Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι βομβαρδισμοί του συνασπισμού στη Συρία, μια πραγματική σαπουνόπερα

Guerre au Moyen-Orient: Frappes de la coalition en Syrie, un véritable soap opera
Réseau International (Γαλλία)               (μτφ. Κριστιάν)
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σ’ αυτή τη μασκαράτα, δεν συμμετέχει επίσημα το Ισραήλ στο συνασπισμό, αλλά δρα ως ελεύθερο ηλεκτρόνιο.  Άλλωστε, ποτέ δεν ήταν μέρος συνασπισμού, ενώ από τι φαίνεται, είναι ο πρώτος ενδιαφερόμενος για ό τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την περιοχή.  Περίεργο, δεν είναι; 
Αυτό που είναι ακόμα πιο περίεργο είναι ότι όλοι το γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν το λέει, γεγονός που επιτρέπει στους πυρπολητές των ειδήσεων να  κάνουν ταχυδακτυλουργίες με όλα τα πιθανά σενάρια.

Οι αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας και της Αίγυπτου (που κρύβονται) διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στοχεύοντας διάφορες θέσεις στα βορειοανατολικά, στα Βόρεια και το κέντρο της χώρας (Al-Riqqa, Χαλέπι , Deir Ezzor, Hasaka και Abu Kamal). Επίσημοι στόχους: οι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και το μέτωπο Αλ Νούσρα

Μια ομοβροντία αμερικανικών πυραύλων cruise που εκτοξεύτηκαν από διάφορα πλοία επιφάνειας που είναι τοποθετημένα στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα έπεσαν επίσης στη Συρία.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ κατέριψε ένα μαχητικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας πάνω από την πόλη Al-Qunaitra στο Γκολάν. 
Το τελευταίο εκτελούσε, παρέα με δεύτερο αεροπλάνο που επίσης ήταν στόχος των ισραηλινών πυραύλων  αλλά ξέφυγε, επιθέσεις σε θέσεις των ανταρτών. Οι δύο Σύροι πιλότοι του αεροσκάφους που κατερρίφθη μπόρεσαν να εκτοξευτούν και είναι σώοι και αβλαβείς.

Την ίδια ημέρα επίσης, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πήρε τον αέρα για να βομβαρδίσει άλλες πόλεις προσέχοντας να αποφύγουν τις λωρίδες που δεσμεύτηκαν για τα αμερικανικά μαχητικά βομβαρδιστικά.

Η Συριακή Ανταρσία, σύμμαχος των τρομοκρατικών οργανώσεων που υπόκεινται στις επιδρομές χειροκρότησαν για αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις και ζήτησε να τις αυξάνουν ... αλλά κατά του συριακού τακτικού στρατού.

Η Δαμασκός δήλωσε ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, ενώ η Μόσχα απαίτησε να ενημερωθεί εκ των προτέρων η συριακή κυβέρνηση για τέτοιες επιδρομές. 
Αυτό έγινε αυτή τη φορά, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον το διαψεύδει. Αλλά την επόμενη φοράΣίγουρα όχι!

Όλα αυτά μπορούν να φανούν ως το καλύτερο στον καλύτερο των κόσμων. 
Ωστόσο, υπάρχει χέλι κάτω από το βράχο (σ.μτφ. γαλλική έκφραση για κάτι το ύποπτο) και όχι οποιοδήποτε χέλι. 
Η Σαουδική Αραβία, η οποία θεώρει τη Συρία ως ορκισμένο εχθρό, συμμετέχει σε ένα συνασπισμό που στοχεύει έναν από τους εχθρούς της Δαμασκού. Κάτι μας ξέφυγε… 
Παραμένει πλέον μόνο η Τουρκία και ο κύκλος θα κλείσει πραγματικά ...
Βλέπουμε ήδη από δω που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

Από όλους τους πρωταγωνιστές, μόνο το Ισραήλ δεν δέχτηκε να παίξει σ’ αυτή τη κωμωδία. 
Έριξε αντιαεροπορικούς πυραύλους κατά συριακών μαχητικών αεροπλάνων που κυνηγούσαν αντάρτες. Είναι ευκρινές και σαφές.

Οι επόμενες ημέρες που έρχονται θα είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος. 
Αμέτρητες θεαματικές ανατροπές. 
Και με αυτό το ρυθμό, δεν πρόκειται πλέον για γεωπολιτική, είναι για σαπουνόπερα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...