Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Τα “πυρηνικά όπλα” της Ρωσίας κατά της Δύσης… δεν είναι μόνο πυρηνικά

Το ενδεχόμενο καταστροφής του υποθαλάσσιου δικτυού καλωδίων τα οποία χρησιμοποιούνται για επικοινωνία των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο και για την εύρυθμη λειτουργία του Internet,
από το οποίο εξαρτάται το οικονομικό σύστημα της Δύσης, επισημαίνει σε άρθρο του Βusiness Insider ο αναλυτής και δημοσιογράφος Kieran Corcoran.

Σύμφωνα με τον Corcoran σε όλους του Ωκεανούς του πλανήτη σήμερα φιλοξενούνται δεκάδες υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών και Internet που συνδέουν Ηπείρους πόλεις και χρηματοοικονομικά κέντρα παγκόσμιας εμβέλειας. Όπως αναφέρει το Asia-Pacific Economic Cooperation forum το 97% των παγκόσμιων πληροφοριών μεταφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω αυτών των υποθαλάσσιων δικτύων.

Αν και τα δίκτυα αυτά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και απλώνονται σε αποστάσεις δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη κάποιος μηχανισμός για την προστασία και ασφάλειας τους.

Τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιες αρχές της Βρετανίας έχουν αρχίσει να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για πιθανές απόπειρες κοπής των καλωδίων αυτών από κράτη απροσκύνητα στην νέα τάξη όπως η Ρωσία.

Τόσο ο εν αποστρατεία Αμερικανός Ναύαρχος James Stavridis, όσο και ο Βρετανός Πτέραρχος Sir Stuart Peach, ο συντηρητικός Βρετανός Βουλευτής Rishi Sunak και ο πρώην διοικητής της βρετανικής NSA, της υπηρεσίας πληροφοριών (βλ. παγκοσμίων υποκλοπών) GCHQ (Government Communications Headquarters) Robert Hannigan, έχουν στείλει ανησυχητικά μηνύματα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επεσήμαναν, ότι τα καλώδια αυτά συνδέουν την Ευρώπη με την Αμερική και ότι ρωσικά υποβρύχια έχουν πραγματοποιήσει αποστολές στις περιοχές του βυθού του βόρειου Ατλαντικού όπου βρίσκονται. Όπως σημείωσε ο Sir Stuart Peach, η κοπή των καλωδίων αυτών θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα πιθανή καταστροφή των οικονομιών των δυτικών χωρών και του τρόπου ζωής των λαών τους.

Σύμφωνα με τον Robert Hannigan, σε ένα υβριδικό πόλεμο όπου ο αντίπαλος θα μπορούσε να κόψει τα υποθαλάσσια καλώδια η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην Βρετανική οικονομία χωρίς να την γονατίσει. Μια τέτοια κατάσταση θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις αυτοματοποιημένες συναλλαγές.

Από την πλευρά της η Ρωσία απατώντας στις παραπάνω πληροφορίες δεν θεωρεί τα απειλητικά σενάρια αυτά πιθανά αν και στο πρόσφατο παρελθόν το ρωσικό πλοίο Yantar (Project 22010) το οποίο διαθέτει τηλεχειριζόμενα ρομποτικά υποβρύχια συστήματα είχε εντοπιστεί σε θαλάσσια περιοχή όπου στον πυθμένα την υπήρχαν καλώδια επικοινωνιών…


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...