Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Τα μοναστήρια που ίδρυσε ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας

1. Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Αντωνίου
Το καλοκαίρι του 1995 έξι Μοναχοί έφτασαν στην έρημο της Νότιας Αριζόνα, σε μία περιοχή που κατοικούν κυρίως Μορμόνοι, για να ιδρύσουν την Ιερά Μονή του Μεγάλου Αντωνίου, έχοντας μαζί τους την ιερή χιλιετή κληρονομιά του Αγίου Όρους.


Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας – Ο Γέρων Εφραίμ, πνευματικό παιδί του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, έχοντας προβεί στην αποκατάσταση και ανασύσταση τεσσάρων Μοναστηριών στο Άγιο Όρος και έχοντας ιδρύσει αρκετές μοναστικές κοινότητες ανδρών και γυναικών σε όλη την Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική, μετέφερε έξι Αθωνίτες Μοναχούς στην έρημο του Σόνοραν για να ξεκινήσουν ένα νέο Μοναστήρι. Με την άφιξή τους οι Πατέρες ξεκίνησαν με τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες, χτίζοντας πρώτα τον κυρίως Ναό, τους χώρους διαμονής των Μοναχών, την τραπεζαρία και παροχές φιλοξενίας. Ένας κήπος με λαχανικά, ένας μικρός αμπελώνας, μια έκταση με εσπεριδοειδή και ένας ελαιώνας συμπλήρωσαν το τοπίο. Ένα περίτεχνο σύστημα από κήπους, μονοπάτια, κιόσκια με Ισπανικά σιντριβάνια πραγματικά καθιστούν το Μοναστήρι και τη μεγάλη έκταση μια όαση στην έρημο.

Γύρω από το μοναστήρι αγοράσθηκαν άλλα 1200 στρέμματα, όπου φυτεύτηκαν ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, φυστικιές Αιγίνης, αμπέλια grape fruits και άλλα. Η περιοχή από έρημος έχει μεταβληθεί σε μία καταπράσινη όαση χάρη στο νερό, που βρήκαν άφθονο κάνοντας γεωτρήσεις. Επίσης μεταφυτεύτηκαν δένδρα που ήδη ήταν τεράστια, όπως φοίνικες και κάκτοι, που προσδίδουν μία ιδιαίτερη εξωτική ομορφιά και χάρη. Παρτέρια, πλακόστρωτα, κρυφός φωτισμός τη νύκτα, σιντριβάνια, ομοιώματα ζώων μέσα στους κήπους, συμπληρώνουν την παραδεισένια ομορφιά. Τα πρώτα κτίρια του μοναστηριού ήταν 4 τροχόσπιτα των 24 τετραγωνικών μέτρων περίπου, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κτήρια, ενώ κτίσθηκαν πλήθος άλλα σε μόνιμες βάσεις.

Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Μέγα Αντώνιο, τον πατέρα του Μοναχισμού, τον περίφημο αναχωρητή του 3ου αιώνα. Υπάρχουν παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, στον Άγιο Δημήτριο, στον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή, στον Άγιο Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα, στον Άγιο Νικόλαο το Θαυματουργό και στον Άγιο Παντελεήμονα το Θεραπευτή, καθώς και σε κοντινό λόφο το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ο κυρίως Ναός είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αντώνιο και Νεκτάριο το Θαυματουργό. Οι ρυθμοί των ναών είναι διάφοροι και από όλα τα μέρη της ορθοδοξίας, καταλλήλως προσαρμοσμένοι στο αμερικανικό περιβάλλον Το Μοναστήρι ακολουθεί τους κοινοβιακούς κανόνες της μοναχικής ζωής: Μια αδελφότητα Μοναχών και Δοκίμων ζουν κατά τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προσευχής και εργασίας κάτω υπό την καθοδήγηση του Ηγουμένου τους, του πνευματικού τους πατέρα. Το καθημερινό πρόγραμμα των Μοναχών ξεκινά τα μεσάνυχτα με προσωπικό χρόνο προσευχής και πνευματικής ανάγνωσης, ενώ ακολουθεί ο κύκλος των πρωινών προσευχών και της Θείας Λειτουργίας. Μετά από ένα ελαφρύ πρωινό και χρόνο ανάπαυσης, οι Μοναχοί ξεκινούν την εργασία τους με προσευχή μέχρι το απόγευμα. Οι δραστηριότητές τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κατασκευές, τη φροντίδα των εκτάσεων, την οινοπαραγωγή, την κηπουρική, την επεξεργασία ξύλου, τις εκδόσεις, την προετοιμασία φαγητού, και την προσφορά φιλοξενίας. Η ημέρα τελειώνει με τον Εσπερινό και ακολουθεί το Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς. Οι Μοναχοί είναι γύρω στους 49 και Ηγούμενος είναι ο αγιορείτης ιερομόναχος Παΐσιος που είχε έρθει στην αρχή με πέντε άλλους μοναχούς από το Άγιο Όρος για να το επανδρώσουν.

Το Μοναστήρι εκτείνεται σε μία έκταση 432 στρεμμάτων περίπου, έχει επτά ξενώνες και μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα. Ο αριθμός επισκεπτών είναι τεράστιος. Το μοναστήρι έρχεται δεύτερο σε επισκέψεις στην Πολιτεία Αριζόνα μετά το Γκραντ Κάνυον, το μεγάλο φαράγγι που κυλάει ο ποταμός Κολοράντο.

Η φιλοξενία παρέχεται δωρεάν κατά το αγιορείτικο πρότυπο, και είναι αβραμιαία. Τράπεζα παρέχεται το πρωί μετά την ακολουθία και το απόγευμα μετά τον εσπερινό. Οι προσκυνητές άνδρες και γυναίκες συντρώγουν μετά των μοναχών, ακούγοντας το ανάγνωσμα από πατερικά κείμενα, όπως συνηθίζεται στις οργανωμένες μονές. Στους ξενώνες υπάρχουν φρούτα, αναψυκτικά, γλυκά, ξηροί καρποί, καφές, τσάι, που προσφέρονται ελεύθερα. Το Μοναστήρι, εκτός από την φιλοξενία, παρέχει και φιλανθρωπικό έργο. Έχει συσσίτια για φτωχούς και προσφέρει βοήθεια σε όποιον του ζητήσει. Στο Tucson, μία κοντινή πόλη νοτιότερα του μοναστηριού, δημιουργείται ίδρυμα για φτωχιές και εγκαταλειμμένες γυναίκες.

2. Η Ιερά Μονή της Γενέσεως της Θεοτόκου

Ηγουμένη η Γερόντισσα Θεοφανώ

3. Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Για πολλά χρόνια, το Ορθόδοξο ποίμνιο στο Οντάριο επιθυμούσε να έχει πλησίον του ένα Μοναστήρι. Το 1993, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριου και του Γέροντος Εφραίμ, η Γερόντισσα Αλεξία και μια Αδελφή μετανάστευσαν από την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν το όνειρο αυτό.

Μαζί ίδρυσαν το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ένα θρησκευτικό Οργανισμό μαζί με την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο στον Καναδά. Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ακολουθεί τον κοινοβιακό τρόπο της μοναστικής ζωής, που αποτελείται από κοινή εργασία, κοινά γεύματα και κοινές περιόδους ανάπαυσης. Η ύπαρξη ενός Ορθόδοξου Μοναστηριού αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα, καθώς προβάλλει τον υποδειγματικό τρόπο ζωής των Χριστιανικών αξιών, αλλά επίσης λειτουργεί ως παράθυρο του παρελθόντος για όσους θέλουν να αναβιώσουν τις ημέρες των Αποστόλων.

4. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Παρηγορίτισσας

Ηγουμένη η Γερόντισσα Θέκλα

5. Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Ηγουμένη η Γερόντισσα Μελάνη

6. Η Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης

Ηγουμένη η Γερόντισσα Ολυμπιάδα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου λειτουργεί υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ανήκει στη Μητρόπολη του Πιττσβούργου Πενσυλβάνιας. Ιδρύθηκε το 1993 από τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, Αγίου Όρους, Γέροντα Εφραίμ, υπό τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πίττσβουργου, κ. Μάξιμου.

Η Μονή είναι κτισμένη σε ύψωμα της περιοχής Πόκονο, Πενσυλβάνιας. Ο λευκός σταυρός της είναι ορατός από τη διαπολιτειακή οδό 80. Το 2001 άρχισε η ανέγερσή της στην παρούσα τοποθεσία. Σήμερα τα κτίσματά της περιλαμβάνουν το κυρίως κτίριο με τα κελιά των μοναχών, καθώς και την τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, έκθεση και αρχονταρίκι. Εντός του κτιρίου επίσης ξεχωριστή θέση έχουν ο Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Υπάρχουν επίσης και άλλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αδελφών στα διάφορα διακονήματα (π.χ. αγιογραφείο, κηροπείο, κεντητήριο, ραφείο, ξυλουργείο, μαγειρείο, φούρνοι κλπ.), καθώς και ξενώνες για την φιλοξενία των προσκυνητών. Οι μοναχές ασχολούνται επίσης με τη γεωργία και κηπουρική.

Η Μονή ακολουθεί την κοινοβιακή τάξη της μοναχικής πολιτείας που επιβάλλει την κοινή λατρεία και προσευχή, την κοινή τράπεζα, και κοινές ώρες εργασίας και ησυχίας. Η κοινοβιακή ζωή ενώνει και στηρίζει την αδελφότητα στον εν Χριστώ αγώνα της και στην υπακοή. Στην καρδιά ωστόσο του μοναχικού βίου βρίσκεται η προσευχή και η νοερή εργασία, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ο αγιασμός του έσω ανθρώπου και κατ’ επέκταση ο αγιασμός και του περιβάλλοντος του κόσμου. Το βασικότερο έργο της μοναχικής ζωής και αχώριστος σύντροφος των μοναχών είναι η αδιάλειπτη προσευχή και επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού, γνωστή επίσης ως νοερή ή καρδιακή προσευχή. Η διδασκαλία της παρεδόθη στην αδελφότητα από τον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος την παρέλαβε από τον διδάσκαλό του, τον μέγα καθηγητή της νοερής προσευχής Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

Το κοινωνικό έργο της Μονής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς προσφέρει στους Ορθόδοξους πιστούς και στο σύγχρονο άνθρωπο ένα χώρο φυσικής και πνευματικής αναπαύσεως και μια ζωντανή έκφραση του Ορθόδοξου μοναχισμού, βίου και λατρείας.

7. Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής

Ηγουμένη η Γερόντισσα Μελάνη

8. Η Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων

Ηγούμενος: Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος

9. Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Ηγουμένη η Γερόντισσα Ευπραξία

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ιδρύθηκε το 1995, όταν ο ντόπιος Ιατρός Gerald Timmer δώρισε την ιδιοκτησία του, 48 στρεμμάτων, στην Ελληνορθόδοξη Επισκοπή του San Francisco, προκειμένου να ιδρυθεί μια γυναικεία μοναστική κοινότητα, την οποίο και αποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αντώνιος.

Ο Γέρων Εφραίμ, Ιερομόναχος και πρώην Ηγούμενος στο Άγιο Όρος κλήθηκε από το Σεβασμιώτατο, για να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση του Μοναστηριού στην Ουάσιγκτον. Ήδη ο πνευματικός πατέρας 11 Μοναστηριών στην Ελλάδα, είχε ξεκινήσει από το 1989 να ιδρύει Μοναστήρια στη Βόρεια Αμερική, με την ευλογία της επίσημης Εκκλησίας και την ανταπόκριση του Ορθόδοξου ποιμνίου στις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Ο Γέροντας Εφραίμ κάλεσε τρεις Μοναχές από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας στο Βόλο να έρθουν στο Goldendale. Στην αρχή το μικρό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήταν στην πραγματικότητα άγνωστο. Σταδιακά, με πολλή προσευχή, υπομονή και τη Χάρη του Θεού, το Ορθόδοξο ποίμνιο θέλησε να μάθει περισσότερα για την Ιερά Μονή και άρχισαν οι επισκέψεις και η παροχή βοήθειας προς το Μοναστήρι.

Σήμερα υπάρχουν στην Ιερά Μονή 20 Μοναχές και Δόκιμοι. Το Μοναστήρι συντηρείται αποκλειστικά από τη χειροτεχνία των Αδελφών και τις δωρεές. Εξασκούν τις παραδοσιακές τέχνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως: δημιουργία Βυζαντινών εικόνων, κατασκευή κομποσκοινιών, δημιουργία λιβανιού και κεριών. Επίσης φτιάχνουν φυσικό σαπούνι και κρέμες, ενώ ετοιμάζουν παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά και γλυκά για το φούρνο και το κατάστημά τους.

10. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Βλαχερνών

Ηγούμενος: Ο π. Μόδεστος

Με την καθοδήγηση του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθέου και με την ευλογία του Μητροπολίτου Αλέξιου της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης στην Ατλάντα, το Μοναστήρι λειτουργεί από το Μάρτιο του 1999. Οι Μοναχοί που ίδρυσαν το Μοναστήρι στη Φλόριντα, προήλθαν από την Ιερά Μονή του Μεγάλου Αντωνίου στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ενώ πριν ήταν Μοναχοί στην Ιερά Μονή Φιλοθέου στο Άγιο όρος.

Η ζωή τους στην αρχή ήταν ένας διαρκής αγώνας και μεγάλες θυσίες. Είχαν να αντιμετωπίσουν την εναντίωση των αρχών της κομητείας να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα όρια. Μετά από μια δημόσια δοκιμασία και μια επτάωρη υπεράσπιση ενώπιον της Επιτροπής της Κομητείας, με τη Χάρη του Θεού και υπό τη σκέπη της Παναγίας, δόθηκε άδεια στο Μοναστήρι να παραμείνει και να προωθήσει μελλοντικά κατασκευαστικά έργα. Μετά από αγώνα δόθηκε άδεια να δημιουργηθεί ένα κοιμητήρι.

Έχοντας αντιληφθεί τη φυσική ομορφιά της ιδιοκτησίας, ξεκίνησαν τον καθαρισμό της εγκαταλελειμμένης έκτασης: κόψιμο των νεκρών δέντρων, αποξήλωση των παλαιών, σαθρών φρακτών και καθαρισμός των κατάφυτων εκτάσεων. Μετά από εργασία ενός έτους, ο χώρος απέκτησε μια φυσιογνωμία πάρκου. Στο μεταξύ μεταποίησαν ένα γκαράζ, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται ως Τράπεζα, επισκεύασαν το συνεργείο, όπου κατασκευάζουν κεριά και ανακαίνισαν την Εκκλησία. Αυτές είναι οι εξωτερικές εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον εκπληρώνουν τα μοναστικά τους καθήκοντα, όπως τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες και τον Εσπερινό, επιμνημόσυνες δεήσεις και ειδικότερα τα Μυστήρια της Ιεράς Εξομολογήσεως και του Ευχελαίου. Δέχονται τη Θεία Χάρη, μέσω της διδασκαλίας του Ευαγγελίου και των Ιερών Πατέρων, που διατηρούν ζωντανό το Χριστιανισμό στα Μοναστήρια και έχουν μάθει την αλήθεια, που απαιτείται για να οδηγηθούν στη σωτηρία των ψυχών τους. Για το λόγο αυτό έχουν θυσιαστεί για να δημιουργήσουν Μοναστήρια στη Φλόριντα.

11. Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ηγουμένη η Γερόντισσα Αγαπία

Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο το 1998. Η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Παναγίας Μητρός Του, οι ευλογίες των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ. κ. Αλεξίου και του Γέροντος Εφραίμ, και ο αξιέπαινος ζήλος και πόθος των Ελλήνων κατοίκων της Φλώριδας, συνέργησαν ώστε να ανοιχθεί στη Φλώριδα μία νέα Ιερά Μονή, προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου.

Η εν αυτή αδελφότητα έλκει την πνευματική της καταγωγή από την αρχαιοτάτη και ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, που βρίσκεται κοντά στην πόλη των Σερρών. Η γενέτειρα και ιστορική Μονή ιδρύθηκε τον 13ον αιώνα και αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα προσκυνήματα της Βορείου Ελλάδος.

12. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος

Ηγούμενος ο Ιερομόναχος Ιωσήφ

13. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας

Ηγουμένη η Γερόντισσα Αγνή

14. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Παμμακάριστου

Ηγούμενος ο Ιερομόναχος Νεκτάριος

15. Η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου

Ηγούμενος ο Ιερομόναχος Ιωσήφ

16. Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ηγούμενος ο Γέροντας Ακάκιος

Το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ένα από τα δεκαεπτά Μοναστήρια στις Η.Π.Α. και τον Καναδά υπό την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντος Εφραίμ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Σικάγο Ιάκωβος πραγματοποίησε και ευλόγησε τα αιτήματα του τοπικού Ορθόδοξου Χριστιανικού ποιμνίου για την ίδρυση ανδρικού Μοναστηριού στην περιοχή του Ιλινόις και του Ουισκόνσιν.

Το Σεπτέμβριο του 1998, μετά από πολλές προσπάθειες και μακρά αναζήτηση, αυτός ο υπέροχος τόπος επιλέχθηκε για να γίνει Μοναστήρι, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου. Σε έναν Ιερομόναχο και δύο Μοναχούς από την Ιερά Μονή του Μεγάλου Αντωνίου ανατέθηκε να έρθουν εδώ και να ξεκινήσουν το Μοναστήρι. Στο McHenry County η κοινότητα είναι πολύ φιλική και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας περίφραξης υπήρξε μια ομόφωνη ανταπόκριση του κόσμου προς όφελος του Μοναστηριού.

17. Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής

Ηγουμένη η Γερόντισσα Παρασκευή

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...