε μια πηγή από το γραφείο του βρετανού ηγέτη στο πρακτορείο Ρόιτερ.
 
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...