Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Θαύμα στην Αιγιαλεία. Η καμπάνα χτύπαγε, ενώ ο ναός ήταν κλειστός

Ένα απίστευτο και… ανεξήγητο φαινόμενο, καθώς και η ετοιμότητα μιας παρέας δεκαεπτάχρονων παιδιών, ήταν οι αιτίες που δεν καταστράφηκε ολοκληρωτικά ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ζήριας, την Κυριακή 16 Μαΐου τα ξημερώματα, όταν φωτιά ξέσπασε στο εσωτερικό του από καντήλι. Νεαροί που βρίσκονταν σε παρακείμενο σπίτι άκουσαν την καμπάνα του ναού να ηχεί, βγήκαν έξω είδαν καπνούς και έσβησαν τη φωτιά με περίσσιο θάρρος με αποτέλεσμα να προκληθεί περιορισμένη ζημιά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η παρεούλα των νεαρών διασκέδαζε τις πρώτες πρωινές ώρες σε διπλανό σπίτι από τον Ιερό Ναό, άκουσε άξαφνα την καμπάνα (!) να χτυπά, ενώ ο ναός ήταν κλειστός. Η ¨κακιά στιγμή¨ είχε γίνει… όταν ένα ξεχασμένο, αναμμένο καντήλι, για άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής… αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά εντός της εκκλησίας μέσα σε λίγα λεπτά. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε αποσαφηνιστεί το πώς χτύπησε η καμπάνα, αφού εκείνη την ώρα στον ναό δεν υπήρχε… ψυχή. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ένα ζωντανό θαύμα που έχει δύο σκέλη: Αφενός τον αναπάντεχο τρόπο που ειδοποιήθηκαν οι νεαροί και αφετέρου τον τρόπο με τον οποίο δίχως να διστάσουν εισήλθαν στον ναό και έσβησαν τη φωτιά!

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν η παρέα των 17χρονων παιδιών που εκείνη την στιγμή διασκέδαζε σε παρακείμενο σπίτι, αντιλήφτηκε την… καμπάνα να χτυπάει! Ήταν τόσο παράξενο αυτό το γεγονός που ¨ανάγκασε¨ την παρέα να βγει σε εξωτερικό χώρο για να δει τι συμβαίνει, όπου εκεί, είδαν καπνούς που έβγαιναν από τον τρούλο της εκκλησίας και ¨ήχους¨ φωτιάς. Οι έξι νεαροί – δύο κορίτσια και τέσσερα αγόρια – δεν έχασαν χρόνο: Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά κατάφεραν με… κλωτσιές (!) και μικροαντικείμενα που βρήκαν επί τόπου, να σπάσουν την κεντρική πόρτα του ναού και έπειτα, με τη βοήθεια των γειτόνων που ήδη είχαν ξυπνήσει από τις φωνές και την γενικότερη αναστάτωση, μπόρεσαν και εισέβαλαν στον ιερό ναό.

Γλωσσίδης: «Ευτυχώς που τα παιδιά αντιλήφθηκαν την καμπάνα και τι συμβαίνει…»

Με την βοήθεια μιας μάνικας που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο του ναού αλλά και με νερό που ¨συγκεντρώθηκε¨ από γειτονικά σπίτια, κατάφεραν όλοι μαζί με λάστιχα πίεσης να ελέγξουν την φωτιά που επεκτεινόταν επικίνδυνα και με μεγάλη ένταση, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία που κατέφθασε στο σημείο ύστερα από περίπου δεκαπέντε λεπτά με ένα όχημα και 6 άτομα, ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα άλλο… παρά να εκκενώσει τους χώρους γύρω από την εκκλησία και να περιφράξει την περιοχή ώστε να διασφαλιστεί πως δεν κινδυνεύουν παρακείμενα σπίτια και περιουσίες.

Το protionline.gr σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της κοινότητας Ζήριας Βασίλη Γλωσσίδη και ρωτώντας τον για το συμβάν, ανέφερε πως «ευτυχώς που τα παιδιά αντιλήφθηκαν την καμπάνα και τι συμβαίνει. Οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες και μια πρώτη εκτίμηση είναι πως ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ. Είμαστε σε έναν ¨αγώνα δρόμου¨ όλοι μαζί, έτσι να αποκατασταθούν γρήγορα οι φθροές και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχαριστούμε όλους όσους δείχνουν το ενδιαφέρον τους και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη στιγμή».

Λιβάνης: «Αν δεν ήταν τα παιδιά ο ναός θα είχε καεί εντελώς»

Μιλώντας στo protionline.gr ο ιερέας του ναού π. Αργύρης Λιβάνης και αναφερόμενος στο δραματικό περιστατικό, τονίζει: «Όταν έφτασα είχαν γίνει όλα. Ευτυχώς, αυτά τα παιδιά που είχαν κάποια συνάντηση σε γειτονικό σπίτι εκείνη την ώρα, αντελήφθησαν γρήγορα την φωτιά και μαζί με τους γείτονες, κατάφεραν να την ελέγξουν και να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική. Αυτές τις μέρες είμαστε σε έναν ¨αγώνα δρόμου¨ ώστε να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τους χώρους και να είναι έτοιμος ο ναός την Κυριακή, ώστε να γίνει κανονικά η λειτουργία. Ο ναός βέβαια δεν μπορεί να είναι πλήρως έτοιμος και ούτε τα καμένα να έχουν αντικατασταθεί, αλλά η λειτουργία θα γίνει. Ο Θεός είναι μαζί μας για να το πετύχουμε αυτό», λέει ο επί 21 συναπτά χρόνια εφημέριος του ναού, ενώ σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το ποια ήταν η ένταση της φωτιάς και το τι έκαψε στο πέρασμά της, αναφέρει: «Έκαψε τα δύο μεγάλα προσκυνητάρια, έχει κάψει τα 3 σώματα του air condition που υπήρχαν μέσα στον ναό, έναν πολυέλαιο και καρέκλες και τέλος, χαλιά και ορισμένες ξύλινες επιφάνειες. Αν δεν ήταν τα παιδιά πιστεύω ότι θα είχε καεί εντελώς. Οι απώλειες είναι πολλές αλλά ο Θεός είναι μεγάλος, είμαι σίγουρος ότι μαζί με την ευλογία Του και τη βοήθεια και την αγάπη του κόσμου, οι ζημιές θα αποκατασταθούν σύντομα».

Νιγιάννης: «Ο Αθλητικός Σύλλογος δείχνει συχνά το κοινωνικό του πρόσωπο»

Στο μεταξύ, προσπάθεια για την επούλωση των πληγών, καταβάλει ο Αθλητικός Σύλλογος Αχιλλέας Καμαρών. Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο πρόεδρός του Ανδρέας Νιγιάννης, επισημαίνει για το περιστατικό: «Λίγο μετά τις τρεις τη νύχτα τα παιδιά άκουσαν την καμπάνα. Κανείς δεν ξέρει πώς χτύπησε όμως ο ήχος της, ήταν ικανός να στρέψει την προσοχή των νεαρών που εκείνη τη στιγμή είχαν μαζευτεί σε κοντινό σπίτι. Αντιλήφθηκαν τη φωτιά και μαζί με ορισμένους γείτονες που ξύπνησαν από την αναστάτωση που επικρατούσε, μπόρεσαν και εισέβαλαν στο ναό. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά, έδειξαν μια απίστευτη γενναιότητα και μια ασύγκριτη ταχύτητα στην αντίδρασή τους και αυτός ήταν τελικά και ο κύριος λόγος που δεν καταστράφηκε ολόκληρος ο ναός» λέει ο πρόεδρος, ενώ στην ερώτηση για το ενδιαφέρον και την ανακοίνωση ¨στήριξης¨ του Αθλητικού Συλλόγου, τονίζει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο σε περιπτώσεις τέτοιες που υπάρχουν περιστατικά κοινωνικού χαρακτήρα. Βοηθάμε σε κάθε περίπτωση και συνεισφέρουμε με μεγάλη αγάπη, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε όλες τις όμορες κοινότητες και περιοχές. Δεν είμαστε ο αρμόδιος φορέας βεβαίως… αλλά συγκαλέσαμε το συμβούλιο και αποφασίσαμε την έμπρακτη βοήθεια μας, γιατί αυτό αισθανθήκαμε πως πρέπει να κάνουμε. Ο σκοπός μας είναι να μαζευτούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται, ώστε να γίνει ξανά ο ναός όπως ήταν».

Η ανακοίνωση στήριξης του Αθλητικού Σωματείου ¨Αχιλλέας Καμαρών¨

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αχιλλέας Καμαρών, καλεί τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής, να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν και επιθυμούν, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της κοινότητας Ζήριας, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός του Ναού την προηγούμενη Κυριακή.Πιστεύουμε ότι το κάλεσμα, θα έχει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Αιγιαλεία και όχι μόνο. Μπορείτε να επικοινωνείτε για οποιαδήποτε συνεισφορά, με τον πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου Ανδρέα Νιγιάννη (6932401281) ή στην κ. Αλίκη Τσούτση Β’ αντιπρόεδρο και υπεύθυνη επικοινωνίας στο 6978950980”.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...