Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα νίκη Λεπέν: το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε έδρες στη γαλλική Γερουσία για πρώτη φορά.

Υπάρχει μόνο μία ακόμη πόρτα να ανοίξει: αυτή των Ηλυσίων.
Το 2017,
η Μαρίν Λεπέν θα την ανοίξει

Την τρίτη πολιτική του επανάσταση, μετά την ισχυρή παρουσία στις...
δημοτικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές, έκανε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν, καθώς σημείωσε μια ιστορική νίκη στις εκλογές για τη γαλλική γερουσία την Κυριακή. Οι κυβερνώντες σοσιαλιστές και οι αριστεροί σύμμαχοί τους έχασαν την πλειοψηφία τους από τα δεξιά κόμματα.
Η νίκη σοκ του Stéphane Ravier από τη Μασσαλία και του David Rachline από τη Ραζούς επιβεβαίωσε την δυναμική του κόμματος, υπό τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει βαλθεί να αποτινάξει την κακόφημη κληρονομιά του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν και να από-δαιμονοποιήσει το FN. Οι δύο έδρες βρίσκονται στο προπύργιο του FN στη νότια Γαλλία, ενώ ο 26χρονος Rachline, ο δήμαρχος της Φρεζούς, είναι ο νεότερος γάλλος γερουσιαστής που έχει εκλεγεί ποτέ.
Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια τρίτη ταπεινωτική εκλογική ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο τιμωρείται από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, ενώ αυξάνεται η στήριξη στο FN. Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε τον έλεγχο σε δεκάδες δήμους στις εκλογές τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, ήρθε πρώτο στις ευρωπαϊκές εκλογές δύο μήνες αργότερα, φέρνοντας το κεντροδεξιό UMP στη δεύτερη θέση. Μια δημοσκόπηση στις αρχές του μήνα έδειξε ότι η Λεπέν θα μπορούσε θεωρητικά να νικήσει τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, στο δεύτερο γύρο, στις επόμενες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2017. Αναφερόμενος στην προεδρία μετά την εκλογή του στη Γερουσία, ο Ravier είπε: «Υπάρχει μόνο μία ακόμη πόρτα να ανοίξει: αυτή των Ηλυσίων. Το 2017, η Μαρίν Λεπέν θα την ανοίξει».
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν για τις μισές από τις 348 έδρες στη Γερουσία, από ένα εκλογικό σώμα 87.000 ψηφοφόρων που αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους και τοπικούς αξιωματούχους. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας, που τελείωσε το μεσημέρι, παρείχε μια πρόγευση του τελικού σοκαριστικού αποτελέσματος, με τους Σοσιαλιστές να χάνουν επτά έδρες, ακόμα και στην Κορέζ, την εκλογική περιφέρεια του Ολάντ . «Είναι μία Μπερέζινα» σχολίασε ένα κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλιστών, αναφερόμενος στην πανωλεθρία του Ναπολέοντα ενώ υποχωρούσε από τη Ρωσία. Με τη δημοτικότητα του Ολάντ στο ένα άνευ προηγουμένου χαμηλό επίπεδο του 13% και την κυβέρνηση να πλήττεται από τα δεινά του προϋπολογισμού, το ρεκόρ ανεργίας και τη μηδενική ανάπτυξη, το κόμμα του αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία της Γερουσίας που κρατά με τους Κομμουνιστές και τους Πράσινοι από το 2011.
Η Λεπέν χαιρέτισε την επιτυχία του κόμματός της ως «μεγάλη νίκη, μια απόλυτα ιστορική νίκη» που όπως είπε αντιπροσωπεύει «μια ανάσα φρέσκου αέρα σε μία μάλλον νυσταγμένη αίθουσα». «Κάθε μέρα που περνά, οι ιδέες μας σημειώνουν πρόοδο», δήλωσε, προβλέποντας περαιτέρω νίκες για το FN. Το αποτέλεσμα είναι επίσης μια πολυπόθητη τονωτική ένεση για το UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διεκδικεί με την επιστροφή του την ηγεσία του κόμματος. Ο Σαρκοζί επέστρεψε στην πολιτική σκηνή την περασμένη εβδομάδα και σαφώς θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

www.theguardian.com
http://www.antinews.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...