Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Βόρειο Σέλας: Το 4k βίντεο που θα σας συναρπάσει

Το να μπορέσει κάποιος να θαυμάσει από κοντά το Βόρειο Σέλας, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής, αλλά ας μην γελιόμαστε, είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις.

Ακόμα κι αν μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο την κατάλληλη εποχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον κρύο καιρό και την πιθανή απογοήτευση, εάν οι συνθήκες δεν είναι ακριβώς οι κατάλληλες.

Από την άλλη, η προβολή του βόρειου σέλας σε βίντεο 4K δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η θέαση από κοντά, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο βολική.

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε τραβήχτηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο Alexander Semenov τον Μάιο του 2021. Δείχνει πολύχρωμες κορδέλες φωτός που ρέουν πάνω από τη Λευκή Θάλασσα στη Ρωσία και καταγράφει κάθε δευτερόλεπτο του μοναδικού αυτού φαινομένου με καθαρές λεπτομέρειες, από τον έναστρο ουρανό μέχρι το παγωμένο νερό, καθιστώντας εύκολο να προσποιηθεί κανείς ότι βρίσκεσαι πραγματικά εκεί.

Το απίστευτο φαινόμενο που συγκλονίζει τους πάντες

Το Bόρειο Σέλας προκύπτει από μια αντίδραση μεταξύ των ακτίνων του ήλιου και της ατμόσφαιρας της Γης. Καθώς τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια πετούν προς τον πλανήτη μας, συγκρούονται με μόρια αερίου κοντά στους πόλους όπου το μαγνητικό πεδίο είναι περισσότερο συγκεντρωμένο. Αυτό «διεγείρει» τα άτομα στην ατμόσφαιρα και καθώς επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, απελευθερώνουν φωτόνια που φωτίζουν τον ουρανό. Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο παρατηρείται σε διάφορα χρώματα, αλλά το ζωηρό πράσινο όπως εμφανίζεται και στο βίντεο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και συνηθισμένα.

Πού μπορεί να το απολαύσει κανείς από κοντά

Το Βόρειο Σέλας μπορεί να φανεί τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο ημισφαίριο, σε ένα ακανόνιστο σχήμα οβάλ με κέντρο πάνω από κάθε μαγνητικό πόλο. Τα φώτα είναι γνωστά ως «Aurora borealis» στο βορρά και «Aurora australis» στο νότο, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το βόρειο και το νότιο σέλας είναι εικόνες που μοιάζουν με αντικατοπτρισμούς που εμφανίζονται ταυτόχρονα, με παρόμοια σχήματα και χρώματα.

Ωστόσο, τα καλύτερα μέρη για να θαυμάσει κανείς από κοντά αυτό το τόσο εντυπωσιακό φαινόμενο με τα συγκλονιστικά χρώματα είναι στην Λαπωνία της Σκανδιναβίας, στις αχανείς εκτάσεις της Βόρειας Σιβηρίας, στα βορειοδυτικά μέρη του Καναδά, ιδιαίτερα στο Yukon, το Nunavut και την Αλάσκα. Απίστευτες εικόνες γίνονται ορατές και πάνω από το νότιο άκρο της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας. Από την άλλη, το νότιο σέλας δεν φαίνεται συχνά καθώς είναι συγκεντρωμένο σε έναν δακτύλιο γύρω από την Ανταρκτική και τον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...