Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Δικηγόρος Ασάνζ: «Του πέρασαν 11 φορές χειροπέδες, ενώ τον γύμνωσαν δύο φορές»

σχόλιο Γ.Θ : Που είναι οι ευαίσθητοι Αριστεροί, οι αναρχοάπλυτοι, οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές να καταγγείλουν τις ΗΠΑ και την Βρετανία για την κτηνωδία που υποβάλουν τον Τζούλιαν Ασάνζ; Υποκριτές. Στα αφεντικά τους, τους αμερικανοφονιάδες, θα εναντιωθούν όλοι αυτοί;
Ο Κύριος να δίνει δύναμη στον Τζούλιαν Ασάνζ και εμείς να μην τον ξεχνάμε
 

Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, η βρετανική δικαιοσύνη άρχισε να εξετάζει το αίτημα παράδοσης του Ασάνζ στις HΠΑ - Έδειχνε κουρασμένος έπειτα από ώρες ακροαματικής διαδικασίας


Η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι βασίζει σε ψέματα τις διώξεις για κατασκοπεία σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, κατά τη δεύτερη ημέρα της εξέτασης από τη βρετανική δικαιοσύνη του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του 48χρονου Αυστραλού.

Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση (το 2010) περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η βρετανική δικαιοσύνη άρχισε να εξετάζει από χθες, Δευτέρα, το αίτημα παράδοσης του Ασάνζ στις αμερικανικές δικαστικές αρχές. Ο Αυστραλός διώκεται για παραβίαση νόμων του 1917 περί κατασκοπείας και για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 χρόνια.

Αλλά οι 18 βασικές κατηγορίες κατά του Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο έπειτα από επτά χρόνια εγκλεισμού του στην πρεσβεία του Ισημερινού, βασίζονται σε [ψέματα, ψέματα και ακόμη ψέματα», κατηγόρησε ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, ο Μαρκ Σάμερς.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα τόσο προφανές παράδειγμα αιτήματος έκδοσης που στρεβλώνει τόσο τα γεγονότα όπως αυτά είναι γνωστά από την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε μέσα στην αίθουσα της ακροαματικής διαδικασίας του δικαστηρίου του Γούλγουιτς.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ ανταπέδωσε τις κατηγορίες περιγράφοντας την εικόνα που παρουσίασε η υπεράσπιση ως μια «σειρά ανακριβειών για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε το κατηγορητήριο» και «στρέβλωση» των γεγονότων για τα οποία κατηγορούν τον Ασάνζ.
«Τον γύμνωσαν δύο φορές»

Ο Ασάνζ έδειχνε κουρασμένος έπειτα από ώρες ακροαματικής διαδικασίας, οδηγώντας την δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει προβλήματα, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί», εξήγησε ένα μέλος της ομάδας υπεράσπισης του.

«Χθες (Δευτέρα) του πέρασαν χειροπέδες 11 φορές, τον γύμνωσαν δύο φορές» στη φυλακή του Μπέλμαρς όπου κρατείται και οδηγήθηκε «σε πέντε διαφορετικά κελιά», δήλωσε νωρίτερα κατά την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος του 'Εντουαρντ Φιτζέραλντ. Στο εδώλιο ο Ασάνζ έμοιαζε απαθής.

Μια τέτοια μεταχείριση μπορεί να «επηρεάσει αυτή τη διαδικασία» προειδοποίησε ο δικηγόρος ενώπιον του δικαστηρίου του Γούλγουιτς (νοτιοανατολικά του Λονδίνου), που βρίσκεται δίπλα στη φυλακή ζητώντας από τη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ να δώσει οδηγία στις σωφρονιστικές αρχές να χαλαρώσουν τα μέτρα γύρω από τον κατηγορούμενο.

Η εισαγγελέας απάντησε ότι οι αρμοδιότητές της ως προς αυτό είναι «περιορισμένες» και ότι δεν μπορεί να διατάσσει τις αρχές πώς θα μεταχειρίζονται τους κρατούμενους προσθέτοντας πως περιμένει ότι ο Ασαντ θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης όπως οποιοσδήποτε άλλος.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη στήριξή του στις παρατηρήσεις της υπεράσπισης υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει η μεταχείριση προς τον Ασάνζ να «διακυβεύσει» τη διαδικασία. Για να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα έκδοσης, το οποίο εξετάζεται αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια τρεις εβδομάδες από τις 18 Μαΐου, η βρετανική δικαιοσύνη πρέπει κυρίως να εξασφαλίσει ότι δεν είναι δυσανάλογο ή ασύμβατο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα έκδοσης, το οποίο εξετάζεται αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια τρεις εβδομάδες από τις 18 Μαΐου, η βρετανική δικαιοσύνη πρέπει κυρίως να εξασφαλίσει ότι δεν είναι δυσανάλογο ή ασύμβατο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...