Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

 
Φωτογραφία από το φιλμ “Εγώ το ρομπότ” του Alex Proyas το 2004.

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

“Robots δολοφόνοι” για τους μεν, “μερικώς αυτόνομα πυρομαχικά” για τους δε...
Εδώ και μήνες η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και παραγωγή νέων πυραύλων για να επανδρώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη.

Η ιδιαιτερότητά τους ; “θα έχουν την ικανότητα να ταυτοποιήσουν ένα στόχο και να αποφασίσουν να σκοτώσουν ή όχι χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση “μεταφέρει η νορβηγική εκδοχή του site The Local.”Αυτή η τεχνολογία εγείρει πολλά ηθικά θέματα κυρίως σχετικά με το αν το ανθρώπινο πλάσμα θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από το πεδίο της μάχης από την επικράτηση των μηχανών ή ακόμη σε σχέση με το ποιος θα ευθύνεται σε περίπτωση λάθους ή καταπάτησης του διεθνούς δικαίου ” αναφέρει το The Local.

“Πολεμιστής γίνεται το όπλο”

Ο Alexander Harang της νορβηγικής Λίγκας για την ειρήνη στο Νορβηγικό κοινοβούλιο έθεσε τις αντιρήσεις του.”Την περασμένη άνοιξη όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διοχετεύσει 2,2 δις νορβηγικές κορώνες δηλ.260 εκατομύρια στην εταιρεία Kongsberg που κατασκευάζει το ρομπότ ο Alexander Harang επικοινώνησε όλα τα κόμματα για να τους ζητήσει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το θέμα για τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της τεχνολογίας σε σχέση και με το διεθνές δίκαιο.Η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ.”

Ο Christof Heyns rapporteur του ΟΗΕ επίσης ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας. “Αυτά τα 10 τελευταία χρόνια είδαμε να αυξάνεται η απόσταση με ταξύ του στρατιώτη και του στόχου. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ο πολεμιστής γίνεται το όπλο. Η Νορβηγία είναι μεγάλος εξαγωγέας όπλων.Οφείλουμε επομένως να είμαστε άκρως προσεκτικοί σε θέματα ηθικής που εγείρονται από το συγκεκριμένο σχέδιο».

Η υπουργός άμυνας της Νορβηγίας Ine Eriksen Søreide, διαβεβαιώνει ότι το θέμα είναιο πολύπλοκο αλλά αρνείται ότι έχει ανασταλεί το όλο πρόγραμμα αναμένοντας τη δημόσια διαβούλευση.

(Courrier international 27/10/14)

dimpenews.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...