Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Ευθύμιος Λέκκας: Επίκειται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη έχουν προαναγγείλει εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια Έλληνες και ξένοι σεισμολόγοι.

Γερμανοί επιστήμονες προειδοποιούν: Έρχεται σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη


SOS για πιθανό μεγάλο σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη εκπέμπουν Γερμανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια τη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Στην ανατολική Τουρκία υπολογίζουν ότι είναι δυνατό να συμβεί ακόμη ισχυρότερος σεισμός, από 7,8 έως 8 βαθμούς.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ του Πότσνταμ, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Tectonophysics» (Τεκτονοφυσική), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Για την μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά στη βορειοδυτική Τουρκία, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι υψηλή η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο κοντινό μέλλον.

Στο ερώτημα πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός, η απάντηση είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να φθάσει τους 7,5 βαθμούς, αλλά όχι περισσότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σεισμοί αυξάνονται σε μέγεθος, όσο μετακινούνται προς τα ανατολικά κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Όπως δήλωσε ο Μπόνχοφ, η ερευνητική ομάδα του μόλις ολοκλήρωσε έναν κατάλογο με τους σεισμούς στην περιοχή από το 300 π.Χ. έως σήμερα, δηλαδή για μια περίοδο 2.300 ετών.

Όπως είπε, δεν παρατηρείται να έχει συμβεί ποτέ στη βορειοδυτική Τουρκία σεισμός πάνω από 7,5 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Τουρκία έχουν σίγουρα καταγραφεί σεισμοί που φθάνουν τους 8 βαθμούς.

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη βόρεια Τουρκία σε μήκος άνω των 900 χιλιομέτρων, από το βόρειο Αιγαίο έως σχεδόν τον Καύκασο.

Το ρήγμα αποτελεί το σύνορο τεκτονικής συνάντησης της πλάκας της Ανατολίας και της πλάκας της Ευρασίας.

Η πλάκα της Ανατολίας -και μαζί της όλη η Τουρκία- κινείται προς τα ανατολικά και «πέφτει» πάνω στην Ευρασιατική πλάκα, με συνέπεια κατά καιρούς η ένταση να εκτονώνεται με την πρόκληση μεγάλων σεισμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα περάσουν αρκετές χιλιετίες, έως ότου η Κωνσταντινούπολη -μετά από σταδιακές γεωλογικές μεταβολές στο ρήγμα- μπορεί να πληγεί από σεισμό άνω των 7,5 βαθμών.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας περνάει, κάτω από τον βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Συνεπώς, τονίζουν ότι ένας σεισμός έως 7,5 συνιστά μεγάλη απειλή για τις υποδομές και τους κατοίκους της.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...