Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

«ΣΚΟΤΕΙΝΟ» ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο νέος υπαρχηγός της ΜΙΤ, το δεύτερο πρόσωπο στην μεγαλύτερη τουρκική μυστική υπηρεσία, είναι από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 ο Muhammed Dervişoğlu.
Οι εξουσίες που αναλαμβάνει ο νέος υπαρχηγός της ΜΙΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την τουρκική πρωτεύουσα, θα είναι πολύ διευρυμένες και ο διορισμός του έρχεται μετά την μεγάλη αναβάθμιση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας σε πολλά επίπεδα, καθώς και μετά την θριαμβευτική για την Τουρκία κατάληξη της απελευθέρωσης των ομήρων από τους Τζιχαντιστές, μια εξέλιξη που αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στην ΜΙΤ, γεγονός που την ηρωοποίησε στην τουρκική κοινή γνώμη. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων κράτησαν πολλές εβδομάδες και η τελική τους απελευθέρωση έγινε κατόπιν μυστικής συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων, κάτι που προσπάθησε στην αρχή να το αποκρύψει η τουρκική κυβέρνηση για να μην μειώσει το θριαμβευτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

Όπως αναφέρεται, ο Muhammed Dervişoğlu αντικαθιστά τον Ulvi Saran,  μέχρι σήμερα υπεύθυνο για το τμήμα «Τάξεως και Ασφάλειας» της ΜΙΤ. Ο Ulvi Saran είχε αντικαταστήσει τον Murat Özçelik ο οποίος κατείχε την θέση αυτή μέχρι τις 2 Αυγούστου του 2012. Ο νέος υπαρχηγός της ΜΙΤ χαρακτηρίζεται, όπως και ο αρχηγός του Χακάν Φιντάν, σαν «σκοτεινό» πρόσωπο του παρασκηνίου. Έχει διακριθεί στο τομέα το συντονισμού των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών της ΜΙΤ που έχουν  σχέση με την τρομοκρατία και μέχρι σήμερα ήταν από τους βασικούς συμβούλους του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Εκεί όμως που όπως αναφέρεται ο Muhammed Dervişoğlu έπαιξε καθαριστικό ρόλο, ήταν το ζήτημα της προσέγγισης με το κουρδικό στοιχείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο πρώτος και ο βασικότερος συνομιλητής του Αμπτουλάχ Οτσαλάν στο Ιμράλι. Οι επαφές του, που έγιναν με απόλυτη μυστικότητα και οι οποίες αποκαλύφτηκαν εκ των υστέρων, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην «στροφή» του Οτσαλάν και στις προτροπές του προς τους Κούρδους της Τουρκίας να συναινέσουν σε μια διαδικασία που άρχισε ο ίδιος ο Ερντογάν για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Βέβαια εδώ οι απόψεις διίστανται, καθώς πολλοί αμφιβάλουν αν ο Οτσαλάν έχει ακόμα τον πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις του ΡΚΚ. Οι τελευταίες επιθέσεις των Κούρδων σε αστυνομικά τμήματα στην νοτιοανατολική Τουρκία δείχνουν πως το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κουρδικού με την αποκαλούμενη,  «Διαδικασία Επίλυσης». Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι Muhammed Dervişoğlu είχε μυστικές επαφές και με την κουρδική ηγεσία του βορείου Ιράκ. Εδώ η Τουρκία είχε σημαντική επιτυχία καθώς ο Μπαρζανί έχει γίνει ο οικονομικός συνεταίρος της Άγκυρας με την οποία συνεργάζεται για την παράνομη εξαγωγή του πετρελαίου του βορείου Ιράκ παρά τις καταγγελίες της νόμιμης κυβέρνησης της Βαγδάτης. Όπως αναφέρεται ο Muhammed Dervişoğlu έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση Άγκυρας Ερμπίλ. Ο νυν υπαρχηγός της ΜΙΤ διατέλεσε για ένα διάστημα και σύμβουλος στην τουρκική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και χαίρει της εκτίμησης του ίδιου του Ερντογάν. Συνηθίζει να κινείται στο παρασκήνιο και οι κινήσεις του, φυσικά όχι όλες, πάντα γίνονται εκ των υστέρων γνωστές σίγουρα κατόπιν κατευθυνόμενης ενημέρωσης όπως συνήθως γίνεται στην Τουρκία. Υπάρχει και μια σκοτεινή «κηλίδα» σχετικά με το όνομα του που είναι πολύ λίγο γνωστή. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2012 είχε γίνει γνωστό πως η κόρη του, Nazlı Dervişoğlu, δικηγόρος της Άγκυρας, είχε κατηγορηθεί για κάποιο οικονομικό σκάνδαλο γιατί δεν είχε δηλώσει κάποια υπέρογκη αμοιβή της στην εφορία.

Είναι σίγουρο πως το πρόσωπο αυτό θα μας απασχολήσει στο μέλλον καθώς οι δραστηριότητες της ΜΙΤ, ειδικά στον τομέα της προώθησης μουσουλμάνων προς την χώρα μας, που αναμένεται να λάβει στο άμεσο μέλλον εκρηκτικές διαστάσεις, είναι αρκετά «γνωστές». Το ερώτημα είναι κατά πόσο με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις εξελίξεις και κυρίως τις «υπόγειες επιχειρήσεις» της ΜΙΤ και γενικότερα της άλλης πλευράς του Αιγαίου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...