Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Λ. Μενδώνη: «Οι κατασκευαστές είχαν στήσει παγίδες στους τυμβωρύχους»

«Οι κατασκευαστές - του τύμβου της Αμφίπολης - είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην ανασκαφή της Αμφίπολης.
Κατασκευή αποτρεπτική για σύληση
Η κα Μενδώνη, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως η ανάγκη υποστύλωσης «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά στο ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο», σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύληση.
Ενώ σοβαρές είναι οι ενδείξεις για ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου, προετοιμάζεται συστηματικά η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης - υποστύλωσης και να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία.


Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε πως «η ανασκαφή θέλει τον χρόνο της» και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, αναφέροντας πως «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο». Τέλος, η κα Μενδώνη είπε ότι έχει στηθεί στο μνημείο ένα πλήρες και σύγχρονο εργοτάξιο.

Ο τέταρτος θάλαμος

Η ποσότητα χώματος η οποία  υπάρχει ακόμη στον τρίτο θάλαμο δεν επιτρέπει στην ανασκαφική ομάδα να δει τι γίνεται στον επόμενο χώρο. Έτσι, οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τίποτα πέρα από την ύπαρξη μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο διαπιστώθηκε έπειτα από χειροκίνητη γεώτρηση.

Κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με σιγουριά, ακόμη, αν στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει κλίμακα ή ράμπα, η οποία οδηγεί προς τον τέταρτο. Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί, με τις γεωτρήσεις,  είναι πως ο τρίτος θάλαμος είναι υψηλότερος από τους προηγούμενος δύο. Προς το παρόν, συνεχίζονται οι αποχωματώσεις και οι υποστυλώσεις, καθώς και η συντήρηση υλικού ενώ έτσι αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες μέρες.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/blog-post_235.html#.VCHNKFdCgxY

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...