Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η πανδημία θα τελειώσει όταν «σβήσουμε τις οθόνες μας», λέει το BMJ (British Medical Journal)

Η πανδημία θα τελειώσει όταν η κοινωνία αποφασίσει να ξαναρχίσει την κανονική ζωή αντί να περιμένει τους «πίνακες εργαλείων» του COVID να καταγράψουν μηδενικά κρούσματα, είπαν οι συντάκτες ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο The BMJ.
«Οι πίνακες εργαλείων πανδημίας παρέχουν ατελείωτο καύσιμο για κάλυψη ειδήσεων, διασφαλίζοντας τη συνεχή ειδησεογραφία της πανδημίας COVID-19, ακόμη και όταν η απειλή είναι χαμηλή», έγραψαν ο Peter Doshi, Ph.D., ανώτερος συντάκτης του BMJ, και ο David Robertson, Ph. ΡΕ. υποψήφιος στην ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
«Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρατείνουν την πανδημία περιορίζοντας την αίσθηση του κλεισίματος ή την επιστροφή στην προ-πανδημική ζωή», έγραψαν οι συγγραφείς.
Μια ανάλυση του BMJ του περασμένου αιώνα έδειξε ότι οι προηγούμενες πανδημίες, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής γρίπης, εξαφανίστηκαν σταδιακά καθώς οι κοινωνίες «έπαψαν να καταναλώνονται όλες από τις συγκλονιστικές μετρήσεις της πανδημίας».
Τις επόμενες δεκαετίες, οι άνθρωποι ξανάρχισαν τις κανονικές συνήθειες, ακόμη και εν μέσω σύντομων αυξήσεων στους θανάτους από γρίπη που ξεπέρασαν τα επίπεδα πανδημίας.
Η ανάλυση του BMJ έρχεται καθώς η παγκόσμια προσοχή εστιάζει στην παραλλαγή του Omicron COVID, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα από προηγούμενα στελέχη.
Δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής The Sun, έχουν δημιουργήσει χάρτες που δείχνουν τα «πρώιμα hotspot» του Omicron και ο πίνακας ελέγχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί τις καθημερινές αλλαγές στα κρούσματα COVID.
«Ενώ οι οπτικές απεικονίσεις επιδημιών υπάρχουν εδώ και αιώνες, το COVID-19 είναι το πρώτο στο οποίο οι πίνακες ελέγχου σε πραγματικό χρόνο έχουν κορεστεί και δομήσει την εμπειρία του κοινού», είπαν οι Doshi και Robertson.
«Η απενεργοποίηση ή η αποσύνδεση του εαυτού μας από τους πίνακες ελέγχου μπορεί να είναι η μοναδική πιο ισχυρή ενέργεια για τον τερματισμό της πανδημίας».
Από τις 13 Δεκεμβρίου, υπήρξε ένας καταγεγραμμένος θάνατος παγκοσμίως ενός ατόμου που βρέθηκε θετικό στο Omicron, σύμφωνα με τον ιστότοπο ελέγχου πληροφοριών Snopes.com.
Η Νοτιοαφρικανή γιατρός που ειδοποίησε για πρώτη φορά τον ΠΟΥ στην Omicron αυτή την εβδομάδα είπε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν έκπληκτη με την «υπερβολική αντίδραση» της Βρετανίας και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών εθνών στην παραλλαγή. Αρκετές χώρες επέβαλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας στο σπίτι, πρόστιμα και εκτεταμένες καραντίνες.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ζήτησε προσοχή. «Ακόμη και αν το Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesu. Σημείωσε επίσης ότι η προστασία των εμβολίων μπορεί να μειώνεται. «Τα εξελισσόμενα στοιχεία υποδηλώνουν μια μικρή μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των σοβαρών ασθενειών και του θανάτου και μια μείωση στην πρόληψη ήπιων ασθενειών ή λοιμώξεων», είπε ο Tedros.

(16-12-2021, https://childrenshealthdefense.org/defender/bmj-covid-pandemic-end-turn-off-screens/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=bec853af-9f97-43a4-b2c0-d32f60f29f61)
Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...