Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Τί θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια εάν οι αμερικανοφονιάδες απορρίψουν το Ρωσικό τελεσίγραφο;

σχόλιο Γ.Θ : Καταπληκτικό άρθρο. Αξίζει να το διαβάσετε

Γίνονται πολλές συζητήσεις για το τι μπορεί να κάνει η Ρωσία αν η Δύση αγνοήσει το ρωσικό τελεσίγραφο. Το μόνο που προτείνω να κάνω εδώ είναι να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Δεν πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, αλλά μόνο για κάποιες σκέψεις μου σχετικά με αυτά που ακούω.

Πρώτον, ο Πούτιν είναι και πολύ προβλέψιμος και, ταυτόχρονα, πολύ απρόβλεπτος. Το προβλέψιμο πράγμα για τον Πούτιν είναι ότι χρησιμοποιεί βία μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το πολύ απρόβλεπτο πράγμα για τον Πούτιν είναι το πώς και πού είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία. Δεν επενέβη στο Ντονμπάς, κάτι που όλοι περίμεναν, και δεν επέτρεψε στη ΛΔΝΡ να καταλάβει ούτε καν τη Μαριούπολη, πόσο μάλλον την υπόλοιπη Ουκρανία. Αλλά όταν μετέφερε μια ειδική ομάδα κρούσης στη Συρία, κανείς δεν το περίμενε. Το ίδιο και για την κίνηση να προστατεύσει την Κριμαία από μια ουκρανική εισβολή. Όταν αξιολογούμε τα πιθανά επόμενα βήματα του Πούτιν, πρέπει να έχουμε κατά νου αυτό το παράδοξο ότι είναι ταυτόχρονα προβλέψιμος και απρόβλεπτος. Έτσι, η μετακίνηση πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ και/ή στη Λευκορωσία δεν είναι η μόνη επιλογή για τη Ρωσία.

Δεύτερον, δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να ξεκινήσει απλώς έναν πόλεμο, ούτε εναντίον της Ουκρανίας, ούτε εναντίον της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, ούτε εναντίον των ΗΠΑ. Μόνο ένας αδαής ανόητος θα πυροδοτούσε σκόπιμα μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πλανητικό πυρηνικό ολοκαύτωμα. Αλλά η Ρωσία έχει πολλές άλλες επιλογές.

Τρίτον, ενώ τη δεκαετία του ’60 η ΕΣΣΔ χρειαζόταν την Κούβα για να αναπτύξει τους πυραύλους της, ώστε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να απομακρύνουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία, η Ρωσία δεν έχει τέτοια ανάγκη σήμερα. Τα ρωσικά όπλα standoff, τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά, μπορούν να φτάσουν στις ΗΠΑ από σχεδόν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ρωσίας. Η δημιουργία βάσεων στην Κούβα, τη Βενεζουέλα ή τη Νικαράγουα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, εφικτή ή έστω επιθυμητή: Προτιμώ να δω αυτά τα χρήματα να διοχετεύονται στον ρωσικό στρατό.

Τέταρτον, όλα τα αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία του USN έχουν πλέον ζωγραφισμένα πάνω τους σταυρόνημα υπερηχητικών πυραύλων, και το γνωρίζουν. Αυτό θα επηρεάσει δραματικά το τι μπορεί να διαταχθεί να κάνει το USN ή πού να αναπτυχθεί. Ορισμένοι παρατηρητές έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κρατά την Ουκρανία ως όμηρο. Αυτό είναι ανόητη ανοησία. Αλλά ναι, οι Ρώσοι, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, κρατούν όμηρο ολόκληρο το USN, από ένα μικρό περιπολικό σκάφος μέχρι ολόκληρες ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων. Η μόνη, αλλά σημαντική, εξαίρεση σε αυτή την κυριαρχία είναι τα πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια, όπου η Ρωσία έχει ποιοτική ισοτιμία (ή και υπεροχή), αλλά όπου οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό ποσοτικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, τα SSN του USN δεν διαθέτουν σύγχρονους πυραύλους και δεν μπορούν να κερδίσουν από μόνα τους έναν πόλεμο. Έχουν επίσης τα χέρια τους γεμάτα με την Κίνα.

Πέμπτον, γνωρίζουμε από το μέγεθος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων που αναπτύσσονται σήμερα αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ότι πρόκειται για αμυντικές δυνάμεις που θα είχαν ως αποστολή να σταματήσουν μια ουκρανική επίθεση στο έδαφος της ΛΔΝΡ (οι ουκρανικές δυνάμεις, λίγο πολύ παρόμοιου μεγέθους, αναπτύσσονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα ίδια σύνορα). Οπότε μην περιμένετε σύντομα ρωσικά τανκς στο κέντρο του Κιέβου.

Άλλωστε, γιατί να παρεμβαίνει η Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο, αν τόσο η Ουκρανία όσο και η ΕΕ διαπράττουν προληπτικά πολιτιστική, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ακόμη και πνευματική αυτοκτονία;

Έκτον, δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο ευρωπαϊκό θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ας θυμηθούμε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι πλέον επίσημα «κάτι περισσότερο από σύμμαχοι» και ότι η Ρωσία μπορεί να πουλήσει ακριβώς το είδος του στρατιωτικού υλικού στην Κίνα που θα τρομοκρατούσε πραγματικά τις ΗΠΑ. Ομοίως, η Ρωσία μπορεί εύκολα να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις οπουδήποτε στον Ειρηνικό, κρυφά και φανερά, παρεμπιπτόντως.

Έβδομον, έπειτα υπάρχει η Μέση Ανατολή. Απλά φανταστείτε τι θα μπορούσε να παραδώσει η Ρωσία, γρήγορα, ας πούμε στο Ιράν (παρέχοντας παράλληλα προφορικές, αλλά ουσιαστικές εγγυήσεις στο Ισραήλ ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα εναντίον του Ισραήλ, εκτός, φυσικά, αν το Ισραήλ επιτεθεί πρώτο (Σημείωση: δεν υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, αλλά τουλάχιστον και οι δύο πλευρές είναι αρκετά έξυπνες ώστε να καταλαβαίνουν η μία την άλλη, οπότε αυτό βοηθάει πολύ όταν χρειάζεται).

Όγδοο, η Ρωσία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ+ΝΑΤΟ στον ηλεκτρονικό πόλεμο (από το τακτικό έως το στρατηγικό επίπεδο) και μπορεί εύκολα να το χρησιμοποιήσει με καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ το ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα για να ανταποδώσει το ίδιο. Αυτό, παρεμπιπτόντως, ισχύει και για τη Μέση Ανατολή, όπου, προφανώς, η Ρωσία έχει τα μέσα για να διαταράξει/παραποιήσει τα σήματα GPS σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένατο, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ρωσία μπορεί να ανταποδώσει μόνο προληπτικά, αυτό θα ήταν λάθος. Για παράδειγμα, η Ρωσία μπορεί να κάνει στη Γερμανία ό,τι έκανε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία: να σταματήσει να δέχεται τις κλήσεις τους και να επιτρέψει την πλήρη διακοπή του NS2. Γιατί; Διότι ενώ αυτό θα επηρεάσει μόνο οριακά τη Ρωσία (οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ήδη στα ύψη και η Κίνα ήταν ένα μεγάλο μέρος του), ενώ θα είναι μια θανατική καταδίκη για τη γερμανική οικονομία, ειδικά για τις εξαγωγές. Έτσι, στην πραγματικότητα επιτρέποντας στο NS2 να ανασταλεί «επ’ αόριστον» (στην πραγματικότητα προσωρινά) θα ήταν ο καλύτερος και, ενδεχομένως, ακόμη και ο μόνος τρόπος για να επαναφέρουν τους παραληρούντες σήμερα Γερμανούς πίσω στην πραγματικότητα.

Δέκατον, η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει να πουλάει ενέργεια στις ΗΠΑ. Ναι, οι ΗΠΑ εισάγουν άφθονη ενέργεια από τη Ρωσία και αν οι Ρώσοι αποφασίσουν να το σταματήσουν αυτό, η ήδη ξεκάθαρα ήδη «προ-αποκαλυπτική» κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας θα υποφέρει ακόμη περισσότερο και δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στραφούν στη Βενεζουέλα ή το Ιράν για ενέργεια  Όσο για τον «Μπάιντεν», έπρεπε ήδη να αποδεσμεύσει ένα μέρος των αμερικανικών αποθεμάτων.

Ενδέκατον, η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, και εδώ μιλάω για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία. Η Ρωσία έχει τον πιο ακριβό εναέριο χώρο στον πλανήτη, και αν τον κλείσει στους δυτικούς αερομεταφορείς, το χάος που θα προκύψει στον αέρα και στο έδαφος θα είναι ολοκληρωτικό. Όσο για τις ακτές των πτήσεων γύρω από τη Ρωσία, θα είναι απολύτως τεράστιες.

Δώδεκατον, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι κάθε άλλης χώρας στην αεράμυνα. Σε συνδυασμό με το πλεονέκτημά της στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης μάχης, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει έναν «ηλεκτρονικό θόλο» όχι μόνο πάνω από τη Βαλτική ή τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και πάνω από ολόκληρη την Ουκρανία ή πάνω από μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ+ΝΑΤΟ το αποκαλούν αυτό «αντι-πρόσβαση/απόκρουση περιοχής (A2/AD)» και έχουν φρικάρει αρκετά με αυτό.

Δέκατον τρίτο, τότε υπάρχει η προφανής κίνηση: να αναγνωριστεί η LDNR ως κυρίαρχο κράτος. Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση τόσο στη LDNR όσο και στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς να μετακινήσει ούτε έναν στρατιώτη ή να ρίξει ούτε έναν πυροβολισμό, και στη συνέχεια να παρακολουθήσει τι θα έκαναν οι Ουκραναζί στο Κίεβο. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Ουκροναζί δεν θα έκαναν πολλά γι’ αυτό, αλλά αν το έκαναν, οι Ρώσοι απλά θα κηρύξουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη ΛΔΝΡ και θα προειδοποιήσουν ότι οποιαδήποτε επίθεση στη ΛΔΝΡ θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της επιτιθέμενης δύναμης. Αν οι Ούκις επιμείνουν, οι επιτιθέμενες δυνάμεις θα εξαϋλωθούν, ενώ ο υπόλοιπος στρατός των Ούκις θα χάσει τη συνοχή του και θα διαλυθεί κάτω από τη συνδυασμένη επίδραση των ρωσικών χτυπημάτων και των δυνατοτήτων A2/AD. Ο Πούτιν μίλησε πρόσφατα για «δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα» και μίλησε για «γενοκτονία». Τώρα που ξέρουμε ότι ένα υποβρύχιο που εκτοξεύει Kalibr έχει εμβέλεια «πάνω από 1000km», ας δούμε πώς ένα ρωσικό υποβρύχιο μπορεί να φτάσει ολόκληρο το κόστος των Ukie από το κέντρο της Μαύρης Θάλασσας (η Οδησσός θα είναι λιγότερο από 500km από το υποβρύχιο) και ας θυμηθούμε ότι οι Ukie δεν έχουν καθόλου δυνατότητες ASW και μόνο αεράμυνα σοβιετικής εποχής (και αυτές είναι σε άθλια κατάσταση ούτως ή άλλως). FYI – ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει 6-7 SSKs ενώ η ρωσική παράκτια άμυνα «καλύπτει» ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα.

Δέκατο τέταρτο, σπάνια, αν ποτέ, αναφέρεται στη Δύση ότι η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στην LDNR όσο και στην ίδια τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει ανταποδώσει ποτέ τα ίδια αντίποινα. Αλλά θυμάστε τι συνέβη αφού οι Τακφίρι ανατίναξαν αρκετά κτίρια στη Ρωσία; Αν όχι, αυτό που συνέβη είναι ο 2ος πόλεμος της Τσετσενίας και η ολοκληρωτική εξόντωση των Τακφίρι στην Τσετσενία (που όλοι οι δυτικοί «αναλυτές» έλεγαν ότι ήταν αδύνατο εγχείρημα εξ αρχής). Μέχρι στιγμής η FSB έχει αποτρέψει με επιτυχία όλες τις ουκρανικές επιθέσεις, αλλά αν μια πετύχει, τότε τελείωσε για το καθεστώς του Κιέβου.

Δέκατο πέμπτο, η Ουκρανία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ναυτικές βάσεις για το ΝΑΤΟ σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας της Αζοφικής Θάλασσας (αυτό είναι το σχέδιο που σκέφτηκαν οι δύο ιδιοφυΐες Τζόνσον και Ζε). Αυτό το σχέδιο υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει ένα ουκρανικό ναυτικό μέσα σε δύο χρόνια. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολο θα ήταν για τη Ρωσία να αφήσει τον Τζόνσον και τον Ζελένσκι να «παίξουν Lego» για λίγο και στη συνέχεια απλά να απενεργοποιήσει αυτές τις μελλοντικές βάσεις;

Είμαι αρκετά σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές τις οποίες δεν έχω καν εξετάσει παραπάνω.

Η δύναμη του ρωσικού τελεσίγραφου έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν υποσχεθεί να κάνουν «κάτι» στρατιωτικό ή/και στρατιωτικο-τεχνικό, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει τι μπορεί να είναι αυτό το «κάτι». Βάζω στοίχημα ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μόνο «κάτι», αλλά με μια σειρά από σταδιακά βήματα που θα ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ/ΕΕ (όχι ότι το τελευταίο έχει την παραμικρή σημασία). Να θυμάστε ότι ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν αντιπροτάσεις δεν είναι σε θέση να κάνουν αξιόπιστες απειλές, εξ ου και η θεμελιώδης ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών: Η Ρωσία μπορεί να κάνει αξιόπιστες απειλές, ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν μόνο περισσότερα λόγια, κάτι στο οποίο οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά σταματήσει να δίνουν σημασία.

Από τώρα και στο εξής, το παιχνίδι είναι απλό: Η Ρωσία θα ανεβάσει σταδιακά τον «επιλογέα του πόνου» και θα δει πώς θα το αντιμετωπίσει η Αυτοκρατορία. Η Κίνα θα κάνει ακριβώς το ίδιο, καθώς οι ρωσικές και κινεζικές ενέργειες είναι προφανώς προσεκτικά συντονισμένες.

Η αίσθησή μου είναι ότι ο θείος Shmuel θα αφήσει τους Ευρωπαίους να ουρλιάζουν από τον πόνο και θα τους παρέχει μόνο «σταθερή ηθική υποστήριξη για τους φίλους, τους εταίρους και τους συμμάχους μας», ενώ θα νοιάζεται μόνο για ένα πράγμα: τον εαυτό του. Μόλις ο πόνος αρχίσει να δαγκώνει σοβαρά τις ΗΠΑ, οι τελευταίες θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Σε αυτό το σημείο η Ρωσία και η Κίνα θα έχουν κερδίσει.

Πόσο σύντομα η Ρωσία θα ανεβάσει τον επιλογέα του πόνου;

Η εικασία μου είναι ότι τα πρώτα βήματα θα γίνουν σύντομα, εκτός αν η αμερικανική πλευρά δείξει κάποια απτά σημάδια ότι είναι πρόθυμη όχι μόνο να διαπραγματευτεί ουσιαστικά, αλλά και να το κάνει γρήγορα. Ο Πούτιν μόλις σήμερα επανέλαβε ότι καμία αμερικανική τακτική καθυστέρησης δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν αντιπροσφορά στη Μόσχα. Αν πρόκειται για τις συνήθεις αηδίες περί αποκλειστικότητας των ΗΠΑ, ο επιλογέας του πόνου θα ανέβει πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν η διοίκηση «Μπάιντεν» είναι πραγματικά σοβαρή και δείξει απτά, επαληθεύσιμα, σημάδια ότι η Ουάσιγκτον θα διαπραγματευτεί, τότε η Ρωσία θα μπορούσε να περιμένει λίγο περισσότερο, μιλάμε για ένα μήνα, ίσως λίγο περισσότερο. Αλλά κανείς στη Ρωσία δεν μιλάει για χρόνια, ούτε καν για πολλούς μήνες. Το ρολόι χτυπάει τώρα και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν με μεγάλη ταχύτητα: πριν από τον Μάρτιο σίγουρα.

Θα κλείσω με μια ημι-απαισιόδοξη νότα: ο «Μπάιντεν» με έχει ήδη εκπλήξει τουλάχιστον δύο φορές και ίσως «αυτός» να το ξανακάνει; Αρκετοί Ρώσοι αναλυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Σάλιβαν είναι η φωνή της λογικής στη διοίκηση των ΗΠΑ. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο στρατηγός Μίλεϊ δεν ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει μια κινεζική προληπτική επίθεση (η οποία θα ήταν μια κλανιά σε τυφώνα σε σύγκριση με το τι θα μπορούσαν να εξαπολύσουν οι Ρώσοι εναντίον των ΗΠΑ αν αποφάσιζαν να προλάβουν μια αμερικανική επίθεση στη Ρωσία). Ίσως υπάρχουν ακόμη περισσότερες τέτοιες υγιείς φωνές στο κράτος των ΗΠΑ (βαθύ ή μη); Ίσως οι ΗΠΑ να κάνουν ό,τι και η Ρωσία και να προσπαθήσουν να φανούν ότι υποχωρούν μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο; Ακόμα και αυτό θα ήταν προτιμότερο από έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Άλλωστε, οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά μια πιθανή στρατηγική καθυστέρησης, γι’ αυτό και έθεσαν το τελεσίγραφό τους συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη προθεσμία: «δείξτε μας κάτι χειροπιαστό, όχι μόνο κοινοτοπίες, αλλιώς θα αναλάβουμε μονομερή δράση».

Κάθε λογικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα προσπαθούσε να «μπλοφάρει τον Πούτιν».

Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε ότι ο «Μπάιντεν» έχει αρκετή λογική για να το καταλάβει αυτό. Οι ΗΠΑ μόλις ανακοίνωσαν ότι μια επίσημη απάντηση θα παρουσιαστεί στη Μόσχα την Παρασκευή.

Παραμένω πολύ, πολύ αμφίβολος, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, υποθέτω.

Andrei

ΥΓ: σήμερα ο Πούτιν μίλησε με τον Σολτς και τον Μακρόν, χθες με τον Τζόνσον.

PPS: Ο Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι έχει «βαρεθεί» τη Δύση: «Και όταν το διεθνές δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ τους παρεμβαίνουν, δηλώνουν ότι όλα αυτά είναι παρωχημένα και περιττά. Και όταν κάτι ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους, επικαλούνται αμέσως τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες. Έχω βαρεθεί αυτούς τους χειρισμούς».

PPPS: για να σας δώσω μια ιδέα για το κλίμα στη Ρωσία, στη σημερινή εκπομπή «60 λεπτά» της ρωσικής τηλεόρασης παρουσιάστηκαν όχι ένας, αλλά ΔΥΟ στρατηγοί, οι οποίοι είναι και οι δύο επίσης Ήρωες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Σαμάνοφ, ο άνθρωπος που κατέστρεψε τους Τακφίρηδες στην Τσετσενία, και ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία θα «σκίσει σε κομματάκια» κάθε πιθανό εχθρό. Πιστεύει κανείς ότι ο Σαμάνοφ μπλοφάρει; Ελπίζω πως όχι.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: the saker

kanenazori.com
corfiatiko.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...