Η ιδέα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία, υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Κύπρος θα μπορούσε να αρχίσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη από το 2022, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS η επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.
«Είναι σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε να έχουμε κέρδη από τους πόρους μας σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Τούλα Ονουφρίου. «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, θα αξιολογήσουμε τις δυνατότητές μας για να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022», πρόσθεσε.
«Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μια χώρα της ΕΕ και έχει δικές της πηγές φυσικού αερίου, η χώρα μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος στην περιοχή με τις απαραίτητες υποδομές για τον εφοδιασμό της Ευρώπης», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΥΚ.
Η ιδέα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο για να επιτευχθεί το σχέδιο αυτό, η Κύπρος θα πρέπει μέχρι τότε να έχει κατασκευάσει εργοστάσιο LNG, η αξία του οποίου ανέρχεται στο μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή περίπου στα 17 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η κα Ονουφρίου τόνισε ότι η απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου θα μπορούσε να ληφθεί μόνο εφόσον το σχέδιο αυτό δικαιολογούνταν εμπορικά.
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για το Οικόπεδο 12 δεν αρκούν για τη χρηματοδότηση ενός εργοστασίου LNG.
«Για να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου, η οποία θα καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, χρειάζονται περαιτέρω γεωτρήσεις ώστε να αποδειχθεί ότι η χώρα διαθέτει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου», επεσήμανε η κα Ονουφρίου.
«Τους επόμενους 6 με 12 μήνες θα είμαστε σε θέση να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις», δήλωσε η Ονουφρίου. «Αν έχουμε την επιβεβαίωση ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη σχεδίων για την κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ξηρά, αν όχι, θα πρέπει να αξιολογήσουμε εκ νέου τις δυνατότητές μας».
Μια δεύτερη επιλογή είναι η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, πρόσθεσε.

http://www.hellasforce.com/blog/fisiko-aerio-tis-kiprou-oregonte-ipa-ke-e-e-gia-na-antimetopisoun-tis-klistes-strofinges-tou-poutin/