Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Οι Ρώσοι θα πραγματοποιήσουν προσομοίωση επίθεσης σε νατοϊκή αρμάδα

Η μεγάλη κόντρα Ρωσίας και ΝΑΤΟ επεκτείνεται πλέον και στην Α.Μεσόγειο, με τους Ρώσους να ετοιμάζουν μεγάλη αεροπορική άσκηση που μπορεί να φέρει εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην περιοχή που θα συνωστίζονται Βρετανοί-Αμερικανοί, Τούρκοι και Ρώσοι.

Ρωσικά βομβαρδιστικά θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους αεροπορικές ασκήσεις στην Α.Μεσόγειο την ίδια περίοδο που ομάδα μάχης βρετανικού αεροπλανοφόρου θα υλοποιεί ασκήσεις στην ίδια περιοχή, με την συμμετοχή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Βρετανία για πρώτη φορά θα υλοποιήσει μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης στην Μόσχα, στέλνοντας την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου “Βασίλισα Ελίζαμπεθ” στο Ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, όπου βρίσκονται οι ρωσικές βάσεις Khmeimim και Ταρτούς.

Για τον σκοπό αυτόν ανακοινώθηκε ότι ρωσικά ανθυποβρυχιακά και πολεμικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν τις δικές τους αεροπορικές ασκήσεις, με σενάρια προσομοίωσης “επιθέσεων” κατά ομάδας μάχης “εχθρικού” αεροπλανοφόρου στην ίδια περιοχή, προκαλώντας πολλά και διάφορα ερωτηματικά.

Όπως σημειώνουν ξένοι αναλυτές, οι ασκήσεις βρετανικών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων αφορούν σαφώς την ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο, και είναι πιθανόν να δούμε ακόμη και “επεισόδια” στον αέρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πηγές στο ρωσικό υπουργείο άμυνας τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παρουσίας στρατηγικών αεροσκαφών Tu-22M3,  Tu-160 και Tu-95 στην ίδια “άσκηση”.

Επέκταση της ρωσικής δυνάμεως στην βάση της Ταρτούς  

Σύμφωνα με  συριακά μέσα ενημέρωσης, εδώ και κάποιο διάστημα έχουμε εργασίες επέκτασης της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς, προκαλώντας προβληματισμό στην δύση.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αναβάθμιση της βάσης για την υποδοχή περισσότερων και μεγαλύτερου εκτοπίσματος πολεμικών πλοίων του στόλου της στη ναυτική βάση στην Συρία, ως ενδεικτικό των νέων σχεδίων της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων που η Ρωσία σκοπεύει να διατηρεί σε αυτήν την βάση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, ακυρώνοντας πιθανά τουρκικά σχέδια για κλείσιμο του Βοσπόρου με διάφορες προφάσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Μόσχα έχει αποφασίσει να μετακινήσει μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια ενώ ρωσικές εταιρείες εργάζονται για την επέκταση της ναυτικής βάσης στις ακτές της Μεσογείου.  Πηγή στην ρωσική βιομηχανία ανέφερε επεκτείνονται οι  τεχνικές δυνατότητες της βάσης στο λιμάνι της Ταρτούς, διευκολύνοντας την επισκευή μεγάλων πλοίων και υποβρυχίων.

Αυτό αφορά την κατασκευή της πλωτής αποβάθρας, η οποία  θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στη ρωσική ναυτική βάση το 2022.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την επέκταση των δυνατοτήτων της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Συρία είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει τον Βόσπορο σε ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ειδικά  τώρα που οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ανοιχτά την ετοιμότητα τους να μπλοκάρουν τον ρωσικό ναυτικό στην Μαύρη θάλασσα.

Η Μόσχα έχει αλλάξει πλέον το δόγμα της παρά τα όσα λέγονται και σχεδιάζει  να ελέγξει όχι μόνο τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από την Α.Μεσόγειο .

“Μεταφέρουμε νέες δυνάμεις στη Συρία! Τώρα προσπαθούμε να πείσουμε και τους Άραβες να χρηματοδοτήσουν την όλη επιχείρηση. Επίσης ανακατασκευάζουμε ολόκληρο το πλέγμα των συμμαχιών μας στην περιοχή επιρροής που ξεκινά από τη Συρία και εκτείνεται στη λεκάνη της Μεσογείου και προϋπήρχε από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ”, είχε δηλώσει ο κυβερνητικός σύμβουλος Anton Mardasov, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας.

Η ουσία είναι ότι η αεροπορική βάση Hmeymim και η ναυτική βάση στην Tartus αποτελούν το εφαλτήριο για ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Α.Μεσόγειο, και σε αυτά τα σχέδια τα Στενά του Βοσπόρου αποτελούν κομβικό σημείο.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...