Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Το τρομερό ρωσικό ραντάρ Nebo-M εγκλωβίζει τα μαχητικά F-22 και F-35

Σε μια βαρυσήμαντη δήλωση προχώρησε, ο Γενικός Διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Almaz-Antey, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και ανάπτυξη συστημάτων ραντάρ και στα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους S-400, ανέφερε ότι το νέο ραντάρ τύπου Nebo-M, μπορεί να εντοπίσει και να ανιχνεύσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη, πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 και F-22 των ΗΠΑ.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, ήταν κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του, όταν ρωτήθηκε για τις ικανότητες του νέου αυτού συστήματος ραντάρ, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά ότι «το ραντάρ Nebo-M είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και απειλή των τεχνολογιών stealth.

Μπορεί να δει τα μαχητικά αεροσκάφη F-22, F-35 και άλλων αεροσκαφών με συναφή τεχνολογικά χαρακτηριστικά».

Ο αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας, ότι η εταιρεία Almaz-Antey είναι ο κύριος κατασκευαστής ρωσικών αμυντικών συστημάτων αεροδιαστημικής, και δίνει μεγάλη προσοχή σε διάφορα έργα και τεχνολογίες ραντάρ, με κορυφαία παραδείγματα τα ραντάρ Nebo-M αλλά και το σύστημα Container, τα οποία έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ρωσικών χερσαίων συνόρων και αποτελούν, τη «ραχοκοκκαλιά» της ρωσικής αεράμυνας

Οι δυνατότητες του προηγμένου ραντάρ

Το σύστημα ραντάρ Nebo-M, μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων, με τους εναέριους και υπερηχητικούς εχθρικούς στόχους και απειλές να εντοπίζονται στα 600 χιλιόμετρα, ενώ όπως δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη και οι stealth τεχνολογίες, δεν συνιστούν κανένα πρόβλημα για τον εντοπισμό τους.

Σε αυτά προστίθενται και τα ραντάρ Container, που μπορούν να εντοπίσουν στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων και είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν λίγους μήνες.

 Ένα τέτοιο σύστημα, κατέγραψε στις 8 Ιανουαρίου του 2020 έξι stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, να πετούν στα σύνορα της χώρας, μετά την εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει τέσσερα συστήματα ραντάρ «Container» σε στρατηγικής σημασίας περιοχές, ενώ αυτή τη στιγμή το μόνο λειτουργικό σύστημα βρίσκεται στην επαρχία Νίζνι Νόβγκοροντ και είναι ικανό να ανιχνεύει ταυτόχρονα 5.000 στόχους, σε ύψος 3.000 χιλιομέτρων, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την αεροπορική άμυνα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Nebo- ή το Nebo-ME επίσης γνωστό ως RLM-ME ή 55Zh6ME (έκδοση εξαγωγής),  είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ, που διαθέτει μερικά προγραμματιζόμενα ραντάρ σχεδιασμού πολλαπλών ζωνών και μια κεντρική συγχώνευση δεδομένων. 

Το συγκρότημα ραντάρ αποτελείται, από λειτουργική μονάδα εντολών και ένα έως τρία διαφορετικά ραντάρ, τα οποία αναπτύσσονται σε ξεχωριστά φορτηγά 8x8 24 τόνων

Ως σύστημα, το Nebo-M είναι ένα συγκρότημα που διαθέτει λίγα διαφορετικά ραντάρ.

Κυρίως από την αρχή, το Nebo-M αντιπροσωπεύει τις τροποποιήσεις και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων ζωνών VHF Nebo SVU, το L-band Protivnik G και το S / X-band Gamma S1, σε κινητά πλαίσια που απαιτούνται στις νεότερες παραλλαγές τους RLM-S, RLM-D, RLM- M και θέση εντολής KU-RLK. 

Ολόκληρο το σύστημα, με μέγιστο αριθμό ραντάρ μπορεί να αναπτυχθεί σε 40 λεπτά. 

Στην ελάχιστη ανάπτυξη με ένα ραντάρ, δεν μπορεί να επιτύχει όλες τις μέγιστες περιοχές για την ανίχνευση όλων των τύπων αντικειμένων αέρα, αλλά μπορεί να εντοπίσει τα λεγόμενα stealth αεροσκάφη εάν αναπτυχθεί RLM-M. 

Όλα τα ραντάρ από το σύστημα Nebo-M, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά για ανεξάρτητη ανάπτυξη  ή ως ζεύγη σε εφαρμογές.

Το Nebo-M ,μπορεί να ανταλλάσσει παρατηρούμενες πληροφορίες με  φίλια αεροπλάνα, πυραυλικά συστήματα, όπως το πυραυλικό σύστημα Pantsir, S-300 και S-400 ή άλλα, προκειμένου να τους καθοδηγήσει προς απειλές.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...