Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό - Harvard: ''Θα μολυνθεί το 40%-70% του πλανήτη'' - Άδεια ράφια & καραμπινιέρι στην Ιταλία

Ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε στην Ιταλία επειδή νοσοκομείο δεν τήρησε το πρωτόκολλο λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός - Φόβος για μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Άλλοι 71 νεκροί στην Κίνα.

Μετά την Ιταλία, όπου οι θάνατοι και τα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού Covid-19 αυξάνονται ραγδαία, και οι ΗΠΑ μπήκαν στο «κάδρο» της γρήγορης εξάπλωσης του ιού, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες καταγράφηκαν άλλα 19 κρούσματα. Την ίδια ώρα, στην Κίνα καταγράφηκαν τη Δευτέρα 71 νέοι θάνατοι και πάνω από 500 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 ανέρχεται σε 2.663 — εξ αυτών, οι 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης — ανήλθαν σε 68 εκεί — ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι, οι θάνατοι ανήλθαν σε 56.

Τα 509 κρούσματα είναι αισθητά περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή.

Σοκάρει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Harvard Marc Lipsitch

Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις του καθηγητή επιδημιολογίας του Hrvard Marc Lipsitch ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός θα μολύνει το 40% με 70% του πλανήτη. Ο κορωναϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή δεν έχει καθόλου συμπτώματα, πολλοί δεν εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της επιδημιολογίας του Harvard Marc Lipsitch, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιδημία θα πάρε παγκόσμιες διαστάσεις. Ο Lipsitch προβλέπει ότι έως τα μέσα του 2021 περίπου 40% έως 70% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα μολυνθούν από τον ιό που προκαλεί το COVID-19"

Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα αρρωστήσουν σοβαρά ενώ «πολλοί θα έχουν ήπια νόσο ή μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί».

Πανικός στην Ιταλία: 7 νεκροί - Άδεια ράφια, καραμπινιέρι στους δρόμους

Με τους θανάτους από τον κορωνοϊό στη γειτονική Ιταλία να ανέρχονται ήδη στους επτά, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο ιός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, ενσκήπτουν προβλήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».

Την ίδια ώρα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ κυρίως στη βόρεια Ιταλία είναι άδεια, αφού εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να αγοράσουν τα… πάντα, οι χειρουργικές μάσκες έχουν εξαντληθεί, ενώ δυτικά του Μιλάνου όπου 50.000 πολίτες ζουν σε συνθήκες καραντίνας.

Επιπλέον, και στη βόρεια Ιταλία παρατηρούνται καραμπινιέροι στους δρόμους, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...