Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Φτιάχνουν αμερικανικά διαστημόπλοια με ρωσικά εξαρτήματα

Η Boeing αναγκάστηκε να αγοράσει ανταλλακτικά πυραύλων από τη Ρωσία για το νέο διαστημόπλοιο «Made in USA» Starliner

Είναι πραγματικά μια σχέση αγάπης-μίσους των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Ήδη από το 2014, το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι «δεν έχει λύση» για να μειώσει την εξάρτησή του από τους ρωσικούς πυραυλοκινητήρες.

Οι ΗΠΑ έλαβαν νέα παρτίδα ρωσικών κινητήρων RD-180 και RD-181 το 2018, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε σκληρές νέες κυρώσεις στη χώρα.Τουλάχιστον το 40% των ρωσικών εξαρτημάτων αεροσκαφών τιτανίου έχουν πωληθεί στη Boeing τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία απειλεί από τότε να σταματήσει τις εξαγωγές τιτανίου στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι εάν η Ρωσία απαγόρευε την πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες για πυραύλους και εξαρτήματα αεροσκαφών τιτανίου, θα είχε παραλύσει την Boeing. Είναι ακόμα εκπληκτικό μετά από όλα αυτά τα χρόνια σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας πως το Πεντάγωνο συνεχίζει να επιτρέπει στην Boeing να εκθέσει κρίσιμα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού της στη Ρωσία.

Το Sputnik News αναφέρει ότι το νέο CST-100 Starliner της Boeing, το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2011 για να αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο, χρησιμοποιεί ρωσικά κατασκευασμένα εξαρτήματα. Την Παρασκευή το βράδυ, ο λογαριασμός Twitter της Boeing απάντησε στον Joey Roulette του Reuters, ο οποίος ρώτησε αν το πρόγραμμα Starliner χρησιμοποιεί ρωσικά τμήματα. Η Boeing απάντησε: "Έχετε δίκιο, Joey και συμμορφωνόμαστε με αυτές τις απαιτήσεις σύμβασης." Η Starliner χρησιμοποιεί μια Μονάδα Μετατροπής Ισχύος που παρέχει η Zao Orbita στο Voronezh της Ρωσίας. Η Boeing “τιτίβισε” ότι το κομμάτι είναι ένα "δοκιμασμένο συστατικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για 2 χρόνια στο @Space_Station." Η αποκάλυψη της Boeing περί χρησιμοποίησης ρωσικού εξαρτήματος για το «Made in America» Starliner ήρθε όταν ο επικεφαλής Dmitry Rogozin στον ρωσικό διαστημικό οργανισμό Roscosmos είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν "έκπληκτος" όταν ανακάλυψε ότι μια ρωσική εταιρεία έκανε εξαρτήματα για την Boeing.

Το Starliner είναι ένα πρόγραμμα ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντικαθιστά το διαστημικό λεωφορείο. Έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται μέσω ρωσικών κινητήρων RD-180 RD-180 Atlas V.Η Boeing βρίσκεται σε μια διαδρομή με το SpaceX για να αναπτύξει την επόμενη γενιά πτήσης που θα μεταφέρει αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό.

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...