Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

«Η Ρωσία θα μπορούσε να χτίσει ένα πλοίο τύπου ‘Μιστράλ’»


«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών ναυπηγείων
Η ρωσική Ναυπηγική Βιομηχανία  (ОСК), θα μπορούσε, εάν κρινόταν απαραίτητο να κατασκευάσει ελικοπτεροφόρα πλοία για το Υπουργείο Άμυνας.
«Αυτό είναι απολύτως εφικτό», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Αλεξέι Ραχμάνοφ στο πρακτορείο Itar Tass.
Υπενθύμισε ότι  το εργοστάσιο της Βαλτικής, στην Αγία Πετρούπολη, έχει, ήδη,  δημιουργήσει δύο πρυμναία ελικοπτεροφόρα τα οποία συναρμολογούνται στη Γαλλία για λογαριασμό της Ρωσίας.
«Έχουμε επίγνωση των πραγμάτων και κατανοούμε πώς να τα φτιάξουμε».
Ο Ραχμάνοφ είναι βέβαιος  για αυτό, αλλά σημείωσε ότι οι εργασίες για το σκαρί είναι στην καλύτερη περίπτωση μόνο το 25 με 30 τοις εκατό του κόστους ενός ελικοπτεροφόρου.
«Βλέπω σε αυτό μια ιδιαίτερη πρόκληση (...) θα υπάρξει μια παραγγελία για άλλα δύο κατηγορίας ‘Μιστράλ’ και είναι θέμα του υπουργείου Άμυνας», πρόσθεσε ο Ραχμάνοφ.
Τον Οκτώβριο, η Γαλλία πρέπει να παραδώσει το πρώτο από δύο ελικοπτεροφόρα που παραγγέλθηκαν το 2011 από τη Ρωσία.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως, η γαλλική προεδρία, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος κατάλληλες συνθήκες για την προγραμματισμένη παράδοση», λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Αργότερα διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η παράδοση έχει μόνο παγώσει μέχρι τον Νοέμβριο.
Χθες ο Ρώσος αντιναύαρχος Αλεξαντάρ Βίτκο, διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είπε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει το στόλο της Μαύρης Θάλασσας με άλλα 80 νέα πλοία μέχρι το 2020.
Η Μόσχα θα ολοκληρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και  τη δεύτερη ναυτική βάση κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ.
«Ογδόντα πλοία και άλλα σκάφη αναμένεται να φθάσουν στο Νοβοροσίσκ πριν από το 2020, ώστε μέχρι τότε ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας να έχει 206 πλοία και σκάφη», είπε ο Βίτκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο,  στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ θα βρίσκονται και υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους βεληνεκούς 1.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...