Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Συθέμελοι τριγμοί! - Ήρθε η ώρα για κοινό ποτήριο Ρ/Καθολικών-Προτεσταντών


Για αυτήν την κομβική στιγμή είναι έτοιμοι οι διοργανωτές Οικουμενικού Φεστιβάλ στην Γερμανία

(...)

“Οι προτεστάντες που επιθυμούν να παραβρεθούν στο μυστήριο σε καθολικές εκκλησίες κατά τη διάρκεια του οικουμενικού φεστιβάλ στη Φρανκφούρτη θα μπορούν να λάβουν κοινωνία”, δήλωσε ο επίσκοπος Georg Bötzing, Πρόεδρος της Καθολικής Επισκοπικής Διάσκεψης της Γερμανίας. Ο ιερέας έκανε αυτήν την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού συνεδρίου για την προετοιμασία του τρίτου χριστιανικού φεστιβάλ Ecumenical Kirchentag, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου.

“Οποιοσδήποτε προτεστάντης που έρχεται στην ευχαριστιακή τελετή θα μπορεί να λάβει κοινωνία», είπε ο επίσκοπος Μπέτζιγκ. Αυτό ισχύει και για τους Καθολικούς που θέλουν να ξεκινήσουν την κοινωνία σε λουθηρανικές εκκλησίες , όποιος πιστεύει στην Ευχαριστία που από άλλη ομολογία θα μπορεί να έρθει στο βωμό και δεν θα απορριφθεί”, τόνισε ο επίσκοπος . Αυτή η πρακτική δεν είναι «τίποτα νέο» για τη Γερμανία, όπου διαδίδεται «σε όλη τη χώρα», τόνισε ο επίσκοπος Μπέτζιγκ, προσθέτοντας ότι «δεν αναμένει αντιρρήσεις από τη Ρώμη».

Πολλοί αξιωματούχοι στο Βατικανό φοβούνται τον «Συνοδικό Δρόμο» της Γερμανικής Εκκλησίας, βλέποντας σε αυτήν απειλή για την ενότητα της εκκλησίας.

Το 2019, μια ομάδα Γερμανών Προτεσταντών και Καθολικών θεολόγων ενέκρινε το έγγραφο «Μαζί στο γεύμα του Κυρίου», στο οποίο συνέστησε «αμοιβαία Ευχαριστική φιλοξενία» για Καθολικούς και Προτεστάντες. Ο επίσκοπος Μπέτζινγκ, ο οποίος δεν είχε ακόμη εκλεγεί πρόεδρος της επισκοπικής διάσκεψης, ήταν συμπρόεδρος αυτής της ομάδας.

Το έγγραφο επικρίθηκε από τον επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, τον Καρδινάλιο Kurt Koch, και τον Σεπτέμβριο του 2020 υπήρξε επίσημη αντίδραση από το Συνέδριο για το Δόγμα. Οι «δογματικές διαφορές» μεταξύ του Καθολικισμού και του Λουθηρανισμού «είναι ακόμα τόσο σημαντικές που αποκλείουν τη δυνατότητα αμοιβαίας συμμετοχής των πιστών στην Ευχαριστία», δήλωσε ο Καρδινάλιος Λουίς Λαδάρια, επικεφαλής της Συνέλευσης για το Δόγμα της Πίστης.

Λαμβάνοντας χώρα σε πολλές καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες στη Φρανκφούρτη, το Οικουμενικό Kirchentag προσελκύει συνήθως δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες από διάφορα μέρη της Γερμανίας. Φέτος, λόγω περιορισμών που οφείλονται στην πανδημία πολλές από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...