Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Υπομονή δεν είναι η ικανότητα να περιμένεις. Είναι το πώς συμπεριφέρεσαι καθώς περιμένεις

«Δεν μπορεί να σε αλλάξει κανείς, όταν στην καρδιά σου έχεις τον Χριστό. Αλλά πρέπει να είσαι σε κάποιο βαθμό της εσωτερικής προσευχής. Όταν λες: ''Κύριε Ιησού Χριστέ'' τρέμει όλη η κόλαση, μόνο να την λες από την καρδιά σου!»
Γέροντας Κλεόπας Ιλίε

Υπομονή δεν είναι η ικανότητα να περιμένεις. Είναι το πώς συμπεριφέρεσαι καθώς περιμένεις
(Ανωνύμου Μοναχού του Ξένου)

''Υπάρχουν πολλοί φίλοι στον καιρό της ευημερίας και ανέσεως. Στον καιρό του πειρασμού, ζήτημα αν βρείς έναν!''
Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός - Aπό το βιβλίο ''Συζητήσεις στον Άθωνα'', Έκδοση Ι.Μ.Βατοπαιδίου

Έχω πάντοτε μιά Παναγίτσα κάτω απ' το μαξιλάρι μου. Την βγάζω, την φιλώ το βράδυ με στοργή και την ασπάζομαι πάλι και με μεγαλύτερη στοργή, το πρωί. Και Την παρακαλώ να με σκεπάζει και Της λέω αυτό το τροπάρι που ξέρουμε όλοι: ''Τὴν πᾶσαν ἐλπίδα μου εἰς Σέ ἀνατίθημι, Μῆτερ τοῦ Θεοῦ, φύλαξόν με ὑπὸ τὴν Σκέπην Σου''.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Την μοναξιά οι άνθρωποι την ερμηνεύουν, ως μια αίσθηση απουσίας ανθρώπων γύρω τους και νιώθουν, ότι είναι απολύτως μόνοι. Οι Πατέρες όμως, την μοναξιά την ερμηνεύουν ως απουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην νιώθει, ότι όταν είναι εντελώς μόνος του, είναι μαζί με άλλους 2, να μην πω 3! Γιατί ο άνθρωπος όταν είναι μόνος του, είναι μαζί του ο άγγελος φύλακας και ο Χριστός. Και αν βάλουμε και τον εχθρό που παρακολουθεί εξ αποστάσεως, είναι 3. Άρα μοναξιά δεν είναι η απουσία των ανθρώπων, αλλά η απουσία της Χάριτος από τον άνθρωπο.
(Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...