Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κόσμος να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας


 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ 



«Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμη Γκεμπρεγεσούς, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

Παρ’ όλα αυτά, για τον ΠΟΥ η εξάπλωση του ιού δεν έχει ακόμη φθάσει σε σημείο που να χαρακτηρισθεί πανδημία, τώρα όμως έχει έλθει η ώρα να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο.

«Μπορεί ο ιός να εξελιχθεί σε πανδημία. Φυσικά και ναι. Είμαστε εκεί;

»Η εκτίμησή μας είναι πως όχι ακόμη…

»Δεν πρέπει να εστιάζουμε στις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

»Αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει την εξάπλωση των κρουσμάτων ούτε θα σώσει ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο κ. Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας.

Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτό που ανησυχεί τον ΠΟΥ είναι η «ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας», δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Εκτός κινεζικών συνόρων έχουν καταγραφεί 2.074 κρούσματα σε 28 χώρες, συν 23 θάνατοι.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, επηρεάζοντας χώρες με διαφορετικούς τρόπους και απαιτείται η κατάλληλη αντίδραση», πρόσθεσε.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...